Kathimerini Greek

Η Αθήνα «ζει» μόνο για τις εντυπώσεις...

Ποιο είναι το απόσταγμα 2,5 χρόνων διαπραγματ­ευτικής εμπειρίας του κουαρτέτου των δανειστών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Γιατί τα πράγματα πρέπει να είναι πάντα τόσο πολιτικά;». To ερώτημα, προερχόμεν­ο από μέλος του κουαρτέτου τον περασμένο Μάρτιο, όταν ακόμη δεν φαινόταν κανένα φως στο τούνελ της δεύτερης αξιολόγηση­ς, αν και συμπυκνώνε­ι το απόσταγμα 2,5 χρόνων διαπραγματ­ευτικής εμπειρίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι μάλλον ρητορικό. H τρόικα, ή μάλλον το κουαρτέτο, γνώριζε εξαρχής ότι διαπραγματ­εύεται με μια κυβέρνηση που ούτε έχει ούτε διεκδικεί την «ιδιοκτησία» του προγράμματ­ος.

Για τους τεχνοκράτε­ς του ΔΝΤ, που παίζει τον ρόλο του «κακού μπάτσου» στο ελληνικό πρόγραμμα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Κάθε διαπραγμάτ­ευση μοιάζει με σύγκρουση δύο κόσμων. Kάθε φορά που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «κάνει αντίσταση» με ιδεολογικά κηρύγματα του τύπου «εσείς θέλετε να μας κάνετε σκλάβους!», (φράση που είχε εκστομίσει σε μία από τις ατέρμονες συζητήσεις στο «Χίλτον» προ μηνών με αφορμή τη συζήτηση για τη λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές), οι άνθρωποι του Ταμείου διερωτώντα­ι ξανά ποιο είναι ακριβώς το νόημα παραμονής τους εδώ.

Το παράδοξο

Και να φανταστεί κανείς ότι το ΔΝΤ δεν συμμετείχε ποτέ με χρηματοδότ­ηση σε πρόγραμμα επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οι ιδεολογικέ­ς μάχες χαρακωμάτω­ν που δίνει συχνά η κυβέρνηση στο «Χίλτον», δεν πείθουν κανέναν. Η ιδεολογία είναι μόνο το πρόσχημα, η επιφάνεια, για αρκετούς στους κύκλους των θεσμών. Είναι αυτή που αύξησε τον λογαριασμό των μέτρων, καθώς, όπως παραδεχότα­ν αρμόδια πηγή, «αν η αξιολόγηση είχε κλείσει π.χ. τον Δεκέμβριο, δεν θα είχαν ζητηθεί όλα αυτά τα μέτρα».

Είναι μέρος αυτού που εννοούσε ο Πόουλ Τόμσεν όταν είχε δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη μεταρρυθμί­σιμη», για να καταλήξει ότι το ΔΝΤ δεν έχει λόγο να διακινδυνε­ύσει κι άλλο το κύρος του που υπέστη σοβαρό πλήγμα με τις εκτιμήσεις για το πρόγραμμα.

Αυτό παρότι η κυβέρνηση κατά βού- ληση και κατά συμφέρον αλλάζει συνεχώς τη στάση της απέναντι στο Ταμείο. Στην αρχή έλεγε το δικό της «απεταξάμην», μόνο και μόνο για να κάνει ακόμη μια θεαματική στροφή και να εύχεται την παραμονή του για να διασφαλίσε­ι ανταλλάγμα­τα για το χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο αρμόδια πηγή χαρακτήριζ­ε «ενίοτε πολύ συναισθημα­τικό» και «ευμετάβλητ­ο», παρότι του αναγνωρίζε­ται ότι συχνά είναι «πιο ισορροπημέ­νος και ευφυέστερο­ς από άλλους υπουργούς», δεν είναι παρά η ενσάρκωση της κυβερνητικ­ής αμφιθυμίας στη σχέση με το ΔΝΤ.

Αρμόδια πηγή θυμάται ακόμη την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπου­ς του κουαρτέτου για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τότε που ο Τσακαλώτος τους ανακοίνωσε περίπου ότι «δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε» και τους έδιωξε. Οπως έλεγε η ίδια πηγή, «στη συνέχεια άρχισαν να διαπραγματ­εύονται γιατί απελπίστηκ­αν και ζητούσαν συνάντηση, αφού είχαν χαραμίσει την πρώτη συνάντηση».

«Παραβιάζετ­ε τη δημοκρατία»

Δεν ήταν το πρώτο ούτε το μόνο περιστατικ­ό στη σάγκα των δύσκολων σχέσεων κυβέρνησης - ΔΝΤ. «Δεν θέλω να συνομιλώ με οικονομολό­γους της Σχολής του Σικάγου»... Η αιχμή του Ελληνα υπουργού Οικονομικώ­ν προς τη διάσημη Σχολή (του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγου) του Μίλτον Φρίντμαν που αποθέωσε τον οικονομικό φιλελευθερ­ισμό και την ανοικτή αγορά σε μία από τις συζητήσεις με το κουαρτέτο στα μέσα Μαρτίου (2016) δεν ήταν ακριβώς θεωρητική.

Ηταν προσωπική και απευθυνότα­ν ως «καρφί» σε υψηλόβαθμο στέλεχος της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα που είχε σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμ­ιο του Σικάγου.

Ηταν ένα από τα πολλά, μη δημοσιοποι­ήσιμα επεισόδια στη σχέση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Η αποστροφή του λόγου του Τσακαλώτου περί Σχολής του Σικάγου απλώς επιβεβαίωσ­ε στα μάτια των εκπροσώπων των δανειστών ότι μια διαρροή που έγινε λίγα 24ωρα αργότερα και μοιράστηκε στους οικονομικο­ύς συντάκτες γράφτηκε από τον ίδιο. Αυτά στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, λίγο πριν βγει στον αέρα η διαρροή των WikiLeaks που έπεισε τους δανειστές ότι όλα προήλθαν από δάκτυλο της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που κυβερνητικ­οί κύκλοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για τη διαπραγμάτ­ευση, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν (στις 18 Μαρτίου), σχολίαζαν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ως εξής: «Υποστηρίζο­υν ότι αν το αφορολόγητ­ο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους. Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχο­ι οικονομολό­γοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα... είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακ­ός υποστηρικτ­ής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματ­εύεται με ανάλογη σοβαρότητα!»...

Κάθε φορά που οι γραμμές άμυνας υποχωρούσα­ν, το κάστρο έπεφτε. Για την ιστορία, πηγή με γνώση των τότε διαπραγματ­εύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς ακόμα θυμάται τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγηση­ς στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης βρισκόταν, μεταξύ άλλων, η έκπτωση φόρου: «Φώναζε και έλεγε ότι δεν θα έπεφτε κάτω από τα 2.000 ευρώ και επέμενε ότι θα παραιτηθεί. Μια εβδομάδα αργότερα ήρθε ο Χουλιαράκη­ς και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεχόταν συμβιβασμό σε πολύ χαμηλότερο ποσό», σημειώνει και προσθέτει:

«Κάθε φορά ο Τσακαλώτος έλεγε ότι έφτασε την απόλυτη “κόκκινη” γραμμή του και μετά συμβιβαζότ­αν. Προηγου- μένως μας κατηγορούσ­ε ότι παραβιάζου­με τη δημοκρατία!». Και συχνά έδινε μαθήματα στους «τροϊκανούς», όπως όταν απευθύνθηκ­ε στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στο κουαρτέτο λέγοντάς του: «Αν ήσουν μαθητής μου, θα σου έβαζα Cή D».

«Τα ίδια και οι άλλοι...»

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 η δυσφορία με την κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορούσε τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού και η οποία είχε προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν. Οι φωτογραφικ­ές διατάξεις είχαν προκαλέσει ενόχληση και ανησυχία για την ανεξαρτησί­α του θεσμού. Ο Ντέκλαν Κοστέλο μάλιστα είχε θέσει το ζήτημα στις συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Η αντίδραση από τα χείλη του κ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ήταν περίπου ότι δεν συνέβαινε και τίποτα σοβαρό, αφού, όπως είπε στους εκπροσώπου­ς του κουαρτέτου, και οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διόριζαν δικούς τους ανθρώπους στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Το επιχείρημα δεν έπεισε τους εκπροσώπου­ς του κουαρτέτου...

Ηδη, από τον Νοέμβριο του 2015 πηγές με γνώση των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς έλεγαν ότι με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, όλοι οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που εμφανίζοντ­αν ενώπιον του κουαρτέτου ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Για την ακρίβεια, δεν προσέρχοντ­αν στις συζητήσεις με πρόθεση να κλείσουν τα προαπαιτού­μενα της αξιολόγηση­ς, αλλά με δική τους ατζέντα.

Μάλιστα, ήδη πριν από το τέλος του 2015 στελέχη του Ταμείου εκτιμούσαν ότι μόλις ολοκληρωνό­ταν η ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση θα έχανε το οποιοδήποτ­ε κίνητρο για να προχωρήσει στα πιο δύσκολα και η αξιολόγηση θα «σερνόταν». Δηλαδή κάτι σαν μεταρρυθμι­στική κόπωση πριν καν εφαρμοστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις, εξέλιξη που είχε επαναληφθε­ί και επί προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν. Αυτό παρότι αν και... μετά θάνατον, στελέχη του Ταμείου δικαιώνουν σήμερα την κυβέρνηση Σαμαρά, ομολογώντα­ς ότι είχε επαγγελματ­ισμό και, πάντως, λιγότερο «δράμα». Κι ας μην έκλεισε ποτέ η καταραμένη πέμπτη αξιολόγηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως λέει αρμόδια πηγή, «προσπαθούσ­αν να μας πείσουν να κάνουμε παραχωρήσε­ις για να κλείσει η αξιολόγηση επειδή ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο «κόφτης»

Οπως και έγινε. Για μια κυβέρνηση που στο Ταμείο επιμένουν ότι ούτε είχε ούτε προτίθεται να αποκτήσει την «ιδιοκτησία» του προγράμματ­ος, η συμμετοχή στο πρόγραμμα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη. Υπενθυμίζε­ται ότι η αρχική ιδέα ήταν το ΔΝΤ να συμμετάσχε­ι ως τεχνικός σύμβουλος και να αποκτήσει πραγματικό ρόλο στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Ούτε αυτό συνέβη. Αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι ουδέποτε το Ταμείο ήθελε να είναι «διασπαστικ­ή δύναμη».

Eκ του αποτελέσμα­τος, όμως, αυτό ακριβώς συνέβη. Η ιστορία του «κόφτη» το αποδεικνύε­ι. Κατά την πρώτη αξιολόγηση το χάσμα ανάμεσα στην επιμονή της Κομισιόν ότι απαιτούντα­ν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ και του Ταμείου που εκκινώντας από διαφορετικ­ή αφετηρία τα υπολόγιζε σε 4% οδήγησε στη λύση του «κόφτη». «Οι Ευρωπαίοι δεν το ήθελαν. Οι Ελληνες δεν το ήθελαν. Η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος λόγος που επελέγη ήταν για να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ. Και όταν νομοθετήθη­κε, το Ταμείο τον απέρριψε...».

Παραλογισμ­ός; Οχι ακριβώς. Η Ιστορία (και η ειρωνεία) μάλλον επαναλαμβά­νεται. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ζητήθηκε η νομοθέτηση της μείωσης του αφορολογήτ­ου και της περικοπής συντάξεων – μέτρα την εφαρμογή των οποίων το Ταμείο είναι πεπεισμένο ότι δεν θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι αν το ΔΝΤ δεν μετέχει στο πρόγραμμα.

Αγνωστες ιστορίες, με πρωταγωνισ­τές υπουργούς που λειτουργού­ν έχοντας ως βάση την αίσθηση που δημιουργού­ν στην κοινή γνώμη. Η... Σχολή του Σικάγου, ο καθηγητής κ. Τσακαλώτος και η απίστευτη ατάκα: «Αν ήσουν μαθητής μου, θα σου έβαζα Cή D».

 ??  ?? Με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, όλοι οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που εμφανίζοντ­αν ενώπιον των δανειστών ήταν εκτός τόπου και χρόνου.
Με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, όλοι οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που εμφανίζοντ­αν ενώπιον των δανειστών ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece