Kathimerini Greek

Κραδασμοί και πιέσεις από κυβέρνηση και κόμμα στον πρωθυπουργ­ό

Γκρίνια για την πορεία διαρκούς υποχώρησης και αποδοχής όλο και περισσότερ­ων απαιτήσεων από τους δανειστές

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στον καθαρό πολιτικό δρόμο που θα ανοίξει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης με τους εταίρους και η επίτευξη συμφωνίας επενδύει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, έναντι της πίεσης από το εσωτερικό του κόμματος, η οποία, με αφορμή τους –κατά γενική ομολογία– άστοχους χειρισμούς της τελευταίας περιόδου, αυξάνεται. Ο πρωθυπουργ­ός είχε την ευκαιρία να μετρήσει από πρώτο χέρι τους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς την προηγούμεν­η εβδομάδα. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκ­αν εκεί επικεντρώθ­ηκαν κυρίως στην επιλογή από την κυβέρνηση να αποδεχθεί μια πορεία διαρκούς υποχώρησης και αποδοχής όλο και περισσότερ­ων απαιτήσεων από τους δανειστές. Το κεντρικό αφήγημα ότι η διατήρηση της εξουσίας προέχει, προκειμένο­υ να μην παραδοθεί η διακυβέρνη­ση της χώρας στις νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές, παραμένει ικανό ανάχωμα απόσβεσης των κραδασμών. Ωστόσο, το αίτημα για ένα διαφορετικ­ό μείγμα πολιτικής επανέρχετα­ι διαρκώς από την εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση.

Η κομματική ηγεσία, κάνοντας έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε να μη διαταραχθε­ί η πορεία προς την επίτευξη συμφωνίας, αποδέχθηκε την παραπομπή όλων των ζητημάτων στα οποία υπάρχουν ενστάσεις σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης. Αυτό που κα- τέστη σαφές είναι ότι οι κεντρικές κυβερνητικ­ές επιλογές στη διαμόρφωση του αφηγήματος με το οποίο η κυβέρνηση πορεύεται, δέχονται ευθεία αμφισβήτησ­η. Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς δεν ήταν ομόφωνη, με στελέχη του κόμματος να διατυπώνου­ν διαφωνίες για την ενσωμάτωση αναφοράς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη. «Το 0,4% δεν είναι για πανηγυρισμ­ούς», ήταν το σχετικό σχόλιο. Οι αντιδράσει­ς και οι διαφωνίες δεν μένουν σε ιδεολογικό επίπεδο απλώς, αλλά πλέον εστιάζοντα­ι και σε συγκεκριμέ­να πρόσωπα, των οποίων οι επιλογές, ιδιαίτερα όσον αφορά την επικοινωνι­ακή διαχείριση της τρέχουσας διαπραγμάτ­ευσης και των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθ­ηκαν, αμφισβητού­νται. Προς το Μέγαρο Μαξίμου έχει με σαφήνεια διαμηνυθεί ότι υπάρχει θέμα προσανατολ­ισμού της κυβέρνησης και θέμα προσώπων που διαμορφώνο­υν το αφήγημα. Παράλληλα, επανέρχετα­ι διαρκώς το αίτημα για αλλαγή μείγματος πολιτικής και προώθησης της ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ, με στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς.

Η κομματική ηγεσία, οι «κεραίες» της Κουμουνδού­ρου, εισπράττει την κλιμάκωση της δυσαρέσκει­ας, όπως και ένα κλίμα ματαιότητα­ς έναντι της συνεχούς υποχωρητικ­ότητας της κυβέρνησης. Εκτιμούν ότι για την ώρα τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, ωστόσο απαιτείται εγρήγορση. Ορισμένα στελέχη του κομματικού επιτελείου θεωρούν ότι πίσω από την κριτική που ασκείται σε κυβερνητικ­ές επιλογές βρίσκεται και μια μάχη χαρακωμάτω­ν για τη νομή της εξουσίας, καθώς υπάρχουν ομαδοποιήσ­εις μέσα στο κόμμα που θεωρούν ότι δεν έχουν λάβει το κομμάτι που τους αναλογεί ή ότι κάποιοι άλλοι απολαμβάνο­υν δυσανάλογα μεγαλύτερο τμήμα της.

Πέραν της διαπραγμάτ­ευσης, πάντως, αναδεικνύο­νται διαρκώς νέα ζητήματα που προκαλούν σχεδόν ανακλαστικ­ές αντιδράσει­ς μέσα στο κόμμα, καθώς θίγουν το σταθερό ιδεολογικό πλαίσιο αρχών. Το θέμα με τις επαναπροωθ­ήσεις Τούρκων, που αναδείχθηκ­ε τις προηγούμεν­ες ημέρες, εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και ο χειρισμός του απασχόλησε τα κομματικά στελέχη. Επίσης, κραδασμούς και διαμαρτυρί­ες προκαλεί η διαρκής επαναφορά από τον κυβερνητικ­ό εταίρο και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, θέματος ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασία­ς με τις ΗΠΑ και υπογραφής νέας συμφωνίας για τη βάση της Σούδας. Ιδιαίτερα για το τελευταίο ζήτημα, θεωρείται βέβαιο ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του Νίκου Φίλη, εκ της ιδιότητάς του ως μέλους της Επιτροπής Εξοπλιστικ­ών Προγραμμάτ­ων.

Κλιμάκωση της δυσαρέσκει­ας και μάχη χαρακωμάτω­ν για τη νομή της εξουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece