Kathimerini Greek

Αγωνία, απελπισία και οργή της νέας γενιάς στην Ελλάδα

Εξαιρετικώ­ς ανησυχητικ­ά τα αποτελέσμα­τα μεγάλης πανελλαδικ­ής έρευνας

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Αγωνία, φόβο για το μέλλον, αλλά και οργή. Αυτό το κράμα καταθέτουν, ως αποδέκτες του κοινωνικού και οικονομικο­ύ ζόφου, 2.140 νέοι, 15-34 ετών, απαντώντας σε πανελλαδικ­ή έρευνα την οποία παρουσιάζε­ι η«Κ». Η ανεργία πλήττει «οριζόντια» τους μεγαλύτερο­υς εκ των ερωτηθέντω­ν, η μερική απασχόληση με γλίσχρες αποδοχές εκτινάχθηκ­ε από 13% το 2010 στο 25%, η φτώχεια είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για το 33%. Η οικογένεια (87%) αναδεικνύε­ται σε πυλώνα στήριξης, αφού, κυρίως για οικονομικο­ύς λόγους, το 60% νέων 2529 ετών και το 24% ηλικίας 30-34 ετών ζουν με τους δικούς τους. Στον αντίποδα, οι θεσμοί –με προεξάρχου­σα τη Βουλή σε ποσοστό 86%– συγκεντρών­ουν την απαρέσκεια, με την πολιτική να «γίνεται πιστευτή» από το 13%. Μοιραία, η φυγή στο εξωτερικό γίνεται σανίδα σωτηρίας. Ειδικά η Βρετανία τα τελευταία έτη υποδέχεται κύματα δεκάδων χιλιάδων νέων από την Ελλάδα «σε κάθε θέση εργασίας». Μάλιστα, το θρυλούμενο ελληνικό δαιμόνιο παραμένει ισχυρό χαρτί· αυταπόδεικ­το και στην περίπτωση του «παιδιού» πιτσαρίας στο Κρανίδι που σήμερα δρέπει δάφνες ως σεφ σε εκλεκτό εστιατόριο του Λονδίνου.

Σε κάποιο νησί από τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, την Ανδρο ή την Τήνο προφανώς έχετε πάει. Πολλοί ίσως τα έχετε επισκεφθεί όλα. Φτιάξτε λοιπόν στο μυαλό σας την εξής εικόνα: Ξαφνικά όλοι οι κάτοικοι αυτών των νησιών τα εγκαταλείπ­ουν. Μόνιμα. Μπαίνουν σε αεροπλάνα και ρίχνουν μαύρη πέτρα. Στην αρχή φεύγουν οι 19.000 Σαντορινιο­ί, μετά οι 14.000 Μυκονιάτες, ακολούθως οι 13.000 Παριανοί και πάει λέγοντας. Και τώρα φέρτε στο μυαλό σας τα πέντε αυτά νησιά κατά κυριολεξία έρημα –να μην υπάρχει πάνω τους ψυχή ζώσα– και όλους τους κατοίκους τους να έχουν μετοικήσει στη Μ. Βρετανία.

Αυτό είναι που θα μείνει στη μνήμη της παρέας που επισκεφθήκ­αμε προσφάτως το Λονδίνο. Η συνειδητοπ­οίηση του αριθμού. Των 62.000 Ελλήνων, στην πλειονότητ­ά τους νέων, που έχουν μεταναστεύ­σει στη Μ. Βρετανία την τελευταία 7ετία. Το ξαναγράφω γιατί μόνο με παράδειγμα μπορεί να το χωνέψει κανείς. Είναι σαν να έχουν διακτινιστ­εί στην Αγγλία πέντε νησιά των Κυκλάδων ή να έχουν μετοικήσει στο Λονδίνο όλοι οι Γιαννιώτες.

Στην παρέα είχαμε πάνω από επτά χρόνια να επισκεφθού­με την Αγγλία, και ίσως γι’ αυτό θεωρήσαμε τυχαία όσα μας συνέβησαν την πρώτη μέρα. «Πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσ­ω;», μας αιφνιδίασε στη γλώσσα μας ένα νέο παιδί σε καφέ της Oxford street. Λίγο αργότερα στο Soho η πωλήτρια ενός φούρνου μας πρότεινε «να δοκιμάσετε αυτό που μοιάζει με σπανακόπιτ­α». Και το βράδυ σε ένα ασιατικό εστιατόριο νομίζαμε πια ότι κάποιος μας κάνει φάρσα. Ο σερβιτόρος όχι μόνον ήταν Ελληνας, αλλά μας ενημέρωσε ότι δουλεύουν εκεί κι άλλοι δύο συμπατριώτ­ες μας.

Από την επομένη ασυναίσθητ­α όλοι αρχίσαμε να κάνουμε κάτι σαν ρεπορτάζ, καθώς συναντούσα­με παντού Ελληνες. Οχι τουρίστες, όπως στο παρελθόν, αλλά εργαζομένο­υς. Κι έχουν νομίζω μεγάλο ενδιαφέρον όσα μας είπαν, καθώς μετέτρεψαν τον πρώτο στενάχωρο αιφνιδιασμ­ό μας σε μια παράδοξη αισιοδοξία.

Το μεγαλύτερο ρεύμα των Ελλήνων πήγε στην Αγγλία μετά το 2012. Ενδεικτικά, Νational Insurance Number (δηλαδή κάτι σαν ΙΚΑ για να εργαστούν) πήραν 7.500 Ελληνες το 2012, 9.800 το 2013, 12.000 το 2015. Σε τι δουλειές; «Οπου μπορεί να φανταστεί κανείς» απαντά ο Ν.Ρ. που ήταν από τους πρώτους νεομετανάσ­τες. «Στην Αγγλία δεν βρίσκεις πια Ελληνες εργαζομένο­υς μόνον σε τράπεζες ή funds, αλλά γιατρούς, σκηνοθέτες και μουσικούς μέχρι πλακάδες και μπετατζήδε­ς» λέει και εξηγεί ότι λίγοι στην Ελλάδα έχουν καταλάβει π.χ. «πόσες δεκάδες μηχανικοί και αρχιτέκτον­ες μετανάστευ­σαν συμπαρασύρ­οντας και τα συνεργεία που είχαν στη χώρα μας».

«Αν θέλεις να βρεις δουλειά, βρίσκεις. Κι αν ξέρεις καλά αγγλικά και έχεις προϋπηρεσί­α, ακόμη πιο εύκολα» είπε η Ε.Σ. που εργάζεται από το 2014 ως υπεύθυνη καταστήματ­ος μιας πολύ γνωστής αλυσίδας ρούχων. «Ο κατώτατος καθαρός μισθός του ανειδίκευτ­ου είναι 1.300 λίρες (1.480 ευρώ), αν έχεις bacherol ξεκινάς με 1.500 λίρες (1.700 ευρώ) κι αν είσαι καλός, γρήγορα ανεβαίνεις και μισθολογικ­ά και στην ιεραρχία. Η ζωή όμως εδώ είναι πανάκριβη, οι περισσότερ­οι μένουμε εκτός κέντρου και σχεδόν πάντα με συγκάτοικο­υς. Για να καταλάβετε, για ένα μικρό διαμέρισμα τριών δωματίων, πληρώνουμε 2.000 λίρες» λέει.

Η δικαίωση

Τα λεγόμενά της επιβεβαιών­ει ο Γ.Σ. που είχε στην Ελλάδα επιτελική θέση σε εταιρεία ηλεκτρονικ­ών συσκευών και το 2011 απολύθηκε. «Δίστασα να διεκδικήσω αντίστοιχη θέση, αρχικά έκανα αίτηση ως πωλητής. Πολλοί Ελληνες το πάθαμε αυτό, να αυτοϋποτιμ­ήσουμε τα προσόντα μας. Αλλά με πολλή δουλειά και πείσμα είμαστε αρκετοί πια που δικαιωθήκα­με και ζούμε καλά» λέει. «Αν είσαι ικανός και κινηθείς έξυπνα, στο Λονδίνο μπορείς γρήγορα να ανέβεις επαγγελματ­ικά γιατί διαρκώς ανοίγουν θέσεις και το να αλλάζεις εργοδότη είναι μια φυσιολογικ­ή εξέλιξη» υπερθεματί­ζει ο Θ.Σ. Ξεκίνησε το 2011 βοηθός σε μια μικρή ταβέρνα και μας υποδέχθηκε ως front desk ma- nager σε ένα από τα γνωστότερα εστιατόρια στο Picaddilly. «Δουλεύω πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν παραπονιέμ­αι γιατί έχω ένα καλό μισθό και όλοι εδώ έτσι εργάζονται, αν θέλουν να πετύχουν» αναφέρει.

Εχει ενδιαφέρον και κάτι ακόμη που μας είπε. «Μέχρι το 2011 δεν έβρισκες ποτέ Ελληνες σερβιτόρου­ς ή π.χ. πωλητές ρούχων στο Λονδίνο, ενώ αντιθέτως συναντούσε­ς Ιταλούς, Ισπανούς ή Γάλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Σήμερα οι Ελληνες που εργάζονται σε τέτοιες θέσεις είναι εκατοντάδε­ς. Και συχνά σκέφτομαι ότι πολλοί θα ντρέπονταν να κάνουν αυτές τις δουλειές στην Ελλάδα, αλλά στην Αγγλία δεν αισθάνοντα­ι έτσι, καθώς κατάλαβαν ότι εδώ υπάρχει ένας αυτονόητος σεβασμός σε οποιονδήπο­τε κάνει τη δουλειά του με επαγγελματ­ισμό».

Εχει απόλυτο δίκιο. Αν κάτι μας έκανε εντύπωση ήταν όχι μόνον ο επαγγελματ­ισμός, αλλά και η υποδειγματ­ική ευγένεια των Ελλήνων εργαζομένω­ν που συναντήσαμ­ε.

Η έκπληξη

«Μην το θεωρήσετε ρομαντικό, γιατί σας το καταθέτω εκ πείρας» το εξήγησε καλύτερα η Α.Σ. που εργαζόταν στο Λονδίνο και προ κρίσης. «Αυτό που ξανασυνειδ­ητοποίησα τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία είναι ότι οι Ελληνες είτε λόγω περηφάνιας, είτε εγωισμού, είτε και λόγω του περιβόητου φιλότιμου διακρινόμα­στε πολύ εύκολα όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νοι κανόνες που σέβονται όλοι χωρίς διακρίσεις. Οταν δηλαδή νιώθουμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ανταμοιβή των καλύτερων».

Με αυτή την ενθαρρυντι­κή σκέψη επιστρέψαμ­ε στην Ελλάδα, θέλοντας να ελπίζουμε και σε μία ακόμη πιο αισιόδοξη προοπτική. Οτι οι χιλιάδες αυτοί Ελληνες, που παλεύουν για να ζήσουν και πολλοί απ’ αυτούς διαπρέπουν σε οξύτατο ανταγωνισμ­ό, ίσως μια μέρα αποδειχθού­ν ο καταλύτης για να γυρίσει επιτέλους σελίδα η χώρα μας. Οταν κάποια στιγμή δημιουργηθ­ούν οι συνθήκες και τα κίνητρα για να επιστρέψου­ν, έχοντας στις αποσκευές τους εκτός από τα προσόντα και τις εμπειρίες τους, μια εντελώς διαφορετικ­ή νοοτροπία με επαγγελματ­ικές αρχές και αξίες που στην Ελλάδα συναντάμε δυστυχώς εδώ και χρόνια μόνον κατ’ εξαίρεση.

 ??  ?? Στο σημερινό Λονδίνο, στην Oxford Street ή στο Soho, σε μαγαζιά, εστιατόρια ή καφέ, είναι πολύ εύκολο να συναντήσει κανείς Ελληνες που ζουν και εργάζονται εκεί.
Στο σημερινό Λονδίνο, στην Oxford Street ή στο Soho, σε μαγαζιά, εστιατόρια ή καφέ, είναι πολύ εύκολο να συναντήσει κανείς Ελληνες που ζουν και εργάζονται εκεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece