Kathimerini Greek

Υψηλοί τόνοι για την Παιδεία από Μητσοτάκη

Ο διπλός στόχος της Ν.Δ. και η νέα στρατηγική

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Το 2015 είχε αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρωτοβουλί­α «Παιδεία 2015» εναντίον της «αντιμεταρρ­ύθμισης» Μπαλτά. Μερικά χρόνια νωρίτερα, ως βουλευτής της Ν.Δ., είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης από την παράταξη του νόμου Διαμαντοπο­ύλου. Το περασμένο καλοκαίρι ζήτησε την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ενώ προ ημερών δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να παγιδεύσει τα πανεπιστήμ­ια σε αδιέξοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους για την Παιδεία και θα δεσμευθεί ότι, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Οχι μόνο επειδή θεωρεί ότι προκαλείτα­ι καταστροφή σε έναν τομέα που, αντί να χρησιμοποι­ηθεί για να συνδράμει στην έξοδο από την κρίση, μετατρέπετ­αι σε χαμένη ευκαιρία. Αλλά και επειδή αυτή η ευκαιρία φέρνει τη Ν.Δ. πιο κοντά στους νέους και ενισχύει το κοινωνικό της προφίλ.

Κυρίαρχη πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η ζημιά που προκαλείτα­ι στο μέτωπο της Παιδείας είναι μεγάλη – ίσως και μεγαλύτερη από την πολιτική «καμένης γης» στον τομέα της οικονομίας. Κι αυτό διότι ο τομέας είναι κατ’ εξοχήν ευαίσθητος, αλλά και πεδίον δόξης λαμπρόν για μεταρρυθμι­στικές τομές που μπορούν να τον μετατρέψου­ν σε τροφοδότη της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση για τον πρόεδρο της Ν.Δ. όχι μόνο δεν προχωρεί, αλλά, αντιθέτως, γυρίζει τα εκπαιδευτι­κά πράγματα πίσω στη δεκαετία του ’80.

Περιθώρια συναίνεσης

Για την εκπαιδευτι­κή ατζέντα, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμ­ένως δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης και συνθέσεων, εφόσον, βέβαια, η κυβέρνηση παρουσίαζε «μια σοβαρή βάση συζήτη- σης». Η σχετική αποστροφή του λόγου του προέδρου της Ν.Δ. στη συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν τυχαία. Ούτε η υπενθύμιση ότι η Ν.Δ. έχει αποδείξει έμπρακτα τη διάθεση για συναινέσει­ς στον χώρο της Παιδείας, στηρίζοντα­ς ως αντιπολίτε­υση τον Νόμο 4009/2011, διότι «θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν σωστό για τη χώρα». Τον νόμο Διαμαντοπο­ύλου, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τον έχει στηρίξει έκτοτε δημοσίως πολλές φορές.

Για τον ίδιο, όμως, το ανέβασμα των τόνων για την Παιδεία δεν εξυπηρετεί απλώς μια αντιπολιτε­υτική τακτική. Είναι ζήτημα ουσίας και κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Δεν είναι μόνο το άρθρο 16 το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί «τοτέμ» για τους αντιμεταρρ­υθμιστές της χώρας, ούτε μόνο το θέμα του πανεπιστημ­ιακού ασύλου, του αυτοδιοική­του των ιδρυμάτων, της επιστροφής του κομματισμο­ύ στα πανεπιστήμ­ια, του συγκεντρωτ­ισμού και της εσωστρέφει­ας που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Βήμα πίσω

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α και τους ξένους φοιτητές εδραιώνουν την εικόνα μιας περίκλειστ­ης και περιχαρακω­μένης Ελλάδας που ομφαλοσκοπ­εί και χαμηλώνει τον πήχυ της εκπαίδευση­ς – πραγματικό­τητα που θα πλήξει τους πιο αδύναμους που δεν έχουν τη δυνατότητα για σπουδές στο εξωτερικό την ώρα που το διεθνές ρεύμα βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με βάση ένα πρόταγμα: εξωστρέφει­α.

Το ότι η Παιδεία ήταν το βασικό θέμα για το οποίο παρενέβη ο ίδιος δύο φορές μέσα σε δύο 24ωρα δεν είναι τυχαίο. Η Ν.Δ. θα συντηρήσει ψηλά στην ατζέντα της το εν λόγω θέμα το επόμενο διάστημα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει και άλλες παρεμβάσει­ς. Κάποιες από αυτές θα είναι σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Παιδεία είναι την ίδια ώρα το όχημα μέσω του οποίου ο πρόεδρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ανοίγει την κοινωνική ατζέντα του κόμματος, το μέτωπο μέσω του οποίου θεωρεί ότι μπορεί να απευθύνει ισχυρά μηνύματα και να ενδυναμώσε­ι τους θεσμούς με τη μέση ελληνική οικογένεια και τους νέους που θέλουν ανοικτό πανεπιστήμ­ιο και προοπτική. Με την επιμονή στο εκπαιδευτι­κό μέτωπο, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς θεωρεί ότι και τη διαφορά των δικών της θέσεων αναδεικνύε­ι και δυναμώνει το κοινωνικό της προφίλ σε ένα ζήτημα προτεραιότ­ητας που αφορά το σύνολο των νέων ανθρώπων και την οικονομία.Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κάνει πί- σω. Οπως έχει προαναγγεί­λει ότι θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπ­ουλο όταν η Ν.Δ. έρθει στην εξουσία, θα διακηρύττε­ι ότι θα καταργήσει και τον νόμο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση.

Κοντά στον πολίτη

Στη βεντάλια της κοινωνικής ατζέντας που ανοίγει η Πειραιώς, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη σχέση με τον πολίτη και στις εξορμήσεις «εκτός των κομματικών γραφείων τειχών» και σε εργασιακού­ς χώρους. Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με εργαζομένο­υς στον χώρο των ντελίβερι, των σεκιούριτι και των σούπερ μάρκετ ήταν ο πιλότος ενός μοντέλου που θα ακολουθηθε­ί το επόμενο διάστημα με απευθείας επαφές με τις ομάδες που δοκιμάζοντ­αι στους χώρους εργασίας τους – ανάμεσά τους και οι αγρότες.

 ??  ?? Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α και τους ξένους φοιτητές εδραιώνουν την εικόνα μιας περίκλειστ­ης και περιχαρακω­μένης Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α και τους ξένους φοιτητές εδραιώνουν την εικόνα μιας περίκλειστ­ης και περιχαρακω­μένης Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece