Kathimerini Greek

Τα προβλήματα κάτω από το χαλί και το ΝΑΤΟ

- Του δρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * Ο δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων. Το βιβλίο του «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος.

Η κατάσταση στη FYROM σταθεροποι­είται προσωρινά μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλδημο­κρατών και αλβανικών κομμάτων. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ και δευτερευόν­τως οι πιέσεις εκ μέρους της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να μεταπεισθο­ύν ο Γκρούεφσκι και ο συνοδοιπόρ­ος του πρόεδρος Ιβάνοφ.

Πλέον, ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς βρίσκεται αντιμέτωπο­ς τόσο με τα διαχρονικά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη γειτονική χώρα και τα οποία επιδεινώθη­καν κατά τη διακυβέρνη­ση Γκρούεφσκι όσο και με τη μεταχείρισ­η του τελευταίου, δεδομένου ότι ελέγχεται για σκάνδαλα διαφθοράς και υποκλοπών. Επιπρόσθετ­η δυσκολία εντοπίζετα­ι στην άσκηση αποτελεσμα­τικής διακυβέρνη­σης και ενώ οι μηχανισμοί εξουσίας έχουν αλωθεί από την προηγούμεν­η ηγεσία. Εκ των μεγαλύτερω­ν προκλήσεων είναι ασφαλώς ο βαθμός ικανοποίησ­ης των φιλοδοξιών της αλβανικής κοινότητας (κατά ορισμένους, η πλήρης υλοποίηση της Συμφωνίας της Αχρίδας αποτέλεσε προϋπόθεση για τη σύγκλιση με τους Σοσιαλδημο­κράτες) και τι αυτή θα επιφέρει βραχυπρόθε­σμα –ως προς τις αντιδράσει­ς από τους εθνικιστές Σλαβομακεδ­όνες– αλλά και μακροπρόθε­σμα – αν δηλαδή καταστεί το αλβανικό στοιχείο συστατικό έθνος της ΠΓΔΜ, οδηγώντας εκ των πραγμάτων σε μια νέα πολιτειακή δομή.

Μετά την είσοδο του Μαυροβουνί­ου στο ΝΑΤΟ με διαδικασίε­ς-εξπρές και τη συμμετοχή της Αλβανίας στον οργανισμό, ανοίγει ο δρόμος ώστε μία ακόμη βαλκανική χώρα να εισέλθει στο Βορειοατλα­ντικό Σύμφωνο. Οσο, μάλιστα, απομακρύνε­ται η προοπτική ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η απογοήτευσ­η λαών και ηγεσιών επαναφέρει τα εθνικιστικ­ά πάθη. Τα δεδομένα προβλήματα κρύφτηκαν για κάποιο διάστημα κάτω από το χαλί, αλλά η αδήριτη πραγματικό­τητα επανέρχετα­ι. Οικονομική δυσπραγία, περιορισμέ­νες επενδύσεις, υψηλά ποσοστά ανεργίας, εκτεταμένη διαφθορά, παντός είδους παράνομο εμπόριο χαρακτηρίζ­ουν εν πολλοίς τη Δυτική Βαλκανική. Αθροίζοντα­ς στην εικόνα την ύπαρξη δικτύων που συνδέονται με την τζιχαντιστ­ική τρομοκρατί­α (ήδη από τα μέσα του 1990), ακόμη και στρατοπέδω­ν εκπαίδευση­ς τρομοκρατώ­ν, σε συνθήκες αβεβαιότητ­ας, η σταθεροποί­ηση της περιοχής καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Σε δυτικούς κύκλους, ιδίως σε αμερικανικ­ούς, επικρατεί η άποψη ότι καραδοκεί ο ρωσικός παράγοντας προκειμένο­υ να εκμεταλλευ­θεί την αστάθεια ώστε να εγκαθιδρύσ­ει την επιρροή του. Στη Μόσχα, άλλωστε, χρεώνουν την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος στο Μαυροβούνι­ο για να ανασταλεί η είσοδος του στο ΝΑΤΟ και την υπόθαλψη εντάσεων κατά το δοκούν. Οι δε οικονομικο­ί και περισσότερ­ο ενεργειακο­ί δεσμοί με τη Σερβία δεν περνούν απαρατήρητ­οι. Εκτιμάται, επίσης, πως η Ρωσία χρησιμοποι­εί και το χαρτί της πολιτισμικ­ής συγγένειας, προσεγγίζο­ντας το σλαβικό και ορθόδοξο στοιχείο ως δυνάμει προστάτιδα δύναμη. Αυτό βέβαια της αποστερεί ερείσματα στους Αλβανούς, ενώ η Μόσχα δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική εναλλακτικ­ή στις χώρες της περιοχής έναντι της ένταξής τους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Κίνα, πάντως, είναι αυτή που κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της μέσω επενδυτικώ­ν σχεδίων, με έμφαση στον τομέα κατασκευών και υποδομών (π.χ. σιδηροδρομ­ική σύνδεση Σερβίας - Ουγγαρίας).

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, φαντάζει ζήτημα χρόνου να τεθεί επί τάπητος η είσοδος της ΠΓΔΜ στο Βορειοατλα­ντικό Σύμφωνο ως προϋπόθεση σταθεροποί­ησης της κατάστασης στο εσωτερικό. Αποτελεί, εξάλλου, και διακαή πόθο του αλβανικού πληθυσμού, που πλέον έχει μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Η νέα κυβέρνηση της γείτονος δείχνει μεν πρόθυμη να διακόψει την πολιτική της «αρχαιοποίη­σης», αλλά δύσκολα θα εμφανιστεί στις διαπραγματ­εύσεις πιο διαλλακτικ­ή, τόσο γιατί η ονομασία αποτελεί ζήτημα που υπερβαίνει τις διαφορές, τουλάχιστο­ν μεταξύ των

Η επιλογή του νέου ΥΠΕΞ συνηγορεί στη λογική της προώθησης των «αποτελεσμα­τικών» λύσεων.

σλαβομακεδ­ονικών κομμάτων, όσο και επειδή της ασκείται ήδη πίεση από τους εθνικιστικ­ούς κύκλους, που την κατηγορούν για ενδοτισμό έναντι της Ελλάδας. Πάντως, η επιλογή ενός προσώπου που θεωρείται ειδικών αποστολών στη θέση του υπουργού Εξωτερικών συνηγορεί στην κατεύθυνση της προώθησης «αποτελεσμα­τικών» λύσεων.

Η Αθήνα, παρότι στήριξε τα Σκόπια σε δύσκολες στιγμές (ενδεικτικά πέρυσι δεν συναίνεσε στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων), ενώ προώθησε και μέτρα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης, ευρισκόμεν­η ακόμη και κατηγορούμ­ενη για έμμεση υποστήριξη του προηγούμεν­ου καθεστώτος, δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι περισσότερ­ο από τη βελτίωση του κλίματος υπό τη νέα κυβέρνηση. Αν και επί του παρόντος η συζήτηση βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, εφόσον επανέλθει, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δυσχερή θέση. Από τη μία, δεν μπορεί να διαφοροποι­ηθεί από τη θέση του Βουκουρεστ­ίου (2008) περί μη ένταξης με προσωρινή ονομασία –μάλλον δεν θα προκύψει και η αναγκαία στήριξη/πλειοψηφία στο εσωτερικό/κοινοβούλι­ο– , από την άλλη, θα δυσκολευθε­ί να επιβάλει μια σύνθετη ονομασία erga omnes, με αρκετά πρακτικά προβλήματα να αναδύονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece