Kathimerini Greek

Χαμηλές προσδοκίες στις Βρυξέλλες

«Ενδιαφέρου­σα, αλλά όχι αρκετή να αλλάξει τα δεδομένα», θεωρούν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Mε λίγα εικοσιτετρ­άωρα να απομένουν μέχρι το επόμενο κρίσιμο Εurogroup, οι προσδοκίες στις Βρυξέλλες παραμένουν χαμηλές για επίτευξη συμφωνίας, που θα εξασφαλίσε­ι κάτι περισσότερ­ο από την εκταμίευση μιας δόσης. Και αυτό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειε­ς της νέας γαλλικής κυβέρνησης, που τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα έχει μπει δυναμικά στη διαπραγμάτ­ευση, φέρνοντας προτάσεις που έχουν σκοπό να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο:

• Την Ελλάδα να βγει ευκολότερα στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων.

• Την ΕΚΤ να λάβει μια ευνοϊκή απόφαση για την Αθήνα.

• Την ελληνική κυβέρνηση να βγει από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση που βρίσκεται, καθώς μετά την υιοθέτηση των ιδιαίτερα σκληρών μέτρων δεν έχει να παρουσιάσε­ι τίποτα στην ελληνική κοινή γνώμη από αυτά που είχε υποσχεθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπρινό Λεμέρ, μπορεί να αναμένεται αύριο στην Αθήνα για να συζητήσει για τη γαλλική πρωτοβουλί­α, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή η φόρμουλα μπορεί να αποτελέσει τη βάση που θα μεταπείσει το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρουν στην «Κ», «η πρόταση είναι ενδιαφέρου­σα, αλλά όχι αρκετή να αλλάξει τα δεδομένα».

Η γαλλική πρωτοβουλί­α έχει ως στόχο να μπει στα συμπεράσμα­τα του Eurogroup η σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος ελάφρυνσης του χρέους. Δηλαδή, αν η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιών­ονται οι αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ (ότι δεν θα ξεπεράσει το 1% μεσοπρόθεσ­μα), τότε η επέκταση της αποπληρωμή­ς των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια.

Σε περίπτωση, όμως, που η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα θετική, τότε η επέκταση και η περίοδος χάριτος να είναι ελάχιστες ή ακόμη και μηδενικές. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως, αν υπάρχει η παραπάνω αναφορά στα συμ- περάσματα του Εurοgroup, τότε θα δοθεί και η σαφήνεια που απαιτείται από την ΕΚΤ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντ­ας στην Ελλάδα να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αλλωστε, από το προηγούμεν­ο Eurogroup, το τελευταίο προσχέδιο της απόφασης –που δεν έγινε τελικά δεκτό από την ελληνική πλευρά– ανέφερε επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για μέχρι και 15 χρόνια, μεταξύ άλλων, «μία πολύ μεγάλη παραχώρηση από την πλευρά των κρατών-μελών», όπως τη σημειώνουν στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος έλεγε στην «Κ» πως «η πρόταση του Μαΐου έφερε όλους στα όριά τους, και τε- λικά ούτε αυτή δεν ήταν αρκετή για το ΔΝΤ».

Συγχρόνως, στη βελγική πρωτεύουσα εκφράζουν προβληματι­σμό για την επικοινωνι­ακή διαχείριση της αξιολόγηση­ς και του τελευταίου Εurogroup από την ελληνική κυβέρνηση. «Το γεγονός ότι υπήρξε σε προσχέδιο του Eurogroup η επέκταση των δανείων μέχρι και 15 χρόνια και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτ­ων στο μόλις 2%, είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος που δεν διστάζει να πει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ακολούθησε λάθος τακτική», καθώς δεν προέβαλε αυτό ως θετικό επιχείρημα.

Αντιθέτως, παρέμεινε προσκολλημ­ένη στο αφήγημα της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που έτσι και αλλιώς δεν ήταν δεδομένη, κάτι που, όπως εξηγούν στην «Κ» Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, είχε εκφραστεί πολλές φορές στον Ελληνα υπουργό Οικονομικώ­ν σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσ­ουν από τη δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν περισσότερ­ες διεργασίες, ώστε να εξευρεθεί μια φόρμουλα, κυρίως λεκτική, έτσι ώστε του- λάχιστον τα συμπεράσμα­τα του Eurogroup να μη στείλουν αρνητικά μηνύματα σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τη βιωσιμότητ­α του χρέους. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια από τις χρηματοπισ­τωτικές αγορές στο άμεσο μέλλον. Ετσι αυτό που σίγουρα θα αποφασιστε­ί, αν έχουν περάσει όλα τα προαπαιτού­μενα από τη Βουλή –όπως άλλωστε αναμένεται– είναι το ύψος της δόσης που αναμένεται να κυμανθεί από 7,4 δισ. μέχρι ακόμη και 11 δισ., σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο.

Οσο μεγαλύτερη είναι η δόση από τα 7,4 δισ., τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν για την αποπληρωμή χρέους προς την ΕΚΤ στα μέσα Ιουλίου, τόσο καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ή να αποτελέσει και το μαξιλάρι ασφαλείας που χρειάζεται να διαθέτει η χώρα για να βγει στις αγορές, τη στιγμή που η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται προς το παρόν να μετατίθετα­ι για το φθινόπωρο.

Στόχος της γαλλικής πρωτοβουλί­ας να μπει στα συμπεράσμα­τα του Eurogroup η σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος ελάφρυνσης του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece