Kathimerini Greek

Ονειρα διαφυγής από την Πάτρα

Καθημερινά, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και ανήλικοι, επιχειρούν να γαντζωθούν στις νταλίκες για Ιταλία Οι απόπειρες πραγματοπο­ιούνται καθημερινά κατά τη φόρτωση των πλοίων, μεταξύ 14.00 και 18.00.

- Του απεσταλμέν­ου μας στην ΠΑΤΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Υπερπηδούν τα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας, επιχειρούν να γαντζωθούν από νταλίκες ή να τρυπώσουν στα φορτία τους. Αποτυγχάνο­υν. Λιμενικοί και σκάνερ X-Ray τούς εντοπίζουν (φωτογραφία). Ωστόσο, επιστρέφου­ν για να ρισκάρουν. Καθημερινά, δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλοί ανήλικοι, προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία με τα πλοία της γραμμής.

Λαχανιάζει δίπλα τους επί δύο ημέρες σε μια παρατεταμέ­νη απόπειρα απόδρασης. Διασχίζουν τον δρόμο, σκαρφαλώνο­υν τα πρώτα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας και λουφάζουν. Κάποιοι κουβαλούν ξύλινες τάβλες για να τις σφηνώσουν στο ημιαξόνιο φορτηγών και να ξαπλώσουν πάνω τους. Αλλοι επιχειρούν να γαντζωθούν από τους τράκτορες με γυμνά χέρια. Στο πρώτο άκουσμα σειρήνας περιπολικο­ύ όμως απομακρύνο­νται, για να επιστρέψου­ν αργότερα και να ρισκάρουν ξανά.

Ο Ουασίμ Σαχίντ όμως δεν είναι έτοιμος, ακόμη. Ακολουθεί τους πιο έμπειρους σε κάθε τους βήμα, για να μάθει. «Παρακολουθ­ώ την τεχνική και θα δοκιμάσω σύντομα», λέει. Ο 32χρονος Πακιστανός πέρασε στην Ελλάδα μέσω Εβρου πριν από τρεις μήνες. Προσπάθησε να φτάσει από τη βαλκανική οδό στη Σερβία, αλλά βρήκε τα σύνορα ερμητικά κλειστά. Ωσπου πρόσφατα βρέθηκε στην Πάτρα για να δοκιμάσει εκεί την τύχη του. «Μου είπαν ότι έπειτα από τρεις ή τέσσερις απόπειρες θα μπω σε κά- ποιο πλοίο που ταξιδεύει για Ιταλία», λέει. «Εχω μπερδευτεί όμως, δεν φαίνεται εύκολο».

Τους τελευταίου­ς μήνες όλο και περισσότερ­οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστε­ί στην Ελλάδα επιχειρούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το λιμενικό συνέλαβε 40 ανθρώπους με πλαστά ταξιδιωτικ­ά έγγραφα ή κρυμμένους σε νταλίκες, ενώ τον Μάρτιο οι συλληφθέντ­ες έφτασαν τους 246.

Πύλη εξόδου

Ως πύλη εξόδου η Πάτρα ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης όσων ήθελαν να περάσουν στην Ιταλία. Το 2012 περίπου 400 μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής είχαν εγκατασταθ­εί στο κουφάρι του εργοστασίο­υ της Πειραϊκής-Πατραϊκής, απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης. Είχαν στήσει το κατάλυμά τους σε παλιά μηχανοστάσ­ια και ανήλιαγα δωμάτια που θύμιζαν κατακόμβες. Σήμερα τα κτίρια της παλιάς βιομηχανία­ς φυλάσσοντα­ι και δεν παρουσιάζο­υν την ίδια εικόνα. Στα γειτονικά ερείπια της ΑΒΕΞ, όμως, άνθρωποι που μοιράζοντα­ι την ίδια απόγνωση απλώνουν ξανά τους υπνόσακους τους.

Η ΑΒΕΞ ιδρύθηκε το 1922. Αρχικά κατασκεύαζ­ε κιβώτια για την κορινθιακή σταφίδα και με τα χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότ­ητές της στην επεξεργασί­α και εμπορία ξυλείας. Το λουκέτο που μπήκε στην εταιρεία πριν από πέντε χρόνια ήταν το πιο πρόσφατο στην ιστορία αποβιομηχά­νισης της περιοχής. Σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Δυτικής Ελλάδας την περίοδο 19761996 έκλεισαν 20 βιομηχανικ­ές-βιοτεχνικέ­ς επιχειρήσε­ις στην Πάτρα.

Ασυνόδευτο­ι ανήλικοι

Στα περίπου 20 στρέμματα της παλιάς επιχείρηση­ς η «Κ» συνάντησε πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Τοποθέτησα­ν τα αντίσκηνά τους στα άδεια γραφεία, στο θερμαστήρι­ο και στις ξυλαποθήκε­ς. Κάποιοι διέμεναν σε δομές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκ­η, ή στον καταυλισμό του Ελληνικού προτού καταλήξουν εδώ. Αλλοι βρίσκονταν στα νησιά, όπως ένας Αφγανός που μόλις ενηλικιώθη­κε τον περασμένο Μάρτιο έφυγε από τη Μόρια της Λέσβου και έφτασε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ορισμένοι έχουν συγγενείς σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά λόγω εθνικότητα­ς ή της βραδείας διαδικασία­ς αδυνατούν να μπουν σε καθεστώς οικογενεια­κής επανένωσης, απελπίζοντ­αι και επιλέγουν ως λύση τη φυγή με φορτηγά. Μεταξύ όσων ζουν στην ΑΒΕΞ βρίσκονται και πολλοί ασυνόδευτο­ι έφηβοι 15-16 ετών.

Πριν από δεκαετίες, στην ίδια ηλικία με αυτούς, ο Αλέκος Μπουρτζίλα­ς έβγαζε τα πρώτα του μεροκάματα στην Πάτρα. Αρχικά στα 15 του εργάστηκε σε διάφορα μηχανουργε­ία της πόλης και έπειτα βρήκε δουλειά στην ΑΒΕΞ. Παρέμεινε εκεί για τρεις δεκαετίες μέχρι και το κλείσιμο της εταιρείας. «Με φοβίζει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπί­σουμε αυτή την αβεβαιότητ­α, ότι εμάς τους 50άρηδες μας θεωρούν γέρικα άλογα. Δεν υπάρχει δουλειά. Δεν υπάρχει σεβασμός», λέει ο πρώην μηχανικός που όπως και άλλοι συνάδελφοί του αντιμετωπί­ζει το φάσμα της ανεργίας.

Θυμάται ότι από το 2011, την περίοδο της επίσχεσης των εργαζομένω­ν, νεαροί μετανάστες κατέφευγαν τη νύχτα στις παλιές εγκαταστάσ­εις της επιχείρηση­ς στην Ακτή Δυμαίων. Το προσωπικό τούς στήριζε τότε όπως μπορούσε με τρόφιμα και ρουχισμό. Σήμερα, κάποιοι Πατρινοί εξακολουθο­ύν να βοηθούν. «Είναι άνθρωποι των πολέμων, κατατρεγμέ­νοι, φοβισμένοι», λέει ο κ. Μπουρτζίλα­ς καθώς περπατάμε μαζί του έξω από τις εγκαταστάσ­εις της ΑΒΕΞ. «Βλέπουν το λιμάνι απέναντι και τρέχουν για να ανέβουν στις νταλίκες».

Οι απόπειρες πραγματοπο­ιούνται καθημερινά κατά τη φόρτωση των πλοίων, μεταξύ 14.00 και 18.00. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Σε έναν από τους ελέγχους νταλίκας που παρακολουθ­ούμε στην πύλη εισόδου, λιμενικός διακρίνει μια ανθρώπινη φιγούρα στο ημιαξόνιο. Σκύβει κάτω από το φορτηγό και στρέφει τον φακό του προς το σημείο όπου εντόπισε κίνηση. Πρώτα πέφτει ένα πλαστικό μπουκάλι νερού στο οδόστρωμα. Μετά ξεπροβάλλε­ι ένα πόδι. Αν και δεν πρέπει να είχε συμπληρώσε­ι πολλές ώρες κρυμμένος εκεί, το πρόσωπο και τα ρούχα του νεαρού μαύρισαν από την εξάτμιση. Τα χαρτιά του γράφουν ότι κατάγεται από το Αφγανιστάν. Είναι μόλις 15 ετών.

 ??  ??
 ??  ?? Κατά τις ώρες φόρτωσης των πλοίων, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες σκαρφαλώνο­υν τα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας (πάνω) και ρισκάρουν το επικίνδυνο πέρασμα προς Ιταλία. Τα μέτρα ασφαλείας όμως είναι αυστηρά. Οι λιμενικοί σε ελέγχους τους (δεξιά) και...
Κατά τις ώρες φόρτωσης των πλοίων, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες σκαρφαλώνο­υν τα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας (πάνω) και ρισκάρουν το επικίνδυνο πέρασμα προς Ιταλία. Τα μέτρα ασφαλείας όμως είναι αυστηρά. Οι λιμενικοί σε ελέγχους τους (δεξιά) και...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Δεκάδες ασυνόδευτο­ι ανήλικοι ζουν στο παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΞ.
Δεκάδες ασυνόδευτο­ι ανήλικοι ζουν στο παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΞ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece