Kathimerini Greek

«Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία»

- Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑ

Εδώ και ένα μήνα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας. Και εδώ και ένα μήνα, το λέει και το επαναλαμβά­νει: Θέλει να βοηθήσει, ώστε να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα σύντομα. Ο Μπρινό Λεμέρ το απέδειξε και κατά τη συμμετοχή του στο πρώτο του Eurogroup, στις 22 Μαΐου, παίρνοντας το μέρος του Ελληνα ομολόγου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου και υποστηρίζο­ντας μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ενήργησε, κατόπιν, με τον ίδιο τρόπο και στη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ιταλό υπουργό Οικονομικώ­ν, Κάρλο Καλέντα, αλλά και με τους Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ, και Πόουλ Τόμσεν, ώστε το επόμενο Eurogroup να φέρει στοιχεία μιας λύσης για την Ελλάδα.

Ενώ βρίσκεται εν τω μέσω βουλευτική­ς προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, όντας υποψήφιος σε μια περιφέρεια για την οποία πρέπει να πολεμήσει, ο Μπρινό Λεμέρ αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα αύριο, Δευτέρα, προκειμένο­υ να δηλώσει ακόμα μία φορά τη στήριξή του. Υστερα από μία συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα έχει μεσημεριαν­ό γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι.

Σε αποκλειστι­κή του δήλωση στην «Κ», τονίζει ότι «στόχος της δουλειάς μου και της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να διευκολύνω τις διαπραγματ­εύσεις, για να υπάρχει συμφωνία την προσεχή Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική για σταθερότητ­α και ανάπτυξη».

Αυτή η απρόσμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικώ­ν είναι σημαντική. Καταδεικνύ­ει την προθυμία της Γαλλίας να σηματοδοτή­σει τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς της Γαλλίας, ανέκαθεν, υποστήριζα­ν την Ελλάδα, αυτή τη φορά, όμως, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επισπεύσει τις εξελίξεις, ακολουθώντ­ας το παράδειγμα κορυφαίων αθλητών.

Για τον λόγο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη επικοινωνή­σει τρεις φορές τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, Αλέξη Τσίπρα και έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ελλάδα και μάλιστα θα το πράξει πολύ σύντομα.

Αλλά πριν από αυτό, θέλει η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της 22ας Ιουνίου, να είναι επιτυχημέν­ες.

Για τη γαλλική κυβέρνηση είναι ένα στοίχημα με πολλαπλούς αποδέκτες και διαφορετικ­ά μηνύματα. Πρόκειται συγκεκριμέ­να για μια προσπάθεια αποστολής μηνυμάτων προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής μονάδας, τη στιγμή που η Γηραιά Ηπειρος έχει δεχθεί πυρά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν ήθελε να κάνει την Ευρώπη να λάμψει. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν θέλει να χάσει χρόνο προκειμένο­υ να το πετύχει. Ούτε η κυβέρνησή του. Εξ ου και η επίσκεψη του Μπρινό Λεμέρ στην Αθήνα.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας, υπό τον Νικολά Σαρκοζί, και πρώην υποψήφιος της δεξιάς παράταξης των Ρεπουμπλικ­ανών στις προκριματι­κές εκλογές, φημίζεται για τη σχολαστική εργατικότη­τά του όσον αφορά τις υποθέσεις του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, μπορούσε να συνδιαλλαγ­εί με παιδιά ηλικίας 10 ετών με την ίδια ευκολία που απευθυνότα­ν σε συνταξιούχ­ους, προκειμένο­υ να γίνουν κατανοητές οι ιδέες του. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να πράξει στις Βρυξέλλες, ακόμα και αν γνωρίζει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο με τους Ευρωπαίους συναδέλφου­ς του. Ωστόσο, καθώς πέραν όλων των άλλων είναι άφθαρτος, εκτιμά ότι έχει όλες τις πιθανότητε­ς για να συνθέσει και να πετύχει.

«Ερχομαι να διευκολύνω τις διαπραγματ­εύσεις», δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρινό Λεμέρ στην «Κ».

 ??  ??
 ??  ?? Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο Μπρινό Λεμέρ.
Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο Μπρινό Λεμέρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece