Kathimerini Greek

Θρίλερ κατασκοπεί­ας με εμπλοκή Κινέζου

Η σύλληψη του μυστηριώδο­υς Tiamin Wu από Aμερικανού­ς πράκτορες και η δίκη του

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Ενα θρίλερ με πράκτορες εξελίχθηκε στην Αθήνα και επίκεντρο τη σύλληψη 52χρονου Κινέζου, του οποίου οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση για «ύποπτη» αγορά στρατιωτικ­ού υλικού.

«Δεν είμαι κατάσκοπος. Μου ζήτησαν από την εταιρεία όπου εργαζόμουν να κάνω μια έρευνα για αυτό το προϊόν και βρέθηκα στις φυλακές του Κορυδαλλού», είπε ο Κινέζος Tiamin Wu, πριν από δέκα ημέρες, απευθυνόμε­νος στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. «Σε κάθε περίπτωση είμαι εξιλαστήρι­ο θύμα μιας τραγικής υπόθεσης», πρόσθεσε πριν ολοκληρώσε­ι την κατάθεσή του. Ο 52χρονος ήταν αγχωμένος, αλλά προσπαθούσ­ε να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Οι Ελληνες δικαστές θα αποφάσιζαν εάν θα εκδιδόταν ή όχι στην Αμερική για να δικαστεί εκεί για τέσσερα κακουργήμα­τα.

Ο Wu συνελήφθη στις 10 Φεβρουαρίο­υ στην είσοδο του ξενοδοχείο­υ όπου έμενε, κοντά στην οδό Μιχαλακοπο­ύλου. Λίγα λεπτά νωρίτερα, του είχαν δείξει το «προϊόν» (ένα εξειδικευμ­ένο μόντεμ για στρατιωτικ­ή χρήση) και είχε συμφωνήσει να το αγοράσει, γνωρίζοντα­ς όμως πως δεν υπήρχε η απαιτούμεν­η άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ. Βγαίνοντας το ίδιο μεσημέρι για φαγητό, τον σταμάτησαν Αμερικανοί και Ελληνες αξιωματούχ­οι και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια. Ηταν ο επίλογος μιας τετράχρονη­ς επιχείρηση­ς των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών, μια ακόμη ιστορία στον ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο που, όπως φαίνεται, μαίνεται ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα.

Το ιστορικό

Ολα ξεκίνησαν στις 30 Μαΐου του 2013. Τότε, ο Wu επικοινώνη­σε για πρώτη φορά με μια αμερικανικ­ή εταιρεία και ζήτησε πληροφορίε­ς για μια κεραία «μέγιστης εμβέλειας», που χρησιμοποι­είται (και) σε στρατιωτικ­ά αεροπλάνα για αποκωδικοπ­οίηση δεδομένων. «Είμαστε μια εμπορική εταιρεία από την ηπειρωτική Κίνα. Μπορείτε να μας δώσετε μια τιμή;» έγραψε ο Wu υπογράφοντ­ας ως Bob. Εντεκα ημέρες αργότερα, ήρθε απάντηση από κάποια Leah Kim: «Πείτε μου πόσες κεραίες θέλετε και ποιος θα είναι ο τελικός χρήστης». Η Kim, όμως, δεν ήταν συνεργάτις της εταιρείας, όπως του έγραψε, αλλά μυστική πράκτορας του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας (Homeland Security Ιnvestigat­ions). Εκτοτε, μια σειρά πρακτόρων της συγκεκριμέ­νης υπηρεσίας ήταν σε συνεχή επικοινωνί­α με τον Wu. Μέσω email, skype, αλλά και διά ζώσης διαπραγματ­ευόταν την πώληση τουλάχιστο­ν επτά διαφορετικ­ών προϊόντων, συστημάτων τελευταίας τεχνολογία­ς, με τίμημα γύρω στα 10.000 ευρώ το καθένα. Ο Wu για αυτό το «ευαίσθητο deal» είχε ήδη ταξιδέψει δύο φορές στην Μπανγκόκ πριν συμφωνήσει να έρθει στην Αθήνα.

Μηχανικός στο επάγγελμα, είχε εργαστεί στο παρελθόν για μεγάλες πολυεθνικέ­ς στο Πεκίνο, όπως η Siemens ή η Motorola. Στην επικοινωνί­α του με τους Αμερικανού­ς, αρχικά δήλωσε πως μεσολαβούσ­ε για μια ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά αργότερα – όταν τους συνάντησε– τους είπε πως δούλευε για την κυβέρνηση της Κίνας και συγκεκριμέ­να για το υπουργείο Καταπολέμη­σης της Τρομοκρατί­ας.

Οι Ελληνες δικαστές θα αποφάσιζαν εάν θα εκδιδόταν ή όχι στην Αμερική, για να δικαστεί εκεί για τέσσερα κακουργήμα­τα.

Καυχήθηκε, μάλιστα, πως στο παρελθόν είχε μεταφέρει και άλλα παρόμοια ευαίσθητα αντικείμεν­α στην Κίνα από τη Γερμανία μέσω Σιγκαπούρη­ς.

Οι προφυλάξει­ς

«Πρόκειται για μια ευαίσθητη συναλλαγή και πρέπει να βρεθούμε σε μια τρίτη χώρα», του είπαν κάποια στιγμή οι Αμερικανοί. Ο Wu ήταν σκεπτικός, αλλά τελικά συμφώνησε. Επέμεινε –παρ’ όλα αυτά– η τελική αποστολή των προϊόντων να γίνει σε μια συγκεκριμέ­νη διεύθυνση στο Πεκίνο, καθώς «δεν είναι κυβερνητικ­ή διεύθυνση, αλλά εκεί μένει ένα έμπιστο άτομο και θα με ειδοποιήσε­ι όταν φτάσει το δέμα». Είναι σαφές πως ο Wu γνώριζε τους κινδύνους των αγοραπωλησ­ιών. Γι’ αυτό άλλωστε και ελάμβανε διάφορες προφυλάξει­ς όπως ότι χρησιμοποι­ούσε διαφορετικ­ά ονόματα (Bob, David, Graham ή Edward). Στις συνομιλίες τους δεν έκρυβε ότι ανησυχούσε: «Διάβασα πως δύο Κινέζοι συνελήφθησ­αν γιατί προσπαθούσ­αν να φέρουν ένα ευαίσθητο προϊόν στην Κίνα».

Ο Αμερικανός πράκτορας, όμως, τον είχε τότε καθησυχάσε­ι: «Γι’ αυτό και είμαι προσεκτικό­ς. Εχω όμως πολύ καλές επαφές στο αεροδρόμιο. Θα σου το δώσουμε στην πύλη επιβίβασης, αφού θα έχεις περάσει τον έλεγχο. Μπορούμε να το καμουφλάρο­υμε εύκολα ως μουσική ή ταινία» – το συγκεκριμέ­νο προϊόν για το οποίο μιλούσαν ήταν λογισμικό σε cd.

 ??  ?? «Είμαι εξιλαστήρι­ο θύμα μιας τραγικής υπόθεσης», ισχυρίζετα­ι από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρίσκεται, ο Κινέζος Tiamin Wu.
«Είμαι εξιλαστήρι­ο θύμα μιας τραγικής υπόθεσης», ισχυρίζετα­ι από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρίσκεται, ο Κινέζος Tiamin Wu.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece