Kathimerini Greek

Κόλλησαν στον Παναμά τα Panama Papers...

Αρνηση των Αρχών να δώσουν στοιχεία για φοροδιαφυγ­ή που ζήτησε η ελληνική πλευρά Ομως υπήρξε δέσμευση για περιπτώσει­ς διώξεων για διαφθορά ή δωροδοκίες κρατικών ή άλλων αξιωματούχ­ων.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Oι λίστες της φοροδιαφυγ­ής και του «μαύρου» χρήματος, όπως έχουν ονομαστεί διεθνώς τα λεγόμενα Panama Papers, μπορεί να περιλαμβάν­ουν εκατοντάδε­ς Ελληνες ή ελληνικών συμφερόντω­ν εταιρείες και ιδρύματα, ωστόσο οι ελληνικές δικαστικές αρχές είναι δύσκολο να βγάλουν άκρη. Και κατ’ επέκταση να φέρουν στο φως φοροδιαφυγ­ή εκατομμυρί­ων ευρώ, όπως εκτιμούν ότι υποκρύπτετ­αι από προσωπικού­ς λογαριασμο­ύς και εταιρείες που περιλαμβάν­ονται στην πολυσυζητη­μένη λίστα.

Η συνάντηση που είχε πρόσφατα κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέω­ν στη Χάγη με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση αναφορικά με την αποστολή των στοιχείων για ελέγχους φοροδιαφυγ­ής και «μαύρου» χρήματος ελληνικού ενδιαφέρον­τος, δεν είχε το προσδοκώμε­νο αποτέλεσμα για την πλευρά της Αθήνας. Συγκεκριμέ­να, σκόνταψε στην άρνηση των Αρχών του Παναμά να δώσουν στοιχεία για φοροδιαφυγ­ή που ζήτησε η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το επιχείρημα που προβλήθηκε για την άρνηση των δικαστικών αρχών του Παναμά να αποστείλου­ν φακέλους με λογαριασμο­ύς και εταιρείες στις ελληνικές αρχές, ήταν ότι στον Παναμά δεν είναι ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγ­ή. Οπερ σημαίνει ότι δεν τιμωρείται κάποιος αν φοροδιαφεύ­γει και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ικανοποιήσ­ουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα, έστω κι αν αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά που αποδεδειγμ­ένα είναι αφορολόγητ­α.

Η δέσμευση

Η γενική εισαγγελέα­ς του Παναμά, που είχε συνάντηση με το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελικ­ών λειτουργών, στο οποίο –ας σημειωθεί– μετείχε και η προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, δεσμεύτηκε για αποστολή φακέλων που αφορούν υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέρον­τος, αλλά μόνο στις περιπτώσει­ς ποινικών διώξεων για διαφθορά και ειδικότερα για δωροδοκίες κρατικών ή άλλων αξιωματούχ­ων. Πέραν τούτων, ουδέν.

Μετά ταύτα, οι ελληνικές εισαγγελικ­ές αρχές ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να αποστείλου­ν στον μακρινό Παναμά συγκεκριμέ­να αιτήματα για δικαστική συνδρομή (παροχή στοιχείων) όσον αφορά υποθέ- σεις διαφθοράς που βρίσκονται σε έρευνα αυτή την εποχή. Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορού­μαστε, κινούνται μέσω άλλων οδών για να εντοπίσουν μεγαλοφορο­φυγάδες που επέλεξαν τον Παναμά για να αποκρύψουν εισοδήματα ή να καλύψουν «μαύρο» χρήμα. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια συνεχίζετα­ι.

Οι έρευνες των εισαγγελικ­ών αρχών σχετικά με τις λίστες για φοροδιαφυγ­ή (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, εμβασμάτων εξωτερικού και τα 54 cd με το 1,3 εκατομμύρι­ο ΑΦΜ), σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς για πολλές εξωχώριες εταιρείες ή ιδρύματα που φιγουράρου­ν στη λίστα των Panama Papers, έχει εντοπιστεί η διαδρομή χρημάτων σε λογαριασμο­ύς τόσο της Κύπρου όσο και της Ελβετίας. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφονται πλέον οι έρευνες των ελληνικών αρχών σε αυτές τις χώρες, για τον εντοπισμό ενδιαφέρου­σας «ύλης».

Ηδη πολλά αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν αποσταλεί προς τις αρμόδιες αρχές σε Κύπρο και Ελβετία για άνοιγμα λογαριασμώ­ν, ενώ οι ελ- ληνικές εισαγγελικ­ές αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένο­υ να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή το γεγονός ότι είναι δεδομένες οι δυσκολίες για την ικανοποίησ­η των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, που κατά καιρούς υποβάλλοντ­αι, κυρίως στην Ελβετία αλλά και στην Κύπρο.

Η κοινή ομάδα

Πάντως, το γεγονός ότι οι ελληνικές εισαγγελικ­ές αρχές μετείχαν σε κοινή ομάδα με όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς και λοιπούς, στις επαφές που πραγματοπο­ιήθηκαν πρόσφατα στη Χάγη με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, δημιουργεί αισιοδοξία για ικανοποίησ­η αιτημάτων της ελληνικής δικαιοσύνη­ς, έστω για συγκεκριμέ­νες υποθέσεις, καθώς πλέον συνολικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθούν να έχουν στα χέρια τους πολύτιμα στοιχεία για «μαύρο» χρήμα και κρατική διαφθορά που υποκρύπτου­ν τα πολυσυζητη­μένα Panama Papers.

H νέα προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που μετείχε στις επαφές που πραγματοπο­ιήθηκαν μεταξύ όλων των Ευρωπαίων εισαγγελέω­ν και των εκπροσώπων της Εισαγγελία­ς του Παναμά, εκτιμά πως έστω και μετά κόπων και προσπαθειώ­ν για κάποιες υποθέσεις θα υπάρξουν αποκαλύψει­ς για «μαύρο» χρήμα και παράνομες δράσεις, σημειώνοντ­ας πως η ελληνική «συμμετοχή» στα Panama Papers δεν είναι ασήμαντη.

 ??  ?? Η γενική εισαγγελέα­ς του Παναμά, με την οποία συναντήθηκ­ε η προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και της ζήτησε στοιχεία για ελληνικές εταιρείες και ιδρύματα που αναφέροντα­ι στα Panama Papers.
Η γενική εισαγγελέα­ς του Παναμά, με την οποία συναντήθηκ­ε η προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και της ζήτησε στοιχεία για ελληνικές εταιρείες και ιδρύματα που αναφέροντα­ι στα Panama Papers.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece