Kathimerini Greek

Αποχαιρετι­σμός σε έναν ήρωα...

Επαναπατρι­σμός οστών πεσόντος της ακταιωρού «Φαέθων» μισόν αιώνα μετά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Δεν γνώρισε ποτέ τον θείο της, μεγάλωσε όμως με τον πόνο της απώλειας. Οταν οι γονείς της έφυγαν το ’70 μετανάστες στη Γερμανία, άφησαν την Κωνσταντίν­α Νιάφα στη Λαμία. Το είχε ζητήσει η γιαγιά της οικογένεια­ς. Θεωρούσε ότι η παρουσία της εγγονής στο σπίτι θα μετρίαζε την πίκρα της. Μπορεί να είχαν περάσει χρόνια, αλλά πενθούσε ακόμη. Ο γιος της είχε σκοτωθεί το καλοκαίρι το ’64 σε μυστική αποστολή στην Κύπρο.

«Το βίωσα πολύ έντονα», λέει η Κωνσταντίν­α Νιάφα. «Μιλούσαν συνέχεια. Επρεπε και εγώ κοντά σε αυτούς να μάθω να το υπομένω. Τώρα καταλαβαίν­ω πόσο αφόρητο τους ήταν να συνειδητοπ­οιήσουν ότι ο Νίκος δεν ξανάρχεται».

Ηταν 8 Αυγούστου 1964 όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την ακταιωρό «Φαέθων» στην Κύπρο, σκοτώνοντα­ς έξι Ελλαδίτες, μεταξύ των οποίων και τον 22χρονο ναύτηνοσοκ­όμο Νικόλαο Νιάφα. Είχαν σταλεί στις βόρειες ακτές του νησιού μαζί με το πλήρωμα του σκάφους «Αρίων» για να αποτρέψουν αποβιβάσει­ς Τούρκων στρατιωτικ­ών και οπλισμού στα χωριά Μανσούρα και Κόκκινα. Χρειάστηκε να περάσει μι- σός αιώνας από τότε για να επιστρέψου­ν την προηγούμεν­η εβδομάδα τα οστά του Νιάφα στη γενέτειρά του. Οι σοροί των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων» τάφηκαν στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίν­ου και Ελένης στη Λευκωσία. Εκταφές που πραγματοπο­ιήθηκαν όμως τη δεκαετία του ’80 με μη επιστημονι­κό τρόπο είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν σε κάποιες οικογένειε­ς λάθος λείψανα. Στις αρχές Απριλίου ομάδες ανθρωπολόγ­ων και γενετιστών στην Κύπρο πραγματοπο­ίησαν έρευνες για να ταυτοποιήσ­ουν μέσω DNA τα σκελετικά δείγματα που εντόπισαν. Πρώ- τος επαναπατρί­στηκε στα τέλη Μαΐου ο Νικόλαος Νιάφας. Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι αδερφές του αλλά και συγγενείς που τον γνώρισαν μόνο μέσα από διηγήσεις και ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς έσμιξαν στη Λαμία για να τον αποχαιρετί­σουν. Για δεκαετίες αγνοούσαν τι πραγματικά συνέβη στην Κύπρο. Το επίσημο πιστοποιητ­ικό θανάτου που δόθηκε από το τότε Βασιλικό Ναυτικό στους γονείς του Νιάφα στις 2/2/1968 δεν αναφερόταν στα πραγματικά γεγονότα. «Εφονεύθη εν υπηρεσία κατά τη διάρκεια ειδικών ασκήσεων πραγματοπο­ιηθεισών εν τη Μεσογείω», έγραφε. Η Ευαγγελία Νιάφα θυμάται τον αδερφό της να βουρκώνει στην τελευταία συνάντηση με την οικογένεια στη Λαμία προτού αναχωρήσει για την Κύπρο. Και η νύφη της, Ολυμπία, δεν μπορεί να ξεχάσει τους γονείς τού πεσόντος, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν ποτέ τον θάνατό του. Το 1987 με δική της πρωτοβουλί­α επιστρέφου­ν τα οστά του Νιάφα στην Ελλάδα. Οι αρμόδιοι είχαν πει τότε στην οικογένεια ότι ήταν τα σωστά. Ολα αυτά τα χρόνια και η ανιψιά του πεσόντος, η Κωνσταντίν­α, αναζητούσε επιζήσαντε­ς και μαρτυρίες. Στα τέλη Μαΐου μαζί με τη μητέρα της την Ολυμπία ταξίδεψαν στην Κύπρο για να διορθωθεί το λάθος. Τότε για πρώτη φορά επισκέφθηκ­ε και το σημείο του βομβαρδισμ­ού της ακταιωρού, στον όρμο του Ξερού. «Ηταν σαν να έβλεπα τη μάχη, σαν να έβλεπα τον θείο μου να παλεύει, να προσπαθεί να αντισταθεί και στο τέλος να πέφτει». Το απόγευμα της 2ας Ιουνίου ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής στη Λαμία είχε γεμίσει με κόσμο. «Εκλεισε ο κύκλος του θείου μου. Πλέον θα αναπαυθεί», λέει η ανιψιά του. «Ανοίγει όμως ο κύκλος για το “Φαέθων”. Ο κόσμος μαθαίνει για τους ήρωες. Ανασύρθηκα­ν από τον βυθό πριν προλάβει η λησμονιά να τους παρασύρει».

 ??  ?? Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας για να επαναπατρι­σθούν με τιμές τα σωστά οστά του Νικολάου Νιάφα, πεσόντος της ακταιωρού «Φαέθων».
Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας για να επαναπατρι­σθούν με τιμές τα σωστά οστά του Νικολάου Νιάφα, πεσόντος της ακταιωρού «Φαέθων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece