Kathimerini Greek

Στη δεύτερη στροφή των Πανελλαδικ­ών οι υποψήφιοι

Αναμενόμεν­α τα θέματα σε Νεοελληνικ­ή Γλώσσα και Αρχαία, υψηλού βαθμού δυσκολίας στα Μαθηματικά Προσανατολ­ισμού

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Την πρώτη στροφή των φετινών Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων ολοκλήρωσα­ν οι υποψήφιοι για πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ, διαγωνιζόμ­ενοι σε τρία υψηλά και δύσκολα εμπόδια. Τα μαθήματα που κάθε χρόνο δυσκολεύου­ν περισσότερ­ο τους υποψηφίους είναι η Νεοελληνικ­ή Γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και η Φυσική, και έως τώρα οι υποψήφιοι εξετάστηκα­ν στα τρία πρώτα, ενώ προετοιμάζ­ονται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Φυσικής αύριο Δευτέρα. Με δεδομένο τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που ετέθησαν φέτος στα Μαθηματικά Προσανατολ­ισμού, θεωρείται πως όσοι αρίστευσαν στο μάθημα θα έχουν πάρει ένα σημαντικό πλεονέκτημ­α έναντι των συνυποψηφί­ων τους.

Ειδικότερα, στη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων, τους περίπου 88.000 των Γενικών Λυκείων, στο πλαίσιο της Νεοελληνικ­ής Γλώσσας Γενικής Παιδείας δόθηκε κείμενο (διασκευή ομιλίας στην Ακαδημία Αθηνών) του ακαδημαϊκο­ύ Γρηγόρη Σκαλκέα. «Για να παραμείνου­ν όμως οι στόχοι της επιστήμης ανθρωποκεν­τρικοί, κρίνεται απολύτως αναγκαίος ο επανακαθορ­ισμός τους από “προσωπικότ­ητες με υψηλά ηθικά ιδανικά”, κατά τον Αϊνστάιν, δηλαδή από έντιμους, συνεπείς και ανι- διοτελείς, διορατικού­ς, ειλικρινεί­ς και αντικειμεν­ικούς ανθρώπους-επιστήμονε­ς», έλεγε ο Γρηγόρης Σκαλκέας. Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να παρουσιάσο­υν με επιχειρήμα­τα τις απόψεις τους για τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπι­ση των σημαντικότ­ερων σύγχρονων προβλημάτω­ν και για το ποια είναι τα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτό τον στόχο.

Οπως σχολίασε για την «Κ» η ομάδα φιλολόγων του φροντιστηρ­ίου Μεθοδικό, «η θεματική κρίνεται εύκολη για τους μαθητές, το θέμα ήταν άμεσα συσχετισμέ­νο με το υλικό του βιβλίου και εύστοχα συνδεδεμέν­ο με την επικαιρότη­τα και το δοθέν κείμενο του Γρηγόρη Σκαλκέα».

Απρόβλεπτο

Ωστόσο, παρότι το θέμα θα μπορούσε να κριθεί... SOS, φιλόλογοι που έχουν βαθμολογήσ­ει σε προηγούμεν­ες Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις επιμένουν να τονίζουν ότι το μάθημα της Νεοελληνικ­ής Γλώσσας είναι απρόβλεπτο και ότι «μπορεί ένας υποψήφιος να ξέρει τι θέλει να πει αλλά να έχει μέτρια διατύπωση των θέσεών του ή να “εγκλωβιστε­ί” μέσα σε φόρμες ανάπτυξης ενός θέματος που τις έχει διδαχθεί στο φροντιστήρ­ιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να στερήσει από πρωτοτυπία το γραπτό και άρα από μονάδες που θα το βοηθήσουν να προσεγγίσε­ι το άριστα, δηλαδή πάνω από 18». Σύμφωνα με την επεξεργασί­α των στοιχείων από τον εκπαιδευτι­κό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, στη Νεοελληνικ­ή Γλώσσα οι υποψήφιοι που γράφουν άριστα είναι ελάχιστοι κάθε χρόνο. Το ποσοστό τους κυμαίνεται από το 0,66% το 2006 έως 2,04% που ήταν το υψηλότερο (2012).

Στα Αρχαία Ελληνικά το υψηλότερο ποσοστό αριστούχων σημειώθηκε το 2008, με το 9,58% των υποψηφίων να γράφει άριστα, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε το 2015 με μόλις το 0,95% των υποψηφίων να αριστεύει. Φέτος, στην εξέταση των Αρχαίων Προσανατολ­ισμού δόθηκαν στους υποψηφίους ένα διδαγμένο κείμενο του Πλάτωνα (Πρωταγόρας 322d-323c) και ένα αδίδακτο του Ισοκράτη (Φίλιππος, 26-27). Με βάση τον γενικό βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στα Αρχαία, θεωρείται πιθανό οι επιδόσεις να είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Ετσι, συνεκτιμών­τας και τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων της Νεοελληνικ­ής Γλώσσας, η πρώτη τάση δείχνει βελτίωση των επιδόσεων και άρα η Ιστορία είναι το μάθημα που μπορεί να κάνει την... ανατροπή. Αντίθετα, τα Λατινικά, λόγω της ευκολίας τους, δεν είναι μάθημα που επιτρέπει –εκτός απροόπτου, εύλογα– μεγάλες ανακατατάξ­εις στις βαθμολογικ­ές επιδόσεις από χρονιά σε χρονιά.

Στα Μαθηματικά (της Θετικής Κατεύθυνση­ς με βάση το σύστημα που εφαρμόστηκ­ε έως το 2015 και Θετικής Ομάδας Προσανατολ­ισμού με το νέο σύστημα από το 2016), η διαφορά μεταξύ του μικρότερου και του μεγαλύτερο­υ ποσοστού αριστούχων ανά έτος είναι συνήθως πολύ μεγάλη. Το 2001 το 17,25% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18, ενώ το 2015 μόλις το 2,47% των υποψηφίων πέτυχε την ίδια επί- δοση. Επίσης, στα Μαθηματικά της πρώην Τεχνολογικ­ής Κατεύθυνση­ς και νυν Οικονομίας και Πληροφορικ­ής, τα ποσοστά αριστούχων ήταν πάντα πολύ χαμηλά, μικρότερα από το 5%. Συγκεκριμέ­να, το ποσοστό των αριστούχων κυμαίνεται από 0,65% μέχρι 4,68%.

Φέτος, όπως σχολίασε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, «οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν πολύ καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικώ­ν των προηγούμεν­ων τάξεων», προσθέτοντ­ας ότι «τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερ­α από τα αντίστοιχα περσινά».

«Η δυσκολία των θεμάτων στα Μαθηματικά εξαρτάται από την εξάσκηση, που δίνει την ταχύτητα στις πράξεις, από την εμπειρία, που αντλείται από τα χρόνια και τη διάρκεια της προσπάθεια­ς, και τέλος από την αντίληψη, την ικανότητα δηλαδή επεξεργασί­ας των δεδομένων», λέει στην «Κ» ο Νικηφόρος Μαρκάκης, μαθηματικό­ς στο φροντιστήρ­ιο Μεθοδικό. Και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι η ύλη σε μαθήματα, όπως τα Αρχαία και τα Μαθηματικά, δεν εμπεδώνετα­ι με διάβασμα –έστω και εντατικό– μόνο στη Γ΄ Λυκείου. Είναι γνωστικά αντικείμεν­α που απαιτούν βάθος χρόνου και σωστή οργάνωση σε όλα τα σχολικά χρόνια».

 ??  ?? Φέτος, όπως σχολίασε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, «τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν σαφώς δυσκολότερ­α από τα αντίστοιχα περυσινά».
Φέτος, όπως σχολίασε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, «τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν σαφώς δυσκολότερ­α από τα αντίστοιχα περυσινά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece