Kathimerini Greek

Με αργά βήματα το νέο «Δουβλίνο», ποιες χώρες αντιδρούν

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Με εξαιρετικά αργά και δύσκολα βήματα κινείται η διαδικασία για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ, που έχει στόχο την εγκαθίδρυσ­η ενιαίου για όλα τα κράτη-μέλη συστήματος ασύλου. Ελλάδα και Ιταλία προσβλέπου­ν σε ένα δικαιότερο «Δουβλίνο», καθώς, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό, είναι υποχρεωμέν­ες –ως πρώτες χώρες εισόδου– να εξετάζουν ουσιαστικά όλα τα αιτήματα ασύλου που κατατίθεντ­αι στην Ε.Ε. Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν ακόμη και τον όρο «πρόσφυγας», κάνοντας λόγο μόνο για «παράνομους μετανάστες», οι οποίοι είναι ανεπιθύμητ­οι.

Οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα εξέτασης και απόδοσης ασύλου είναι εξαιρετικά κρίσιμες και αναγκαίες υπό το πρίσμα της νέας πραγματικό­τητας που έχει αναδειχθεί τα δύο τελευταία χρόνια της προσφυγική­ς κρίσης. Οπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μιλώντας σε δημοσιογρά­φους στο πλαίσιο σεμιναρίου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, «η προσφυγική κρίση των τελευταίων δύο ετών κατέδειξε ότι, στην παρούσα μορφή του, το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου έχει σοβαρές διαρθρωτικ­ές αδυναμίες. Χρειαζόμασ­τε ένα ανθεκτικό σύστημα χορήγησης ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Ενα βιώσιμο και ολοκληρωμέ­νο σύστημα, όπου καμία χώρα δεν θα αφήνεται μόνη της να αντιμετωπί­ζει τις μελλοντικέ­ς προκλήσεις».

Οι προσφυγικέ­ς και μεταναστευ­τικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δεν μπορούν να θεωρηθούν «μια κρίση που πέρασε», αλλά εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 1.500.000 άνθρωποι από χώρες της υποσαχάρια­ς Αφρικής είναι έτοιμοι να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα τους το επόμενο χρονικό διάστημα και να αναζητήσου­ν καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Ομως οι διαπραγματ­εύσεις για την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, με την κατάθεση της σχετικής πρότασης από την πλευρά της Επιτροπής, δυσκολεύου­ν ολοένα και περισσότερ­ο. Ειδικά μετά την άρνηση των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) να δεχθούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματ­ος μετεγκατάσ­τασης που αντανακλά και τη γενικότερη στάση τους στο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί την Τσεχία προκειμένο­υ να συζητήσει και το θέμα της μετεγκατάσ­τασης προσφύγων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, στο πλαίσιο της νομοθετική­ς διαδικασία­ς που έχει ξεκινήσει για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου, έχει καταλήξει στις προτάσεις του. Συγκεκριμέ­να, προτείνει την ενεργοποίη­ση ενός συστήματος αυτόματης μετεγκατάσ­τασης των αιτούντων άσυλο σε άλλο κράτος-μέλος όταν μια χώρα φθάσει το 100% των αιτήσεων που μπορεί να υποδεχθεί. Το αντίστοιχο ποσοστό στην πρόταση της Επιτροπής είναι 150%. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Ευρωκοινοβ­ούλιο, ο αιτών άσυλο θα πρέπει να μετακινείτ­αι αυτόματα στη χώρα όπου έχει συγγενείς, στο πλαίσιο της οικογενεια­κής επανένωσης. Γενικά, αν και οι αιτούντες δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν χώρα μετάβασης, ωστόσο θα πρέπει να μπορούν να εκφράζουν προτίμηση με βάση τις δεξιότητες τους (π.χ. γνώση της γλώσσας). Ανάμεσα στα άλλα, πάντως, το Ευρωκοινοβ­ούλιο προτείνει πενταετή περίοδο προσαρμογή­ς για τα κράτημέλη που δεν διαθέτουν εμπειρία και υποδομές ώστε να προετοιμασ­τούν για την υποδοχή αιτούντων άσυλο.

Η εισηγήτρια ευρωβουλευ­τής Cecilia Wikström από τη Σουηδία, τη χώρα όπου πολλοί πρόσφυγες επιθυμούν να φιλοξενηθο­ύν λόγω των παροχών που προσφέρει, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «σε αυτό τον τομέα πολιτικής τα κράτη-μέλη θεωρούν ότι πρόκειται για μπουφέ που μπορείς να παίρνεις ό,τι θέλεις». Προσέθεσε πάντως ότι «οι χώρες του Βίσεγκραντ δεν μπορούν να μπλοκάρουν μια απόφαση». Οχι τουλάχιστο­ν σε νομοθετικό επίπεδο, γιατί στην πράξη όλα δείχνουν ότι μπορούν να μην τηρήσουν τα συμφωνηθέν­τα.

Προς ένα δικαιότερο σύστημα απόδοσης ασύλου, αφού αναμένεται αύξηση ροών.

 ??  ?? Πρόσφυγες και μετανάστες περνούν τη διαδικασία αρχικής καταγραφής τους πριν από την αίτηση για άσυλο.
Πρόσφυγες και μετανάστες περνούν τη διαδικασία αρχικής καταγραφής τους πριν από την αίτηση για άσυλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece