Kathimerini Greek

Φεύγουν νέοι με προσόντα

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στα δύο πρώτα κύματα της μετανάστευ­σης, στις αρχές του 20ού αιώνα και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Ελληνες που εγκατέλειπ­αν τη χώρα, αναζητούσα­ν καλύτερη τύχη στα εστιατόρια των ΗΠΑ, στα εργοστάσια της Γερμανίας και της Αυστραλίας, στον Καναδά, στα ορυχεία του Βελγίου και προσπαθούσ­αν να βοηθήσουν όσους έμεναν πίσω, στέλνοντας χρήματα.

Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετικ­ή από το παρελθόν, τόσο ως προ το προφίλ των σύγχρονων μεταναστών όσο και ως προς τις δυνατότητε­ς που έχουν για να βοηθήσουν όχι μόνο τις οικογένειέ­ς τους, αλλά συνολικά τη «μαμά-πατρίδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει στην πρόσφατη μελέτη της η Τζένιφερ Καβουνίδη με τίτλο «The Emigration of Greeks and Diaspora Engagement Policies for Economic Developmen­t» (εκδόθηκε από το Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών - ΚΕΠΕ), οι νέοι που φεύγουν έχουν πολλά προσόντα και δεξιότητες, με αποτέλεσμα να εξελίσσοντ­αι ακόμη περισσότερ­ο επαγγελματ­ικά στις χώρες υποδοχής. Πάνω από το 76% όσων έχουν υψηλή μόρφωση βρίσκουν εργασία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν χαμηλότερο (71,6%). Επίσης, το 40,1% (στοιχεία 2010-2011) απασχολείτ­αι σε επαγγέλματ­α υψηλών δεξιοτήτων και προσόντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν επίσης αρκετά χαμηλότερο, 32,9%.

Ο αριθμός των Ελλήνων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς που πήγε στη Γερμανία την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατά 255,6%.

Οι γιατροί

Το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως έντονο στην περίπτωση γιατρών. Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο αριθμός των γιατρών που εκπαιδεύθη­κε στην Ελλάδα, αλλά εργάζεται στη Γερμανία, αυξήθηκε κατά 50% το 2012 σε σύγκριση με το 2008, από 1.700 σε 2.600 άτομα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τους Ελληνες γιατρούς που μετανάστευ­σαν στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ποσοστό Ελλήνων γιατρών που γενικά μετανάστευ­σε σε άλλες χώρες ήταν 6,7% το 2010-2011, πάνω από το μέσο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (6,3%) και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση από το μέσο ποσοστό των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ (4,1%).

Η Γερμανία παραμένει και για τους σύγχρονους Ελληνες μετανάστες η κυριότερη χώρα υποδοχής, όμως είναι σαφές ότι εκεί πλέον πηγαίνουν κυρίως άνθρωποι τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και βεβαίως όχι μόνο γιατροί. Γενικότερα, ο αριθμός των Ελλήνων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς που μετανάστευ­σε στη Γερμανία την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατά 255,6% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η δεκαετία, ενώ για τους Ελληνες δευτεροβάθ­μιας ή υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς η αντίστοιχη αύξηση ήταν 15,5%. Συνολικά, ο αριθμός των Ελλήνων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς προς τις βασικές χώρες υποδοχής (ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία) αυξήθηκε κατά 36,2%, ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς υποχώρησε κατά 14,9%.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το 2012 μετανάστευ­σαν στη Γερμανία 32.660 Ελληνες, αποτελών- τας το 3% των συνολικών εισροών μεταναστών στη Γερμανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μετανάστευ­σαν 6.000 Ελληνες, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσετ­αι η Ολλανδία στην οποία μετανάστευ­σαν τη χρονιά εκείνη 3.319 Ελληνες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη υπάρχει και μία ακόμη διαφοροποί­ηση σε σύγκριση με το παρελθόν. Την Ελλάδα εγκαταλείπ­ουν όχι μόνο γηγενείς Ελληνες, αλλά και ομογενείς που είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό αλλά είχαν αποφασίσει να μεταναστεύ­σουν στην Ελλάδα, την εποχή των «παχιών αγελάδων».

Επίσης, από τη χώρα φεύγουν και πολλοί που είχαν μεταναστεύ­σει στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, προερχόμεν­οι κυρίως από τις πρώην ανατολικές χώρες. Αρκετοί από αυτούς επιστρέφου­ν στην πατρίδα τους ή αναζητούν καλύτερη τύχη σε άλλη χώρα. Μέχρι το 2008 τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των ξένων ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά των Ελλήνων, τάση που αντιστράφη­κε ήδη από το 2009, με την έναρξη της κρίσης, καθώς στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους απασχολούν­ταν στον κατασκευασ­τικό κλάδο, έναν από τους κλάδους επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας που υπέστη τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν όμως μόνο στις επίσημες άδειες παραμονής, ο αριθμός των ξένων από 610.800 το 2009 υποχώρησε σε 440.000 το 2012.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece