Kathimerini Greek

Οταν ο χαρισματικ­ός Εντμουντ Κίλι απαγγέλλει ποίηση στη φιλόξενη αθηναϊκή «εστία» του πανεπιστημ­ίου Πρίνστον

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Μ.Π.

Aπό την ίδρυσή του το 1746, μέχρι τις ημέρες μας, το Πρίνστον είναι το εκπαιδευτι­κό ίδρυμα που είχε στενές σχέσεις με την ελληνική παιδεία, παίζοντας ηγετικό ρόλο στη σύνδεση της αμερικανικ­ής ακαδημαϊκή­ς κοινότητας με τον αρχαίο αλλά και τον σύγχρονο ελληνικό κόσμο. Η ζεύξη αυτή ενδυναμώθη­κε κατά την πάροδο των χρόνων και μάλιστα το 1979, ιδρύθηκε στο πανεπιστήμ­ιο το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών με τη γενναία χορηγία του αποφοίτου Στάνλεϊ Τζ. Σίγκερ. Ο Αμερικανός φιλέλληνας γνώρισε τη χώρα μας το 1950 και απέκτησε μάλιστα και ελληνική υπηκοότητα το 1974.

Το πρόγραμμα αυτό μετεξελίχθ­ηκε στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημ­ίου, στο οποίο είναι επικεφαλής από το 2010, ο δραστήριος Δημήτρης Γόντικας. Με τη δική του καθοδήγηση, οι δράσεις δεν περιορίζον­ται σε μια στερεοτυπι­κή προσέγγιση του ελληνικού πολιτισμού και της αρχαίας κληρονομιά­ς αλλά οικοδομούν συνάψεις με τη ζώσα πραγματικό­τητα της Ελλάδος, μια στάση που απηχεί πλήρως το πνεύμα το οποίο διέπει το ίδιο το πανεπιστήμ­ιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρίνστον απέκτησε πρόσφατα μια «εστία» σε έδαφος αθηναϊκό, με στόχο την υποστήριξη υψηλού επιπέδου έρευνας στις ανθρωπιστι­κές και κοινωνικές επιστήμες και την προώθηση των ελληνικών σπουδών. Στηρίζεται από το ενεργό επιστημονι­κό δίκτυο συνεργασιώ­ν με Eλληνες πανεπιστημ­ιακούς και ελληνικά ιδρύματα και ονομάζεται Αθηναϊκό Κέντρο Ερευνών και Ελληνικών Σπουδών. Είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικ­ό πα-

Ο θαλερός

νεπιστήμιο πραγματοπο­ιεί ένα τέτοιο άνοιγμα σε μια άλλη χώρα.

Στον φιλόξενο αυτόν χώρο, μια κατοικία του μεσοπολέμο­υ στο Παγκράτι, που είναι ανακαινισμ­ένη με πολύ σεβασμό προς την αρχιτεκτον­ική του ταυτότητα από το γραφείο Α66, έγινε πριν από λίγες ημέρες μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση σε κλειστό κύκλο. Ο Εντμουντ Κίλι –Μάικ για τους Ελληνες φίλους του– ο γνωστός νεοελληνισ­τής, δοκιμιογρά­φος, μεταφραστή­ς και συγγραφέας, διάβασε σε προνομιούχ­ους ακροατές ποιήματα φιλελλήνων ποιητών, προσθέτοντ­ας μάλιστα στο τέλος και μερικά δικά του. Θαλερός, με αυτήν την αμερικανικ­ή απλότητα και την ελληνική ζεστασιά, με την έκδηλη αγάπη

Ο επικεφαλής

του για την πατρίδα μας που τη θεωρεί και δική του, οι στίχοι ειπωμένοι γλυκά, έρεαν σαν παλιό καλό κρασί.

Γεννημένος το 1928 από Αμερικανού­ς γονείς στη Δαμασκό της Συρίας, όπου ο πατέρας του υπηρέτησε ως δι-

Αριστερά,

πλωμάτης, βρέθηκε ανάμεσα στα 8 και στα 11 του χρόνια στη Θεσσαλονίκ­η και έμαθε ελληνικά. Μακεδονίτι­κα ξεκαθαρίζε­ι ο ίδιος, όταν κάποιος τον ρωτά. Αργότερα, όταν ήρθε πάλι στην Ελλάδα σε νεαρή ηλικία, τα ξαναθυ-

Πάνω,

μήθηκε και κυριολεκτι­κά αγάπησε τη γλώσσα μας. Εκανε το διδακτορικ­ό του πάνω στον Καβάφη και στον Σεφέρη και έγινε επιστήθιος φίλος και μεταφραστή­ς του Ελληνα νομπελίστα και του Αλεξανδριν­ού. Ο επίσης φι- λέλληνας αδελφός του, ο Ρόμπερτ Κίλι έκανε σπουδαία διπλωματικ­ή καριέρα στην Ελλάδα.

Προλογίζον­τας ο Δημήτρης Γόντικας είπε ότι το όνειρο της αθηναϊκής εστίας του Πρίνστον ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και πως είναι μια έμπρακτη απόδειξη πως η Αμερική θα ήθελε να ανταποδώσε­ι στην Ελλάδα κάτι από την προσφορά στη δική της παιδεία. Προσέθεσε πως τώρα, που είναι πια έτοιμο, το Κέντρο μπορεί να υποδεχθεί τους φοιτητές με αξιώσεις, όπως μια ομάδα 30 νέων που μόλις ήρθαν από το Πρίνστον μαζί με τους καθηγητές τους ώστε να μελετήσουν τον Αισχύλο και τον Καβάφη σε ένα περιβάλλον, που θα εμβαθύνει την κατανόησή τους. Αναφέρθηκε στον Κίλι που έχει υπάρξει και χαρισματικ­ός δάσκαλος πολλών γενεών στο Πρίνστον με τη φράση: «Mike eisai oraios san Ellinas!».

Ο Κίλι επέλεξε μερικούς σημαδιακού­ς ποιητές όπως ο Τζέιμς Μέριλ, που γνώριζε πολύ καλά την Ελλάδα αλλά και ο Μπέρναρντ Σπένσερ προτού περάσει στη νεότερη γενιά. Ανάμεσα στους παριστάμεν­ους ήταν το ζεύγος Μπομπ και Ντίνα Μακέιμπ, το ζεύγος Αγγέλου και Μαρίας Δεληβορριά, το ζεύγος Πέτρου και Ντόλλας Νομικού, ο Νικηφόρος Διαμαντούρ­ος, η Λούκα Κατσέλη, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Τίτος Πατρίκιος, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, κ.ά. Και βέβαια η Αρτεμις Ζενέτου του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ, καθώς ο Κίλι βρέθηκε στα νιάτα του στην Ελλάδα με υποτροφία του Ιδρύματος.

 ??  ?? του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πρίνστον, Δημήτρης Γόντικας, προλογίζει τον Μάικ Κίλι, με λόγια ζεστά και συγκινητικ­ά.
του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πρίνστον, Δημήτρης Γόντικας, προλογίζει τον Μάικ Κίλι, με λόγια ζεστά και συγκινητικ­ά.
 ??  ?? Μάικ Κίλι απαγγέλλει φιλελληνικ­ή ποίηση τη βραδιά της εκδήλωσης.
Μάικ Κίλι απαγγέλλει φιλελληνικ­ή ποίηση τη βραδιά της εκδήλωσης.
 ??  ?? Αγγελος Δεληβορριά­ς, Μάικ Κίλι, Μπομπ και Ντίνα Μακέιμπ. Δεξιά, Πέτρος και Ντόλλα Νομικού που ήρθαν να ακούσουν τον Αμερικανό νεοελληνισ­τή. Η βραδιά συνεχίστηκ­ε στην υπέροχη ταράτσα με θέα την Ακρόπολη.
Αγγελος Δεληβορριά­ς, Μάικ Κίλι, Μπομπ και Ντίνα Μακέιμπ. Δεξιά, Πέτρος και Ντόλλα Νομικού που ήρθαν να ακούσουν τον Αμερικανό νεοελληνισ­τή. Η βραδιά συνεχίστηκ­ε στην υπέροχη ταράτσα με θέα την Ακρόπολη.
 ??  ??
 ??  ?? οι επιτελείς του πανεπιστημ­ίου Πρίνστον κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων, το 2016. Κάτω, η πρόσοψη του κτιρίου.
οι επιτελείς του πανεπιστημ­ίου Πρίνστον κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων, το 2016. Κάτω, η πρόσοψη του κτιρίου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece