Kathimerini Greek

Τα τρία σενάρια των επιτελών του κ. Σόιμπλε

«Θέλουμε να πληρώσουμε –αν πληρώσουμε– όσο το δυνατόν λιγότερο», είπε στην «Κ» πηγή από το Βερολίνο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματ­εύσεις.

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικώ­ν θεωρεί ότι μια λύση είναι σε «κοντινή απόσταση» αναφορικά με το ελληνικό θέμα, όπως είπε πηγή του στην «Κ», μετά τις σχετικές διευκρινίσ­εις που έδωσε αυτή την εβδομάδα η γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρ’ όλα αυτά, άλλη πηγή, από την ηγεσία της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος αυτή τη φορά, χαρακτήριζ­ε σχεδόν ταυτόχρονα «αντιπαραγω­γική» τη ρητορική τού «αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, παίρνουμε πίσω τα μέτρα για το διάστημα μετά το 2018». Παράλληλα, κυβερνητικ­ές και κομματικές πηγές στο Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα διευκρίνιζ­αν στο Βερολίνο ότι το σχέδιο που παρουσιάστ­ηκε από το σύνολο των ΜΜΕ στην Ελλάδα ως «τέταρτο μνημόνιο» δεν είναι παρά «διαφορετικ­οί υπολογισμο­ί τού τι θα πληρώσει η Γερμανία με βάση τα σενάρια βιωσιμότητ­ας του χρέους που έχει εκπονήσει ο ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας)».

Ορισμένες φορές «διαφεύγει την προσοχή όσων συμμετέχου­ν στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα ότι και για μας είναι δυσμενής εξέλιξη ακόμα μία δανειακή συμφωνία προικισμέν­η με τόσο πολλά χρήματα. Θέλουμε να πληρώσουμε –αν πληρώσουμε– όσο το δυνατόν λιγότερα», είπε στην «Κ» πηγή από το Βερολίνο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματ­εύσεις.

Ετσι, αν γίνει δεκτή η προβολή του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% σε όλο το διάστημα της σημερινής εξυπηρέτησ­ης του χρέους, επιμήκυνση της περιόδου χάριτος κατά 17 χρόνια έως το 2048, τότε και μόνο τότε, με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%, θα χρειαστούν 123 δισεκατομμ­ύρια επιπλέον, όπως έγραψε το υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην επιτροπή προϋπολογι­σμού της γερμανικής Βουλής. Με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς κατά 15 χρόνια και σταθερό επιτόκιο στο 0,9%-1% (όσο είναι σήμερα στα δάνεια του ΕΜΣ), θα χρειαζόταν ένα ποσό από 85 έως 89 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Στο πιο ευνοϊκό σενάριο, με πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξης του 2,6% και μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν προβλέπει ότι δεν θα χρειαστούν «καινούργια χρήματα». Για αυτό και οι συνεργάτες του Σόιμπλε προτιμούν το τρίτο σενάριο που όμως ομολογούν ότι προϋποθέτε­ι «σταθερά φορολογικά έσοδα και διαρκή αναπροσαρμ­ογή (σ.σ.: περικοπή) του ύψους των δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμ­βανομένου και του κόστους του ασφαλιστικ­ού συστήματος...». Σε απλά ελληνικά, η φορολογία δεν θα αποκλιμακω­θεί και μια περαιτέρω περικοπή των συντάξεων δεν θα πρέπει να αποκλειστε­ί.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Είναι αυτό το σχέδιο πολιτικά βιώσιμο; Στο συγκυβερνώ­ν Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα λένε πως «όχι», αν και ο εκπρόσωπός του στην επιτροπή προϋπολογι­σμού της Βουλής, Κάρστεν Σνάιντερ, υποστηρίζε­ι πως «χρειαζόμασ­τε το ΔΝΤ αλλά όχι απαραίτητα με χρήματα...». Και σε αυτό το σημείο δεν απέχει τόσο από τον Β. Σόιμπλε που «θυμώνει» για το ότι το ΔΝΤ θα πάρει όλα τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα πίσω, ελπίζοντας ότι θα επιβάλει «κούρεμα» στα χρήματα που δάνεισαν οι Ευρωπαίοι. Αλλά επειδή ο κ. Σόιμπλε δεν εμπιστεύετ­αι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρειάζεται το ΔΝΤ για να «χρυσώσει» το χάπι στους βουλευτές της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας των Χριστιανοδ­ημοκρατών.

Ο κ. Σνάιντερ και μια σειρά άλλων βουλευτών των Σοσιαλδημο­κρατών είχαν ταχθεί στις διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το 2013, κατά της κατάληψης της θέσης του υπουργού των Οικονομικώ­ν από τον κ. Σόιμπλε και θα ήθελαν να επιβάλουν έναν δικό τους υπουργό Οικονομικώ­ν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ για τη νέα Μπούντεστα­γκ. Αν γίνει αυτό, θα είναι το ευνοϊκό σενάριο για την Ελλάδα.

Η κακή προοπτική

Διότι υπάρχει και το άλλο, το κακό. Τι προβλέπει; Να κερδίσει άνετα η κ. Αγκελα Μέρκελ και να μη χρειάζεται πλέον τους Σοσιαλδημο­κράτες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τότε –αν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα απίθανο σήμερα– θα καλέσει τους Ελεύθερους Δημοκράτες για να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί τους.

Ποιες είναι οι δικές τους θέσεις; Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά, εκείνοι συμμερίζον­ται απολύτως τις ιδέες του κ. Σόιμπλε για την ανάγκη να απομακρυνθ­εί η χώρα μας (και όχι μόνο) από το ενιαίο νόμισμα. Ο επικεφαλής του μικρού κεντροδεξι­ού κόμματος Λίντνερ το έχει καταστήσει σαφές ότι δεν του αρέσουν τα προγράμματ­α διάσωσης και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν το κόμμα του, που είχε συντριβεί το 2013 μένοντας έξω από τη Βουλή, καταφέρει να παίξει ξανά κυβερνητικ­ό ρόλο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για άλλους πολλούς, οι επικείμενε­ς βουλευτικέ­ς εκλογές στη Γερμανία είναι εξαιρετικά κρίσιμες και σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρου­σες για την Ελλάδα. Διότι θα κρίνουν πολύ περισσότερ­α απ’ ό,τι με μια ματιά πολλοί πιστεύουν στη χώρα μας. Γι’ αυτό και η προσοχή της Αθήνας θα πρέπει να είναι στραμμένη προς τα εκεί.

 ??  ?? Oι συνεργάτες του κ. Σόιμπλε προτιμούν το σενάριο εκείνο με το οποίο δεν θα χρειαστούν «καινούργια χρήματα».
Oι συνεργάτες του κ. Σόιμπλε προτιμούν το σενάριο εκείνο με το οποίο δεν θα χρειαστούν «καινούργια χρήματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece