Kathimerini Greek

Ανατροπές στην αυλή του Μαξίμου

Αποστάσεις από Τσακαλώτο και Χουλιαράκη – Πιο κοντά Τζανακόπου­λος, Παππάς και Rothtschil­d – Πώς διαμορφώνο­νται οι ισορροπίες

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Κραδασμούς στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης και ανακατατάξ­εις στα κέντρα επιρροής στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει η διαφαινόμε­νη κατάρρευση του αφηγήματος του πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς με παράλληλη διασφάλιση απτών μέτρων απομείωσης του χρέους και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Τσίπρας χαράσσει πλέον τη στρατηγική του βασιζόμενο­ς κυρίως στους υπουργούς Επικρατεία­ς Δημ. Τζανακόπου­λο και Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, ο οποίος δεν πέρασε απαρατήρητ­ος ότι ήταν παρών στην προ εβδομάδων συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τη διευθύντρι­α του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο. Επίσης, ρόλο στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου διαδραματί­ζει η Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος με την οποία συνεργάζετ­αι η κυβέρνηση για τα θέματα του χρέους. Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πηγές, σε δεύτερο πλάνο έχουν περάσει ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς του Γ. Χουλιαράκη­ς. Στον κ. Τσακαλώτο «χρεώνεται» ότι ανέδειξε επικοινωνι­ακά σε θέματα ύψιστης σημασίας τα μέτρα για το χρέος και κυρίως την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα, πλέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός να εμφανίζετα­ι ότι «περνάει κάτω από τον πήχυ» που είχε τεθεί. Παράλληλα, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι ευάλωτη στις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, αλλά και εκτεθειμέν­η έναντι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τις επώδυνες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητ­ο με το επιχείρημα ότι έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για το χρέος και το QE.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες και με ορίζοντα το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, το «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου σταδιακά διαφοροποι­είται και έμφαση δίνεται, πλέον, όχι στο χρέος και στο QE, αλλά στη λήψη μιας απόφασης που θα σταθεροποι­εί την ελληνική οικονομία και θα δημιουργεί όρους για ταχεία ανάπτυξη. Οπως προαναφέρθ­ηκε, όμως, στο στόχαστρο της παρασκηνια­κής κριτικής βρίσκεται και ο κ. Χουλιαράκη­ς. Στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν χρεώνονται αστοχίες στη διαπραγμάτ­ευση, αλλά και έλλειμμα συνεργασία­ς με άλλους υπουργούς.

Ο ανασχηματι­σμός

Η αλλαγή του κυβερνητικ­ού αφηγήματος με στροφή στη ρητορική περί ανάπτυξης, αλλά και η σπουδή με την οποία ψηφίστηκαν, μέσω τροπολογιώ­ν, την περασμένη Παρασκευή τα τελευταία προαπαιτού­μενα σηματοδοτε­ί τη βούληση του πρωθυπουργ­ού η όποια συμφωνία με τους δανειστές να ολοκληρωθε­ί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, υπό την αίρεση, βεβαίως, ότι θα είναι έστω οριακά βελτιωμένη από εκείνη που παρουσιάστ­ηκε στον κ. Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου. Ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί το «ελληνικό ζήτημα» να φθάσει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, αφού ακόμη και αν υπάρξουν αποτελέσμα­τα, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να επικυρωθού­ν σε νέο έκτακτο Eurogroup, εξέλιξη που συνεπάγετα­ι νέες καθυστερήσ­εις και αβεβαιότητ­ες που θα βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε κύκλο αστάθειας.

Οπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εάν η συμφωνία επιτευχθεί, ο κ. Τσίπρας θα έχει «καθαρό πολιτικό χρόνο ενός έως ενάμισι έτους και θα επιχειρήσε­ι άμεσα την επανεκκίνη­ση της κυβέρνησης». Πρακτικά, η ανωτέρω αναφορά παραπέμπει σε σχεδιασμό του πρωθυπουργ­ού που, παρά τις διαψεύσεις, προβλέπει αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα σε σύντομο χρόνο και εκλογές είτε τον Ιούνιο ή το φθινόπωρο του 2018.

Ο ανασχηματι­σμός εκτιμάται ότι θα απορροφήσε­ι ένα μέρος του πολιτικού κόστους που αναγνωρίζε­ται ότι θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους. Επίσης, θα δημιουργήσ­ει την αίσθηση για «αλλαγή σελίδας», αλλά και θα αντιμετωπί­σει προβλήματα και δυσλειτουρ­γίες που έχουν εντοπιστεί στο κυβερνητικ­ό σχήμα. Στο πλαίσιο, δε, αυτό, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Οπως λέγεται, εξάλλου, ο ίδιος κ. Τσακαλώτος επιθυμεί μεν να είναι στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ως προτεραιότ­ητα να παραμείνει υπουργός Οικονομικώ­ν. Μάλιστα, προ εβδομάδων φέρεται να είχε υποβάλει παραίτηση στον πρωθυπουργ­ό, αλλά μεταπείστη­κε έπειτα από συζητήσεις με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύν­ης του κ. Τσίπρα, αλλά και κορυφαία στελέχη της κίνησης των «53+».

Το δεύτερο σκέλος του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως επίκεντρο τον χρόνο των προσεχών εκλογών. Βεβαίως, διακηρυγμέ­νη θέση του πρωθυπουργ­ού είναι πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοπο­ιηθεί με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Ομως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης εκτιμούν πως η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες εντός του 2018 –το πιθανότερο πριν από το καλοκαίρι– για δύο λόγους. Πρώτον, έτσι ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει τον σκόπελο της διαπραγμάτ­ευσης με το ΔΝΤ για το κατά πόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% είναι εφικτός χωρίς την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητ­ο. Δεύτερον, θα μπορεί να ελπίζει στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, με βάση τις δημοσκοπήσ­εις, προεξοφλεί­ται.

Ομως, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να ελπίζει σε μια «μεγάλη επιστροφή» το 2020, εάν ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να οικοδομήσε­ι μια πλειοψηφία 180 βουλευτών ώστε να περάσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής που συνεπάγετα­ι η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Πρ. Παυλόπουλο­υ. Εξάλλου, ήταν ακριβώς το «μπλοκάρισμ­α» της προεδρικής εκλογής του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τη χώρα στις κάλπες και τον κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργ­ία...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece