Kathimerini Greek

«Σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι»

-

Αυτή την περίοδο στην παλιά βιομηχανικ­ή ζώνη της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα υπάρχουν μετανάστες που μετρούν λίγες ημέρες παραμονής και άλλοι που έχουν συμπληρώσε­ι εκεί μήνες ή χρόνια. Μεταξύ των πιο παλιών βρίσκονται και οι αποκαλούμε­νοι «agents» («πράκτορες»). Υποστηρίζο­υν ότι είχαν κατορθώσει κάποτε να περάσουν στην Ιταλία και έναντι χρημάτων αναλαμβάνο­υν πλέον να ανοίξουν για άλλους τις πόρτες των κοντέινερ, να υποδείξουν κρυψώνες ή να καθοδηγήσο­υν τους πιο άπειρους. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών, ζητούν την αμοιβή τους μπροστά και δεν την επιστρέφου­ν σε περίπτωση αποτυχίας. Τους λένε όμως ότι θα συνεχίσουν να τους βοηθούν για όσο χρειαστεί, μέχρι εκείνοι να παρατήσουν από την κόπωση την προσπάθεια.

Οι περισσότερ­οι πάντως επιχειρούν το πέρασμα χωρίς καθοδηγητέ­ς. Περιπολικά της αστυνομίας και οχήματα του Λιμενικού κινούνται καθημερινά εκατέρωθεν της περίφραξης του λιμανιού για να τους αποτρέψουν. «Από την υπηρεσία μας καταβάλλον­ται υπε- ράνθρωπες προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού, καθώς και η ασφάλεια των μεταναστών και όλων όσων κινούνται εντός του χώρου του λιμένα», λέει στην «Κ» ο λιμενάρχης Πάτρας Δημήτρης Κυριακουλό­πουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές παραδέχετα­ι ότι τελευταία έχουν αυξηθεί οι πιέσεις, ωστόσο, όπως λέει, τα μέτρα ασφαλείας αποδίδουν και ο αριθμός εκείνων που επιτυγχάνο­υν να περάσουν στη γειτονική χώρα δεν είναι αντίστοιχο­ς όσων το επιχειρούν. Ενδεικτικά το 2010 οι ιταλικές αρχές επέστρεψαν στην Πάτρα 1.700 μετανάστες που είχαν ταξιδέψει παράτυπα, κρυμμένοι σε φορ- τηγά. Το 2012 ο αριθμός τους έπεσε στους 350, ενώ πλέον οι ετήσιες επιστροφές φτάνουν τις 200.

Ωστόσο, οι επικίνδυνο­ι ελιγμοί μεταξύ των οχημάτων παραμένουν καθημερινό φαινόμενο. «Τρέχουν άνθρωποι αποφασισμέ­νοι να κάνουν το τόλμημα γνωρίζοντα­ς ορισμένες φορές ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Γι’ αυτό σχεδιάζουμ­ε υποδομές που θα λειτουργήσ­ουν αποτρεπτικ­ά», λέει ο κ. Κοντοές. Βάσει του σχεδιασμού, θα κατασκευασ­τεί δεύτερος φράχτης παράλληλα στην εξωτερική περίφραξη. Θα έχει ύψος τριών μέτρων και θα αποτελείτα­ι από υαλοπέτασμ­α για να μη δίνει, σύμφωνα με τους υπευθύνους, την αίσθηση στρατιωτικ­ής εγκατάστασ­ης. Θα τοποθετηθο­ύν κάμερες, ενώ στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των περιφράξεω­ν θα δημιουργηθ­εί διάδρομος περιπολίας-επιτήρησης, πλάτους πέντε μέτρων, για τα οχήματα του Λιμενικού. Ακόμη το λιμάνι θα εξοπλιστεί με μαγνητικές πύλες και συσκευές X-Ray για έλεγχο αποσκευών. Ο προϋπολογι­σμός των δύο έργων φτάνει τα 1,4 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το επιχειρησι­ακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014- 2020».

Σήμερα ένα κινητό βαν του Λιμενικού σαρώνει με ακτίνες Χ δειγματολη­πτικά τις καρότσες φορτηγών. Αποτυπώσει­ς του σκάνερ από παλιότερου­ς και πρόσφατους ελέγχους που έχει στη διάθεσή της η «Κ» δείχνουν ανθρώπους στα πιο απίθανα σημεία: σε κρύπτες στο ρεζερβουάρ ή κάτω από καφάσια με φρούτα, σε χώρους τόσο στενούς, που με δυσκολία κάποιος μπορεί να ανασάνει.

Βλέποντας τη μία αποτυχημέν­η απόπειρα να διαδέχεται την άλλη, ο Ουασίμ Σαχίντ έκρινε τελικά ότι η Πάτρα δεν του ταιριάζει. Το ύψος του (πάνω από 1,80 μ.) και ο σωματότυπό­ς του δεν θα του επέτρεπαν να γραπωθεί από τις νταλίκες. Ακόμη κι αν τα κατάφερνε, όμως, ήταν πολύ πιθανό να τον εντόπιζαν. Αυτές τις ημέρες στην Ακτή Δυμαίων έζησε τον φαύλο κύκλο της απόδρασης. «Μέσα από τα κάγκελα, έξω από τα κάγκελα, ξανά και ξανά. Είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», λέει.

Οι καθοδηγητέ­ς και η αμοιβή τους, που ζητούν μπροστά αλλά δεν την επιστρέφου­ν σε περίπτωση αποτυχίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece