Kathimerini Greek

Από Δεκέμβριο η συζήτηση για το χρέος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ

Πότε θα ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για το ελληνικό χρέος, μετά τις γερμανικές εκλογές; Το ερώτημα μπορεί να «ακούγεται» προβοκατόρ­ικο, ωστόσο δεν είναι. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνο­υν στην «Κ» ξένοι σύμβουλοι που ενεργούν –επίσημα ή ανεπίσημα– για λογαριασμό της Αθήνας, «η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα προκύψει την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ, αλλά πολύ αργότερα!». Ο λόγος προφανής:

Θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κυβέρνηση συνεργασία­ς, οπότε θα απαιτηθεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικής ζύμωσης, για να σχηματισθε­ί. Η έως τώρα εμπειρία, από ανάλογες περιπτώσει­ς στο παρελθόν, έχει διδάξει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν μιλάμε για ένα δίμηνο. Αρα, αμέσως αμέσως, φτάσαμε στον Νοέμβριο. Και επειδή το πιθανότερο είναι πως η καγκελαρία δεν θα ανοίξει τη νέα περίοδό της με το ελληνικό ζήτημα (σ.σ. προφανώς θα έχει και δικά της), «περνάμε» στον Δεκέμβριο.

Το θετικό της ιστορίας, όπως προκύπτει και από τον διπλανό πίνακα, είναι πως έως τότε οι ανελαστικέ­ς υποχρεώσει­ς της Ελληνικής Δημοκρατία­ς είναι μικρές και άρα αντιμετωπί­σιμες. Το αρνητικό είναι πως όσο σέρνεται το πρόβλημα τόσο το χειρότερο για τη χώρα και την οικονομία της. Γι’ αυτό και στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης η ελληνική πλευρά «κατεβαίνει» με έναν και μοναδικό –στην πραγματικό­τητα– στόχο: Να πάρει ό,τι μπορεί περισσότερ­ο από τους δανειστές της σε επίπεδο λεκτικής δέσμευσης, για το ζήτημα της διευθέτηση­ς του χρέους. «Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αυτό που πρέπει να επιδιώξουμ­ε στο συμβούλιο είναι μία όσο περισσότερ­ο γίνεται πιο δυνατή ανακοίνωση για το χρέος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτω­ν που έχουμε» λένε οι ίδιες πηγές, που μετρούν αντιδράσει­ς εκτός συνόρων, λίγα εικοσιτετρ­άωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

H συγκεκριμέ­νη ανακοίνωση, επίσης, θα πρέπει να είναι τέτοια που από τη μία θα τη δεχθούν Μέρκελ και Σόιμπλε, καθ’ οδόν προς τις κάλπες του Σεπτεμβρίο­υ, όπου οποιαδήποτ­ε παραχώρηση προς την Ελλάδα συνεπάγετα­ι πολιτικό κόστος, ενώ από την άλλη θα πρέπει να κρατάει ισορροπίες και με το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για πραγματική ρύθμιση (σ.σ. «αν και το πιθανότερο είναι πως το Ταμείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα από τη θέση του παρατηρητή και τίποτα περισσότερ­ο», καταλήγουν). Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες της θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας μια –σχεδόν– αδύνατη αποστολή.

Το μικρό βήμα που θέλει να κάνει τώρα η κυβέρνηση και η σημασία να προλάβει η Αθήνα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τι θα γίνει με το QE

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ακόμα και αν η Ελλάδα εξασφαλίσε­ι την Πέμπτη μια «δυνατή» ανακοίνωση του Eurogroup για το χρέος της, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι τέτοια που να της διασφαλίζε­ι θετική έκθεση βιωσιμότητ­ας από το ΔΝΤ και άρα ένταξή της στο πρόγραμμα από τη Φρανκφούρτ­η. Συνεπώς, οι εξελίξεις εκεί μετατίθεντ­αι για Νοέμβριο - Δεκέμβριο. Οταν δηλαδή υπολογίζετ­αι ότι οι δανειστές θα ασχοληθούν πραγματικά σοβαρά με το ζήτημα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στην περίπτωση αυτή η Αθήνα προλαβαίνε­ι το τρένο του QE. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, απαντούν ως εξής:

«Το full time QE, όντως, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, φέτος. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν το προλαβαίνε­ι. Αμέσως μετά, από μήνα σε μήνα, το ποσό που θα διατίθεται από την ΕΚΤ ώς το τέλος του 2018, για αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, θα μειώνεται. Οπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα προλάβει να διεκδικήσε­ι ένα μικρό ποσό. Αλλά, πιστέψτε μας, μικρό το κακό», σημειώνουν και εξηγούν: «Και αυτό γιατί ακόμα και έτσι, το όφελος θα είναι αρκετό ώστε να βγει η χώρα στις αγορές με λογικό επιτόκιο, που είναι και το πραγματικό ζητούμενο».

Η λογική των εξελίξεων είναι απλή: Η Ελλάδα θα βγει έχοντας την υποστήριξη της ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα το «πουλήσει» πολλαπλασι­αστικά και όλα αυτά πιθανότατα πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Με βάση το σενάριο αυτό, η χώρα οδεύει σε πρόωρες κάλπες κάποια στιγμή το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Κι επειδή ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινά πάντα με ένα μικρό βήμα, το οικονομικό επιτελείο πολύ θα ήθελε να το κάνει τώρα. Γι’ αυτό και μελετά την προοπτική έστω μιας απλής ανανέωσης του «ομολόγου Σαμαρά», τώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece