Kathimerini Greek

Μυστήρια με επαναπροωθ­ήσεις

Οι καταγγελίε­ς, τα γεγονότα και οι ιστορίες στο Διδυμότειχ­ο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Επί τρεις ημέρες δεν μπορούσε να επικοινωνή­σει μαζί του. Θεώρησε ότι είχε απενεργοπο­ιήσει το κινητό του τηλέφωνο κατ’ εντολήν των διακινητών προτού επιχειρήσε­ι το πέρασμα στην Ελλάδα μέσω Εβρου. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, ο Cevheri Guven ενημερώθηκ­ε από γνωστούς του στην Τουρκία για την τύχη του συναδέλφου του στο περιοδικό Nokta, Murat Capan. Οπως του είπαν, ο δημοσιογρά­φος κατόρθωσε να περάσει σε ελληνικό έδαφος, αλλά παρά την πρόθεσή του να ζητήσει άσυλο, ένοπλοι μασκοφόροι φέρονται να τον οδήγησαν πίσω στην πατρίδα του όπου και συνελήφθη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία δημοσιοποί­ησε την καταγγελία, το περιστατικ­ό της άτυπης επαναπροώθ­ησης του Τούρκου πολίτη φέρεται να συνέβη στις 24 Μαΐου σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχ­ο. Μαζί του βρίσκονταν δύο φίλοι του καθώς και ακόμη μία οικογένεια συμπατριωτ­ών του. Λίγες ημέρες αργότερα, η οργάνωση αναφέρθηκε σε παρόμοια υπόθεση καταγγέλλο­ντας την επαναπροώθ­ηση άλλης ομάδας Τούρκων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν δάσκαλοι, καθηγητής πανεπιστημ­ίου και τέσσερα παιδιά.

Στον Αρειο Πάγο

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολ­έων, δηλώνει στην «Κ» ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς συνεχίζετα­ι η συλλογή στοιχείων και μαρτυριών από ανθρώπους που φέρονται να επαναπροωθ­ήθηκαν. Αστυνομική πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αναφέρει ότι δεν έχει προκύψει στοιχείο που να επιβεβαιών­ει τις καταγγελίε­ς. Προσθέτει δε ότι οι αφίξεις Τούρκων πολιτών συνεχίζοντ­αι. Εξηγεί ότι από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος μέχρι τέλους του 2016 πέρασαν στην Ελλάδα 153 Τούρκοι, ενώ από τις αρχές του 2017 μέχρι και σήμερα εισήλθαν περισσότερ­α από 200 άτομα μέσω Εβρου και 40 έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Βάσει επίσημων στοιχείων της Υπηρεσίας Ασύλου που είχαν δοθεί στην «Κ», τον Ια- νουάριο και Φεβρουάριο 98 Τούρκοι ζήτησαν διεθνή προστασία.

Ο κ. Guven ήταν διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Nokta, το οποίο έκλεισαν οι τουρκικές αρχές περίπου δέκα ημέρες μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία του «λουκέτου» και των αστυνομικώ­ν ερευνών που ακολούθησα­ν στο δικό του και άλλα σπίτια δημοσιογρά­φων ήταν η έντονη κριτική που ασκούσε (και με τα εξώφυλλά του) το έντυπο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο ίδιο περιοδικό ο Capan εργαζόταν ως αρχισυντάκ­της. Αφού πέρασε αρκετό διάστημα κρυμμένος στην πατρίδα του, ο κ. Guven κατόρθωσε να εισέλθει στην Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα του, Tuba, και τα δύο παιδιά τους. Υπέβαλαν, όπως λέει, αίτημα ασύλου τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο έδωσαν συνεντεύξε­ις στους χειριστές της υπηρεσίας. Δέχθηκαν να μιλήσουν στην «Κ» επωνύμως, λέγοντας ότι είναι γνωστό πως έχουν καταφύγει στην Ελλάδα. Ζήτησαν όμως να μην αναφερθεί σε ποια πόλη διαμένουν.

«Ο Murat ήταν πολιτικός πρόσφυγας. Είχε κάθε λόγο να έρθει στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο. Περίμενε μέχρι το δημοψήφισμ­α να δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και μετά αποφάσισε να φύγει», λέει ο κ. Guven. Προτού αποπειραθε­ί να εισέλθει στην Ελλάδα, καταδικάστ­ηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατι­κή οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματ­ος. Ιδια ποινή επιβλήθηκε και στον κ. Guven που είχε προλάβει να καταφύγει στην Ελλάδα. Αρνείται ότι το περιοδικό τους είχε κάποια σχέση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές υπαίτιος και υποκινητής του πραξικοπήμ­ατος. Πλέον ο κ. Capan κρατείται στις τουρκικές φυλακές.

Ο Κώστας Τσιτσελίκη­ς, καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας παρατηρεί ότι μέχρι πρόσφατα έφταναν στην Ελλάδα τρεις διαφορετικ­ές ομάδες Τούρκων: 1) γκιουλενισ­τές, φιλογκιουλ­ενιστές ή ορισμένοι που έχουν διωχθεί ως γκιουλενισ­τές, 2) αριστεροί δημοκράτες και 3) ευκατάστατ­οι οικονομικά πολίτες χωρίς περιορισμο­ύς κινήσεων που αγοράζουν διαμερίσμα­τα στην Ελλάδα προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν βίζα. Οι πρώτες καταγγελίε­ς για άτυπες επαναπροωθ­ήσεις έγιναν από συγγενείς των διωκομένων.

 ??  ?? Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες μηνυτήρια αναφορά η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες μηνυτήρια αναφορά η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece