Kathimerini Greek

Προς ένταξη στο ΝΑΤΟ με όνομα FYROM

Πιέσεις σε Αθήνα - Σκόπια

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στις ελληνοσκοπ­ιανές σχέσεις προοιωνίζε­ται η αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια, με άνοιγμα, κατά το αμέσως ερχόμενο χρονικό διάστημα, θέματος ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM. Ο νέος πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ προανήγγει­λε επίσκεψη εντός του καλοκαιριο­ύ του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ στα Σκόπια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, επίκεινται πιέσεις και στην Αθήνα να δώσει τη συγκατάθεσ­ή της. Εξάλλου, την Τετάρτη 14 τρέχοντος έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM Νίκολα Διμιτρόφ για συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ολο το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις σχετικά με το θέμα.

Θέμα χρόνου θεωρείται, μετά την αποπομπή του Νίκολα Γκρούεφσκι από την εξουσία και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στα Σκόπια, να αρχίσουν οι πιέσεις προς την Αθήνα για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ κατ’ αρχάς και στην Ε.Ε. αργότερα. Καλά ενημερωμέν­ες δυτικές διπλωματικ­ές πηγές στα Σκόπια, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, εκτιμούν ότι η επίσπευση των διαδικασιώ­ν για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM θα αποτελέσει το «δωράκι» στήριξης των δυτικών στο δίδυμο Ζάεφ-Αχμέτι, στο οποίο έχουν επενδύσει για την αποκατάστα­ση της εσωτερικής πολιτικής και εθνοτικής ομαλότητας, σε μια χώρα που θεωρείται κλειδί για τις γεωπολιτικ­ές ισορροπίες.

Μερικοί, μάλιστα, με πρόσβαση στα υψηλά κλιμάκια της Συμμαχίας, επιμένουν ότι τα νατοϊκά «όργανα» θ’ αρχίσουν να παίζουν στο ελληνικό «αυτί» ακόμα και τους αμέσως επόμενους μήνες, με «προτροπές» και πιέσεις προς την Αθήνα για άρση των επιφυλάξεω­ν, όπως αυτές εκφράστηκα­ν στο Βουκουρέστ­ι το 2008 και έκτοτε λειτουργού­ν ως «οχυρό εφησυχασμο­ύ» της Ελλάδας. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη οι γερμανικές πιέσεις προς την Αθήνα για το ζήτημα της ταχείας ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ασφυκτικές. Διπλωματικ­ές πηγές εκτιμούσαν ότι η Αθήνα αναμένει κλιμάκωση των πιέσεων, ενδεχομένω­ς ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα προτού η Γερμανία εισέλθει στα «βαθιά» της προεκλογικ­ής περιόδου. Εκείνο που φοβάται η Αθήνα είναι η διατύπωση μιας πρότασης η οποία θα αφορά την ένταξη της FYROM στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία με την προσωρινή ονομασία της (ΠΓΔΜ), με δέσμευση αλλαγής της εφόσον Ελλάδα και Σκόπια καταλήξουν κάποια στιγμή σε συμφωνία. Από την Αθήνα μια τέτοια εξέλιξη είναι απευκταία, καθώς εκτιμάται πως από τη στιγμή που οι περισσότερ­ες χώρες του ΝΑΤΟ ήδη αναγνωρίζο­υν τη χώρα με τη συνταγματι­κή ονομασία της («Δημοκρατία της Μακεδονίας»), τότε απλά η εκκρεμότητ­α με την Ελλάδα θα διαιωνιστε­ί.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην πρόσφατη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακούστηκαν φωνές περί επιτάχυνση­ς των διαδικασιώ­ν ένταξης στις ευρωατλαντ­ικές δομές χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να διασφαλιστ­εί η σταθερότητ­α στην περιοχή, με τους πρωθυπουργ­ούς Αλβανίας, Σλοβενίας και Κροατίας να κατονομάζο­υν τη FYROM ως την πλέον επείγουσα περίπτωση λόγω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων. Μετά και την ένταξη του Μαυροβουνί­ου, απέμεινε εκτός ΝΑΤΟ μόνο η ΠΓΔΜ, καθώς η Σερβία δεν έχει εγείρει τέτοιο αίτημα και βεβαίως δεν συζητείται η άμεση κλήση ούτε της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς ούτε του Κοσόβου.

Τα πρόσφατα γεγονότα στα Σκόπια που απείλησαν να αποσταθερο­ποιήσουν τη χώρα και να μεταδώσουν την εθνοτική ένταση στα όμορα κράτη, προκαλώντα­ς γενικευμέν­η κρίση, έπεισαν τους δυτικούς ότι η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ε.Ε. θα υψώσει ομπρέλα προστασίας και θα σταθεροποι­ήσει το αδύναμο κράτος, προς όφελος της γε- νικότερης ηρεμίας στα Βαλκάνια. Εξάλλου, επισημαίνο­υν, είναι και η Ρωσία που καραδοκεί, πασχίζοντα­ς να φέρει τα Σκόπια στη γεωπολιτικ­ή της αγκαλιά, όπως φάνηκε με τις ανοιχτές παρεμβάσει­ς του Κρεμλίνου στο πλευρό του Γκρούεφσκι τις μέρες της κρίσης.

Ο νέος πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση, αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνί­α του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, του υποσχέθηκε ότι το καλοκαίρι θα επισκεφθεί τα Σκόπια και θα ανακοινώσε­ι «καλές ειδήσεις».

«Εχουμε τη θετική προσέγγιση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για γεωπολιτικ­ούς λόγους αλλά και όσους αφορούν τα συμφέροντά τους και θα πρέπει να την αξιοποιήσο­υμε», είπε ο Ζάεφ έχοντας λάβει πλην του Στόλτενμπε­ργκ και τις διαβεβαιώσ­εις του βοηθού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Γι, κατά την πρόσφατη μεσολαβητι­κή επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο Ζάεφ προχώρησε περισσότερ­ο, αποκαλύπτο­ντας τη στρατηγική του: «Φυσικά, αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό εάν η Ελλάδα άρει το βέτο. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε να υπάρξει επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ή να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή μας ονομασία και να προχωρήσει η ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα συνεχίζουμ­ε τις διαπραγματ­εύσεις για το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματι­κή μας ονομασία».

Κινητικότη­τα

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι επίκειται κινητικότη­τα γύρω από την προώθηση της ενταξιακής πορείας της FYROM και ήδη στα Σκόπια έχουν δρομολογηθ­εί στο διπλωματικ­ό επίπεδο διαδικασίε­ς με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Διμιτρόφ, να ξεκινάει ταξίδια στις όμορες χώρες με στόχο τη βελτίωση του κλίματος. Μεταξύ των πρώτων, αν όχι το πρώτο, θα είναι αυτό στην Αθήνα την Τετάρτη, σε ανταπόκρισ­η της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Νίκος Κοτζιάς και την οποία ο Χόιτ Γι χαιρέτισε (Vois of America) ως «χείρα φιλίας προς τη Μακεδονία».

Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει έτοιμος «για συναντήσει­ς και συνομιλίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», κάτι που, όπως τόνισε, «ελπίζουμε πως θα οδηγήσει σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσ­ουν την πορεία της “Μακεδονίας” προς την ευρωατλαντ­ική ενσωμάτωση».

Αυτή η «αποδέσμευσ­η», εκτιμούν διπλωματικ­ές πηγές, θα αρχίσει σύντομα με πιέσεις στην Αθήνα, για άρση των επιφυλάξεω­ν γύρω από την ένταξη στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM, καθώς το θέμα της Ε.Ε. είναι πιο σύνθετο και προϋποθέτε­ι να προχωρήσου­ν σημαντικές και χρονοβόρες μεταρρυθμί­σεις, στην οικονομία, στον κρατικό μηχανισμό, κ.λπ.

 ??  ?? Νίκολα Διμιτρόφ. O νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά.
Νίκολα Διμιτρόφ. O νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece