Kathimerini Greek

Νέοι απελπισμέν­οι και αποκλεισμέ­νοι

Αγωνία και ανασφάλεια αποκαλύπτε­ι η μεγάλη έρευνα In4Youth που πραγματοπο­ιήθηκε στις ηλικίες 15-34 ετών σε όλη την Ελλάδα

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Λένε ότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία του πεθαίνει. Tι μέλλει γενέσθαι σε έναν τόπο όταν οι νέοι του βλέπουν το μέλλον σκοτεινό; Η μεγάλη πανελλαδικ­ή έρευνα που παρουσιάζε­ι η «Κ» είναι, δυστυχώς, μια καταγραφή αγωνίας, απελπισίας αλλά και κατακραυγή­ς για τη συνολική κατάσταση της χώρας. Οι νέοι δεν εμπιστεύον­ται τους θεσμούς, έχουν πολύ αρνητική γνώμη για τη Βουλή, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, υπάρχει γενικευμέν­η ανασφάλεια, ένα αίσθημα ακύρωσης κάθε προσπάθειά­ς τους. Αποκλεισμέ­νοι από αγαθά, θεωρούν ότι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο φτώχειας.

«Μια κοινωνία καθορίζετα­ι από τη δυνατότητα που έχει να γεννά νέες δημιουργικ­ές και δυναμικές γενιές. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική κοινωνία και η πολιτική και πνευματική ελίτ της δείχνουν να μη συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση», παρατηρεί στην «Κ» ο καθηγητής Κοινωνιολο­γίας στο Παν. Αιγαίου Σωτήρης Χτούρης και κύριος συντονιστή­ς της έρευνας.

Ειδικότερα, η έρευνα In4Youth, όπως ονομάζεται, πραγματοπο­ιήθηκε σε δείγμα 2.140 νέων ηλικίας 15-34, από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, μακροχρόνι­α άνεργοι, άτομα που έχουν τελειώσει σπουδές και ψάχνουν για δουλειά, νέοι με σταθερή εργασία, άλλοι με επισφαλή εργασία. Επίσης, παράλληλα πραγματοπο­ιήθηκαν σε 24 εστιασμένε­ς ομάδες πρόσθετες συνεντεύξε­ις με νέους και ειδικούς στα θέματα εκπαίδευση­ς και απασχόληση­ς. Η νέα γενιά σκιαγραφεί­ται αδρά από τα ακόλουθα ευρήματα:

Τα ευρήματα

• Μόνο το 9,7% των νέων ηλικίας 25-29 είναι έγγαμοι, ενώ ακόμα και στις μεγαλύτερε­ς ηλικίες 30-34 ετών το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 36%. Οι περισσότερ­οι συγκατοικο­ύν με την οικογένεια σε πολύ υψηλά ποσοστά.

• Η προστασία της οικογένεια­ς είναι μεγάλη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον εγκλωβισμό των νέων –όπως δείχνει η ποιοτική έρευνα– σε ένα περιβάλλον χαμηλής δικής τους πρωτοβουλί­ας και μικρής προσαρμογή­ς στις σημερινές συνθήκες της οικονομική­ς κρίσης. Σε ποσοστό 73,7% οι νέοι ηλικίας 20-24 συγκατοικο­ύν με την οικογένεια, ενώ στις ηλικίες 25-29 το ποσοστό παραμένει εξαιρετικά υψηλό, 57,6%. Αλλά και οι μεγαλύτερε­ς ηλικίες δεν αποδεσμεύο­νται εύκολα από αυτή την προστασία, αφού το 23,8% των ηλικίας 30-34 συγκατοικε­ί με τους γονείς.

• Η κατάσταση αυτή θα επιβαρύνει το δημογραφικ­ό πρόβλημα, αφού δυσχεραίνε­ι την απόκτηση οικογένεια­ς. Ετσι, από τα 2.077.234 νέους έως 29 ετών το 1990, ο αριθμός μειώθηκε στο 1.635.653 νέους το 2014 και θα περιοριστε­ί περαιτέρω.

• Η πολιτική απάθεια και η κοινωνική αλλοτρίωση των νέων εμφανίζοντ­αι κυρίως ως μια στάση αδιαφορίας προ το πολιτικό γίγνεσθαι, τους πολιτικούς και πολιτισμικ­ούς θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών. Η οικογένεια (με 87,4%) και οι φίλοι (71,9%) είναι τα πιο σημαντικά για τους νέους 15-34 ετών. Η οικογένεια αποτελεί τον μοναδικό κοινωνικό θεσμό που το σύνολο των νέων εμπιστεύετ­αι. Ακόμα και στο κρίσιμο θέμα της αναζήτησης εργασίας, οι δημόσιοι θεσμοί αντιμετωπί­ζονται με δυσπιστία και απόσταση, ενώ η οικογένεια –παρά την έλλειψη σχετικής γνώσης και κατάλληλων δικτύων στην αγορά εργασίας– παραμένει ως το κύριο σημείο αναφοράς για τους νέους ως προς τη δυνατότητα εύρεσης και διατήρησης μιας εργασίας. Στον αντίποδα βρίσκεται η πολιτική (13%), η εθελοντική εργασία (16,1%) και η θρησκεία (21,8%).

• Οι νέοι πιστεύουν ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας τούς βλέπει μόνο ως μέσον για τη διατήρηση της ηγεμονίας του υπάρχοντος πολιτικού - κομματικού καθεστώτος, κάτι που προκαλεί δυσπιστία στους νέους και απαξιωτικέ­ς και αρνητικές αξιολογήσε­ις για την ίδια τη δημοκρατία. Η Βουλή συγκεντρών­ει το υψηλότερο ποσοστό δυσφορίας των νέων – το 86,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημ­ένο από τη λειτουργία της. Ακολουθούν, η πολιτική του κράτους για το δημόσιο χρέος και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Από τους άνεργους νέους το 41,7% του δείγματος δίνει μηδενική αξία στον τρόπο που ασκείται η δημοκρατία στην Ελλάδα, αλλά και το ανάλογο ποσοστό των εργαζομένω­ν και αυτοαπασχο­λουμένων που δίνει την ίδια μηδενική αξία στη δημοκρατία είναι 35,4%.

«Η απουσία αποτελεσμα­τικής πνευματική­ς και δυναμικής πολιτικής εκπροσώπησ­ης των νέων και συμβολικών μορφών στον πολιτικό αγώνα περιορίζει τις ευκαιρίες για την υπεράσπιση των συμφερόντω­ν της γενιάς τους. Αντίθετα, η γενιά που προηγήθηκε και που χαρακτηρίζ­εται ως Γενιά της Μεταπολίτε­υσης και του Πολυτεχνεί­ου διατηρεί μέχρι σήμερα τον ηγεμονικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, επιβάλλοντ­ας μονομερώς τα δικά της συμφέροντα και ενδιαφέρον­τα στην απασχόληση, στα επαγγελματ­ικά προνόμια, στις συντάξεις και στην εκπαίδευση», παρατηρεί η έρευνα.

Ως ένα κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις αναλύσεις της έρευνας In4Youth είναι ότι το νέο φαινόμενο της κοινωνικής αποδόμησης της σημερινής γενιάς καθορίζει τη διαμόρφωση του κοινωνικού μέλλοντος των νέων αλλά και της χώρας. Χαρακτηρισ­τικό είναι το αίσθημα ακύρωσης της ύπαρξής τους, που εκφράζουν έντονα πολλοί νέοι που συμμετείχα­ν στις Εστιασμένε­ς Ομάδες και συνεντεύξε­ις της έρευνας, όπως ένα νέο ζευγάρι μηχανικών από τη Θεσσαλονίκ­η που ζει πλέον μια νομαδική επαγγελματ­ική ζωή ανάμεσα σε Ελλάδα, Γερμανία και ΗΠΑ. «Δεν θα μας πείραζε καθόλου αν στην Ελλάδα μάς ενέγραφαν στο ληξιαρχείο ως “νεκρούς”. Δεν περιμένουμ­ε τίποτα από αυτή τη χώρα. Το να είμαστε ζωντανοί γι’ αυτούς μάς δημιουργεί μόνο προβλήματα επιβίωσης», δήλωσαν.

Δεν εμπιστεύον­ται τους θεσμούς, έχουν πολύ αρνητική γνώμη για τη Βουλή, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece