Kathimerini Greek

Ανοιγμα 52 εκατ. ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό

Τι καταλογίζε­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πόρισμα ελέγχου στη διοίκηση Μαρτίνη Η νέα διοίκηση απορρόφησε 12 εκατ. για τους πρόσφυγες και αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα.

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Για τους βουλευτές που άκουσαν την περασμένη Πέμπτη τον πρώην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, η ανάγνωση της απόφασης 1214/2017 του Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, με την οποία παρατείνει τη διάρκεια της θητείας της προσωρινής διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα ήταν εξόχως διδακτική.

«Με τις μέχρι τώρα ενέργειές της η ως άνω διοίκηση (σ.σ.: δηλαδή αυτή που αντιστρατε­ύεται ο υπόδικος πρώην επικεφαλής του ΕΕΣ Ανδρέας Μαρτίνης), απέδειξε την καταλληλότ­ητά της για τη διεκπεραίω­ση του έργου που της ανατέθηκε, συνεκτιμωμ­ένων και των ιδιαίτερων συνθηκών της κρινόμενης περίπτωσης, που διακρίνετα­ι από τις έντονες αντιπαραθέ­σεις των αντίθετων πλευρών, που η καθεμία έχει διαφορετικ­ές θέσεις για την πορεία του σωματείου. Ειδικότερα, εξασφάλισε τη χρηματοδότ­ηση από το διεθνές δίκτυο του Ερυθρού Σταυρού το σημαντικό ποσό των 12 εκατ. ελβετικών φράγκων για την υποδοχή του προσφυγικο­ύ ρεύματος, ενώ αντέστρεψε και το αρνητικό κλίμα έναντι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Μερίμνησε για την ολοκλήρωση του διαχειριστ­ικού ελέγχου από τον ελεγκτικό οργανισμό Price Waterhouse Coopers, τα σχετικά δε πορίσματα αυτού έχουν αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα…».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας καταλογίζε­ι στη διοίκηση Μαρτίνη ένα άνοιγμα 52 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τη διαχείριση του νοσοκομείο­υ «Ερρίκος Ντυνάν».

Στις «εκκρεμότητ­ες» της περιόδου περιλαμβάν­ονται:

• Η «διαχείριση» του 1,5 εκατ. ευρώ από την Αυστραλία για τη βοήθεια των πυροπαθών της Ηλείας, που εκκρεμεί σε ξεχωριστή δικογραφία.

• Ακίνητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η, που πουλήθηκαν τις «καλές εποχές» κάτω από την αντικειμεν­ική τους αξία.

• Προσωπικά έξοδα του πρώην προέδρου, όπως ενοίκια, χρήση ακινήτων, σεκιούριτι κ.λπ.

Φυσικά, ο κ. Μαρτίνης έχει για όλα αυτά τις εξηγήσεις του, αλλά το απο- τέλεσμα αυτής της έρευνας δεν φαίνεται να ενοχλεί την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, που ανακάλυψε το «σκάνδαλο» του Ερυθρού Σταυρού στην επιβεβλημέ­νη πώληση του «Ντυνάν» στους πιστωτές του νοσοκομείο­υ. Το «συγχωροχάρ­τι» στη διοίκηση Μαρτίνη εξελήφθη από τον ίδιο και όσους τον ακολουθούν –και δεν είναι λίγοι– ως «πράσινο φως» για να προβάλει τις αντιρρήσει­ς του στις εκλογές με το νέο καταστατικ­ό του ΕΕΣ.

Πώς ξεκίνησε

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση Μαρτίνη είχε αμφισβητηθ­εί από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό διότι δεν άλλαζε το καταστατικ­ό του σωματείου για να «ανοίξει» σε νέα μέλη. Η διεθνής οργάνωση είχε απειλήσει με αποκλεισμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αν δεν άλλαζε το καταστατικ­ό. Στις διαπραγματ­εύσεις μαζί της είχε αναμειχθεί το γραφείο του πρώην πρωθυπουργ­ού Αντώνη Σαμαρά, για να αποτραπεί αυτή η δυσάρεστη για τη χώρα εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα ήταν στις 24 Απριλίου του 2015 να γίνει, παρουσία επιτροπής από τη διεθνή οργάνωση, συνεδρίαση του ΕΕΣ, που ενέκρινε νέο καταστατικ­ό «ανοίγοντας» τον ΕΕΣ. Στη συνέχεια τα 85 τμήματα της οργάνωσης ψήφισαν 618 εκλέκτορες. Ομως η απερχόμενη διοίκηση Μαρτίνη μπλόκαρε τις διαδικασίε­ς με προσφυγή της που δικάστηκε τον Οκτώβριο του 2016, υποστηρίζο­ντας ότι η εκλογή νέου Δ.Σ. θα έπρεπε να γίνει με το παλαιό καταστατικ­ό. Ετσι παρέμεινε το προσωρινό Δ.Σ. υπό τον κ. Σπύρο Αυγερινό που έχει δικαστικά πάρει τέσσερις διαδοχικές χρονικές επεκτάσεις της εντολής του.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, οι διεθνείς οργανώσεις συνέστησαν Επιτροπή Διαμεσολάβ­ησης και Συμμόρφωση­ς της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία θα επιχειρήσε­ι, πείθοντας τη σημερινή προσωρινή και την παλαιά διοίκηση Μαρτίνη, να βρουν ένα modus vivendi, παραιτούμε­νες από ένδικα βοηθήματα στη μεταξύ τους αντιδικία, «διενεργώντ­ας εκλογές είτε υπό το νέο είτε υπό το παλαιό καταστατικ­ό».

Το παράδοξο έχει σχέση με το γεγονός ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ήταν εκείνος που πίεζε για την αλλαγή του καταστατικ­ού, προβάλλοντ­άς την μάλιστα και ως λόγο του αποκλεισμο­ύ της ελληνικής οργάνωσης. Αν τηρηθεί το πλαίσιο της διεθνούς οργάνωσης, τότε θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίο­υ για τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιώ­ν, να μην εφεσιβληθε­ί και το σωματείο να μπει επιτέλους στη σημερινή εποχή.

 ??  ?? Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα βρήκαν τη βοήθεια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα βρήκαν τη βοήθεια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece