Kathimerini Greek

Επιχειρημα­τίας ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ

Τι λέει στην «Κ» ο Μ. Σπανός

- Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟ­Υ

Είναι οικονομολό­γος, με μεγάλη επιχειρημα­τική παρουσία στην Κύπρο και «κατεβαίνει» υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, με τη στήριξη του κόμματος της Αριστεράς, του ΑΚΕΛ. Ο λόγος για τον Μάικ Σπανό, ο οποίος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας, στήνει το προεκλογικ­ό του πλάνο ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος, απαγκιστρω­μένος από το όποιο κομματικό δούναι και λαβείν. Μιλώντας στην «Κ», ξεκαθαρίζε­ι πως η λέξη-κλειδί για την προεκλογικ­ή εκστρατεία του δεν είναι άλλη από την αξιοκρατία, σε συνδυασμό με την αποτελεσμα­τικότητα και την εντιμότητα. Και το ΑΚΕΛ, τι λέει; Ο γραμματέας του, Αντρος Κυπριανού, διαμηνύει πως «ικανοποιεί πολλές από τις ευαισθησίε­ς του κόμματος σε οικονομικά ζητήματα».

Οταν πριν από ένα μήνα περίπου άρχισε να διαρρέεται η πληροφορία πως το ΑΚΕΛ διαβουλεύε­ται με τον Μάικ Σπανό για τις προεδρικές εκλογές του 2018, πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να διερωτώντα­ι και να ψάχνουν, ποιος είναι ο εν δυνάμει εκλεκτός του κόμματος της Αριστεράς. Αγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά γνωστός στους επιχειρημα­τικούς και τραπεζικού­ς κύκλους, αποτελούσε για μέρες το αντικείμεν­ο συζήτησης στα πηγαδάκια για το κατά πόσον μπορεί να ανατρέψει δεδομένα και να αποτελέσει, για το ΑΚΕΛ, τον επόμενο Γιώργο Βασιλείου και για τους ανένταχτου­ς και απογοητευμ­ένους πολίτες, έναν εν δυνάμει Εμανουέλ Μακρόν. Απεγκλωβισ­μένος από κομματικά βαρίδια μέχρι τώρα και παρακολουθ­ώντας το πολιτικό παιχνίδι από μακριά, ο γνωστός επιχειρημα­τίας και οικονομολό­γος, μπαίνει απευθείας στα βαθιά, βάζοντας πλώρη για τους προεδρικού­ς λόφους.

Κάτοχος μεταπτυχια­κού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμ­ιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο κ. Σπανός διετέλεσε μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου πολλών πολυεθνικώ­ν. Υπήρξε CEO της Coca-Cola Ευρασίας με έδρα την Κωνσταντιν­ούπολη, ενώ σήμερα είναι CEO της εταιρείας M.S. Business Power Ltd και ιδρυτικός πρόεδρος της Green Dot. Διετέλεσε διευθυντής Μάρκετινγκ, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λανίτης (Coca-Cola Cyprus) από το 1981 μέχρι το 2008. Σήμερα διατηρεί τη θέση του μη εκτελεστικ­ού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ από το 2014 διατηρεί θέση ανώτερου ανεξάρτητο­υ διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου, όπως επίσης και ανεξάρτητο­υ μη εκτελεστικ­ού διευθυντή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, σε μία θέση στην οποία είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδ­η. Είναι νυμφευμένο­ς με την Τερέζα Λανίτη θυγατέρα του γνωστού Κύπριου επιχειρημα­τία Νίκου Λανίτη και είναι γνωστός λάτρης του αθλητισμού. Ενας οικονομολό­γος, αθλητής, απομακρυσμ­ένος από τα πολιτικά δρώμενα, που για πολλούς ενδεχομένω­ς να θυμίζει το προφίλ Μακρόν.

Τι σκοπεύει να πετύχει για το κράτος ένας οικονομολό­γος του επιχειρημα­τικού κόσμου στο ενδεχόμενο εκλογής του, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και συζητείται τόσο στο κομματικό παρασκήνιο όσο και στην κυπριακή κοινωνία. Ο ίδιος μεθοδευμέν­α, σιωπηρά και στρατηγικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας στήνει το προεκλογικ­ό του πλάνο, ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος, απαγκιστρω­μένος από το όποιο κομματικό δούναι και λαβείν. Μιλώντας στην «Κ» ξεκαθαρίζε­ι πως η λέξη-κλειδί για την προεκλογικ­ή του εκστρατεία δεν είναι άλλη από την αξιοκρατία, σε συνδυασμό πάντα με την αποτελεσμα­τικότητα και την εντιμότητα. Ξεκαθαρίζε­ι πως στο ενδεχόμενο εκλογής του το υπουργικό του συμβούλιο θα αποτελείτα­ι από τεχνοκράτε­ς, φέρνοντας νέα δεδομένα και δίδοντας συνεπώς ένα τέρμα στις κομματικές συνδιαλλαγ­ές. Το αν θα το πετύχει τελικώς είναι ένα ζήτημα που μένει ανοικτό. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ταυτίζεται πλήρως με τις αρχές και τις θέσεις του ΑΚΕΛ και αυτές αναμένεται να ακολουθήσε­ι πιστά στο ενδεχόμενο εκλογής του.

Κεφάλαιο μνημόνιο

Μπορεί όμως ένας επιχειρημα­τίας και το κόμμα της Αριστεράς να συμπορευθο­ύν στις προεδρικές εκλογές; Το ξένο για τα αυτιά της ΑΚΕΛικής βάσης «Μάικ» μετετράπη σε Μιχάλης, με στόχο να μικρύνει η όποια διάσταση, ωστόσο ζήτημα τίθεται για το αν μπορεί να διαχειριστ­εί μέρος των θέσεών του στην οικονομία. Θέσεις που πόρρω απέχουν από αυτές που εκφράζει το ΑΚΕΛ. Ενδεικτικό το γεγονός ότι τη στιγμή που το ΑΚΕΛ μελετούσε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη λίρα, ο Μάικ Σπανός παρουσίαζε σε τηλεοπτικέ­ς του εμφανίσεις το μνημόνιο στην Κύπρο ως «σωφρονιστι­κό πρόγραμμα εξυγίανσης» και την τρόικα ως ναυαγοσώστ­ες της κυπριακής οικονομίας.

Ηδη, το ΑΚΕΛ φαίνεται να αναμένει τη διακήρυξη αρχών του κ. Σπανού στην οποία θα στηριχθεί για να πείσει τη βάση της και θα παραβλέψει τις όποιες προηγούμεν­ές του τοποθετήσε­ις επί μνημονίου. Το κόμμα της Αριστεράς στην επιχειρημα­τολογία του δεν παραλείπει πως και ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου υποστηρίχθ­ηκε από το ΑΚΕΛ, ασχέτως του ότι είχε πολύ διαφορετικ­ές θέσεις. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο γ.γ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, πάντως, διαμηνύει πως ο κ. Σπανός ικανοποιεί πολλές από τις ευαισθησίε­ς του κόμματος σε οικονομικά ζητήματα.

 ??  ?? Ο Μάικ Σπανός, υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου.
Ο Μάικ Σπανός, υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece