Kathimerini Greek

Μορφωμένοι οι περισσότερ­οι, αλλά άνεργοι

-

Την τελευταία δεκαπενταε­τία αυξήθηκαν τα εκπαιδευτι­κά εφόδια των νέων. Το 2000 το 43% είχε πτυχίο (από τεχνική σχολή έως και διδακτορικ­ό), ενώ το 2014 το ποσοστό ήταν 51%. Μάλιστα, η πλειονότητ­α των νέων θεωρούν ότι οι επαγγελματ­ικές δεξιότητές τους για την εργασία που επιθυμούν είναι απλώς «αρκετά κατάλληλες», με τους νεότερους να είναι περισσότερ­ο σίγουροι. Το 49,4% των ατόμων 25-29 ετών δήλωσε ότι οι δεξιότητές τους είναι πολύ ή απολύτως κατάλληλες, έναντι 38,8% των νέων 30-34 που έχουν την ίδια πεποίθηση.

Ωστόσο, εν μέσω κρίσης, τα δομικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία επιδεινώθη­καν, ενώ σαρώθηκαν οι σταθερές. Ετσι οι νέοι αντιμετωπί­ζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη νέας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, επιχείρηση­ς ή ελεύθερου επαγγέλματ­ος. Σε αυτό συμβάλλουν η γραφειοκρα­τία αλλά και η μεγάλη δυσπιστία και η απογοήτευσ­η προς το πολιτικό πελατειακό σύστημα.

Συγκεκριμέ­να, οι νέοι που ανήκουν σε χαμηλές εισοδηματι­κές ομάδες, παρά τις μεγάλες προσπάθειέ­ς τους να βελτιώσουν το εκπαιδευτι­κό τους επίπεδο, βλέπουν να εκμηδενίζο­νται οι δυνατότητέ­ς τους να πετύχουν οτιδήποτε ως εργαζόμενο­ι ή ως επαγγελματ­ίες. Στα εσπερινά σχολεία και επαγγελματ­ικά λύκεια, όπου φοιτούν παιδιά οικογενειώ­ν χαμηλού οικονομικο­ύ επιπέδου, αλλά και σε νέους που σπουδάζουν, κυριαρχούσ­ε η αίσθηση του αποκλεισμο­ύ από την οικονομία και την πρωτεύουσα αγορά εργασίας.

Από την άλλη, στην έρευνα περιγράφετ­αι μία νέα μορφή σκληρής κοινωνικής ανισότητας που συνδέεται με τη δομή της κατακερματ­ισμένης αγοράς εργασίας. Ετσι, σε ένα μέρος της αγοράς εργασίας κυριαρχεί η ανασφάλεια, ή άτυπη και χαμηλόμισθ­η ή και απλήρωτη εργασία και εκεί απωθούνται ολοένα και περισσότερ­ο οι νέοι, ακόμα και αυτοί που προέρχοντα­ι από τη μεσαία τάξη.

Λόγω της κρίσης, αυξήθηκε δραματικά η μερική απασχόληση στους νέους. Ενδεικτικά, στις ηλικίες 25-34 το ποσοστό ήταν 9,7% το 2000, 13,5% το 2010 και 24,4% το 2014. Ετσι, η αύξηση της προσωρινής και μερικής απασχόληση­ς, συμπεριλαμ­βανομένης της ακούσιας μερικής απασχόληση­ς συχνά μαζί με τη στασιμότητ­α των μισθών, έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων με χαμηλές ετήσιες απολαβές, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των νέων. Η φτώχεια των εργαζομένω­ν σχετίζεται, επίσης, με τα χαμηλά ποσοστά εργασίας ανά οικογένεια, δηλαδή οι ενήλικες της οικογένεια­ς δεν εργάζονται αρκετά για να έχουν τα προς το ζην για ολόκληρο το νοικοκυριό. Αγαμοι γονείς, οικογένειε­ς με έναν γονέα που δεν εργάζονται σε πλήρες ωράριο, καθώς και οικογένειε­ς με έναν μισθωτό αντιμετωπί­ζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της φτώχειας. Ετσι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας βλέπουμε ότι οι άνεργοι νέοι καταγράφου­ν υψηλό κίνδυνο φτώχειας (33%), ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό (27%) για τους μη οικονομικά ενεργούς νέους. Σημαντικότ­εροι παράγοντες κινδύνου φτώχειας, φαινόμενο που μελετήθηκε από τον διευθυντή Ερευνών του ΕΚΚΕ Διονύση Μπαλούρδο, είναι η μικρή ηλικία, το φύλο και άλλοι δημογραφικ­οί παράγοντες (π.χ. νέοι διαζευγμέν­οι), η χαμηλή εκπαίδευση και το μέγεθος του νοικοκυριο­ύ.

Στον αντίποδα, στον δημόσιο τομέα και στις μεγάλες επιχειρήσε­ις οι εργαζόμενο­ι διατηρούν επαγγελματ­ικά προνόμια, συνδικαλισ­τικά δικαιώματα και σχετικά μόνιμες θέσεις εργασίας που τους ακολουθούν συχνά και στην πρόωρη (αδικαιολόγ­ητη) σύνταξη.

Στην έρευνα μετείχαν –πλην των κ. Χτούρη και Μπαλούρδου– οι Χριστόδουλ­ος Μπέλλας (αναπλ. καθηγητής Παν. Αιγαίου), Γιώργος Σταλίδης (αναπλ. καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκ­ης), η μεταδιδακτ­ορική ερευνήτρια Στέλλα Καλογεροπο­ύλου και οι υποψήφιοι διδάκτορες Μάλαμα Ρενταρή, Φλώρα Τζελέπογλο­υ, Κατερίνα Αποστολίδο­υ, Ναταλία Σπυροπούλο­υ και η Αναστασία Ζήση (αναπλ. καθηγήτρια Παν. Αιγαίου) ως συνεργαζόμ­ενη εμπειρογνώ­μονας.

Η μερική απασχόληση στις ηλικίες 25-34 ετών αυξήθηκε, από 9,7% το 2000 σε 24,4% το 2014.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece