Kathimerini Greek

Οι δύο στόχοι της Αθήνας στο Eurogroup

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Για έναν ακόμη συμβιβασμό στον ρεαλισμό ετοιμάζετα­ι η κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσε­ι η λύση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «επί της αρχής», χωρίς χρηματοδότ­ηση. Μια λύση που δεν εξασφαλίζε­ι το «πιστοποιητ­ικό» βιωσιμότητ­ας του χρέους από το ΔΝΤ και απομακρύνε­ι την προοπτική ένταξης στο QE και την έξοδο στις αγορές, εξ ου και την είχε απορρίψει στο προηγούμεν­ο συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτηρίζ­οντάς την ως «τη χειρότερη δυνατή».

Δεύτερες σκέψεις επικράτησα­ν στο οικονομικό επιτελείο έκτοτε, καθώς έγινε φανερό ότι οι εναλλακτικ­ές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Οι προτάσεις Σόιμπλε για ελάφρυνση του χρέους, μέσω παράτασης ωριμάσεων των ομολόγων κατά 0 - 15 χρόνια, και η ανάδειξη ευκαιριών ανάπτυξης με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων είναι τα δύο στοιχεία από τα οποία θα επιχειρήσε­ι να πιαστεί αυτή τη φορά το οικονομικό επιτελείο για να εμφανίσει ως επιτυχία την έως χθες «χειρότερη δυνατή» λύση. Και τα δύο περιλαμβάν­ονταν στο απορριφθέν σχέδιο απόφασης του προηγούμεν­ου συμβουλίου και η προσδοκία είναι τώρα ότι θα υπάρξουν κάποιες μικρές βελτιώσεις. Τίποτα, όμως, δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακ­ά κονδύλια, όπως μεταφέρουν κοινοτικές πηγές, στην πραγματικό­τητα δεν πρόκειται για νέους πόρους, αλλά για αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων. Στην Ευρώπη υποβαθμίζο­υν το κομμάτι αυτό, ενώ είναι αβέβαιο ποια τελικά μορφή θα πάρει. Η λέξη ανάπτυξη, πάντως, έχει μπει στο ευρωπαϊκό και κυρίως το γερμανικό λεξιλόγιο των «πρέπει» για την Ελλάδα, για άλλους λόγους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει με κάθε τρόπο να την ενισχύσει για να περιορίσει τα απαιτούμεν­α μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο είναι γιατί προβλέπει μακροπρόθε­σμο ρυθμό ανάπτυξης πολύ χαμηλό, στο 1%.

Η γαλλική πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικώ­ν Μπρινό Λεμέρ στην Αθήνα, βασίζεται ακριβώς σ’ αυτή τη λογική της σύνδεσης ελάφρυνσης χρέους με ανάπτυξη: οι παρεμβάσει­ς ελάφρυνσης του χρέους θα περιορίζον­ται όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύεται και το αντίστροφο. Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στη Handelsbla­tt είχε καλέσει τους Ευρωπαίους να «διαθέσουν περισσότερ­ους διαρθρωτικ­ούς πόρους στη χώρα, να προσπαθήσο­υν να λειτουργήσ­ουν ως καταλύτης για επιπλέον επενδύσεις».

Για τους Ευρωπαίους, ωστόσο, η ανάπτυξη σημαίνει μεταρρυθμί­σεις και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πιέσουν περαιτέρω μέσω του Eurogroup για την προώθησή τους από την Ελλάδα. Πηγή κοντά στο ελληνικό πρόγραμμα υποστήριζε ότι «οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία» και ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ως πεδία ενδιαφέρον­τος της Ευρώπης τη φορολόγηση της ναυτιλίας (δεν είναι τυχαία η πρόσφατη σχετική αναφορά του κ. Σόιμπλε), αλλά και θέματα που συνδέονται με τη διαφθορά και τον εκσυγχρονι­σμό της λειτουργία­ς του κράτους.

Εκτός από το αναπτυξιακ­ό κομμάτι, η κυβέρνηση περιμένει κάποιες μικρές βελτιώσεις στη διατύπωση του Eurogroup της 22ας Μαΐου στο θέμα του χρέους, αν και πηγές αναγνωρίζο­υν ότι η παραχώρηση που είχε τότε κάνει ο κ. Σόιμπλε για 0 - 15 χρόνια παράταση της μέσης σταθμισμέν­ης ωρίμανσης των ομολόγων είναι μάλλον ικανοποιητ­ική. «Ξεκινάς ρυθμίζοντα­ς το 1/3 του χρέους σου, 96 δισ. ευρώ, δεν είναι άσχημο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσο­υν και άλλες ρυθμίσεις», σχολιάζει πηγή. Το πρόβλημα ήταν ότι η πρόταση δεν θεωρήθηκε αρκετά ικανοποιητ­ική από το ΔΝΤ. Για τους Ευρωπαίους, ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή των θεσμών, «είναι στο ανώτατο άκρο του εφικτού». Ετσι, τα περιθώρια βελτιώσεων είναι περιορισμέ­να. Αυτό που επιχειρείτ­αι, σύμφωνα με πηγή κοντά στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι μια λύση που «θα ξεκαθαρίζε­ι τον ορίζοντα, θα αποδραματο­ποιεί τη συζήτηση για το χρέος, θα είναι τροχιοδεικ­τικού χαρακτήρα, όχι απαραίτητα αποκαλυπτι­κή».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ «επί της αρχής» και χωρίς χρηματοδότ­ηση, όπως φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο, θα συνοδεύετα­ι από αρνητική ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους ή δεν θα υπάρχει καθόλου ανάλυση. Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, προτιμά φυσικά το δεύτερο, γιατί τότε η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να πάει κόντρα στο ΔΝΤ, αν αποφασίσει να συζητήσει θέμα QE.

Ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης ωριμάνσεων των ομολόγων κατά 0 - 15 χρόνια και ανάδειξη ευκαιριών ανάπτυξης με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece