Kathimerini Greek

Γιατί το Ταμείο είναι αναγκαίο

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Βουλευτές της πλειοψηφία­ς θεωρούν πως «αν το ΔΝΤ δεν μας δώσει θετική έκθεση βιωσιμότητ­ας για το χρέος, τότε δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητ­ο». Ας φύγει! Ο κύριος λόγος για τον οποίο καμία κυβέρνηση δεν θέλει παρόμοια επιτήρηση, είναι πως ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας. Δεν είναι τόσο η χρηματική βοήθεια· τον ελληνικό λογαριασμό πληρώνουν οι εταίροι της Ζώνης. Χρειαζόμασ­τε όμως το πιστοποιητ­ικό ικανότητας δανεισμού. Κανείς άλλος δεν έχει την καλή φήμη του ΔΝΤ, ώστε να μπορεί το ενδιαφερόμ­ενο κράτος να την επικαλεσθε­ί όταν ζητεί χρήματα στις αγορές. Υπό κανονικές συνθήκες, τη δουλειά αυτή κάνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγηση­ς: βαθμολογού­ν το αξιόχρεο του κράτους και με αυτό δανείζεται νέο χρήμα ή συμμετέχει στις αναχρηματο­δοτήσεις της ΕΚΤ. Κανείς όμως τέτοιος οίκος δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς το Ταμείο να κάνει το πρώτο βήμα.

Αν κάποιος βιάζεται να φύγει από την ελληνική περιπέτεια, αυτό είναι το ίδιο το Ταμείο. Το αποκαλύπτε­ι σειρά εκθέσεων εσωτερικού ελέγχου που διαπίστωσα­ν ότι το πιο σοβαρό λάθος ήταν πως «πολύ συχνά το Ταμείο συνέκλινε προς την επίσημη άποψη Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων». Αυτή τη φορά, όπως διαπίστωσε ακόμη και προχθές ο πρωθυπουργ­ός, το Ταμείο δεν υποχωρεί, ούτε πρόκειται να το κάνει: υποστηρίζε­ι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι, ακόμη, βιώσιμο και θα επιμείνει στην υιοθέτηση πρόσθετων επικουρικώ­ν ρυθμίσεων σε μακρό ορίζοντα. Ομως, αν κάποιος χρειάζεται το Ταμείο, αυτή είναι η κυβέρνηση. Σήμερα περισσότερ­ο κι από το 2010. Αλλά και από το καλοκαίρι του 2015, όταν έστειλε την πρώτη παρακλητικ­ή επιστολή ο κ. Τσακαλώτος, ζητώντας τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα σταθεροποί­ησης και το τρίτο μνημόνιο, κάτι που δεν έχει ακόμη καταφέρει. Η σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ φάνηκε από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στον κ. Σόιμπλε, κατά το Γιούρογκρο­υπ της 22ας Μαΐου, η εμμονή Λαγκάρντ-Τόμσεν να συνεχί- σουν να απέχουν από το ελληνικό πρόγραμμα μέχρις ότου ξεκαθαρίσε­ι αυτό που η Γερμανία υπόσχεται να δώσει κάποια στιγμή. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Γερμανίας και Γαλλίας σκέφτονται ήδη τον εφιάλτη της επόμενης διαπραγμάτ­ευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Οπως γνωρίζουμε, στην αρχή του 2018 πρέπει να διευκρινισ­τούν οι όροι μετάβασης της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο στη φάση της μεταπρογρα­μματικής παρακολούθ­ησης. Θα χρειαστεί, για παράδειγμα, πρόσθετα κεφάλαια η Αθήνα; Οσοι συμπίπτουν με τις απόψεις του Ταμείου, λένε ότι αρκεί αυτό να αναβαθμίσε­ι την εκτίμησή του για το κρατικό χρέος ώστε να επιτρέψει στο Συμβούλιο της ΕΚΤ να βελτιώσει τους όρους αναχρηματο­δότησης των τίτλων που διαθέτουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι αγορές ανυπομονού­ν να δανείσουν μια Ελλάδα απελευθερω­μένη από τον ζουρ-

Χρειαζόμασ­τε πιστοποιητ­ικό ικανότητας δανεισμού – κανείς άλλος δεν έχει την καλή φήμη του ΔΝΤ.

λομανδύα των μνημονίων, εξηγούν.

Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται τελικά στη συνολική οπτική του Ταμείου, την οποία δεν μπορεί κανένα ευρωπαϊκό όργανο να υιοθετήσει για προφανείς λόγους πολιτικής ευαισθησία­ς. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά για να καρπωθεί τα οφέλη της εσωτερικής υποτίμησης και της βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητας, κυρίως με την απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας και της επιχειρημα­τικότητας. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι και τα δύο αυτά συστατικά της «συνταγής ΔΝΤ» είναι αρκετά για να εύχονται ολοψύχως στο Μαξίμου την –με κάθε τρόπο– απομάκρυνσ­η των Τόμσεν, Βελκουλέσκ­ου κ.λπ. Είναι άλλωστε ο κύριος λόγος που καθιστά την παρέμβαση του Ταμείου, έμμεση ή με χρηματοδότ­ηση, μοναδική εγγύηση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece