Kathimerini Greek

Tα Malta Files καίνε Ερντογάν

Ο γαμπρός του και ο πρωθυπουργ­ός εμπλέκοντα­ι σε σκάνδαλα

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Νέες πληροφορίε­ς που βρίσκουν το φως της δημοσιότητ­ας, και τις οποίες τα φιλοκυβερν­ητικά μέσα της Τουρκίας επιλέγουν να αποσιωπήσο­υν, εμπλέκουν τα ονόματα του Τούρκου προέδρου και του στενού κύκλου συνεργατών του σε νέους φακέλους διαφθοράς. Τα περίφημα «Malta Files» φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικές πληροφορίε­ς που αφορούν τις οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του γαμπρού του και του πρωθυπουργ­ού της Τουρκίας και προκαλούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Σε λίγο καιρό ξεκινάει στις ΗΠΑ η εκδίκαση της υπόθεσης του ιρανικής καταγωγής Τούρκου επιχειρημα­τία Ρεζά Ζαράπ, μια υπόθεση που αφορά το ξέπλυμα ιρανικού χρήματος διαμέσου της Τουρκίας και η οποία «καίει» στην ουσία τους εκπροσώπου­ς της τουρκικής κυβέρνησης. Ακόμη, υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο στα τέλη του 2013 και για τα οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιλέγει να τηρήσει σιγήν ιχθύος.

Το κουτί της Πανδώρας

Στο μεταξύ και στο πλαίσιο των «Malta Files», έρχονται στο προσκήνιο πληροφορίε­ς που αφορούν την κορυφή της πολιτικής εξουσίας της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμέ­να, οι νέες πληροφορίε­ς δείχνουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, η οικογένειά του, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ εμπλέκοντα­ι σε υποθέσεις που προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Οι νέες πληροφορίε­ς δείχνουν ότι στα τέλη της προηγούμεν­ης δεκαετίας, με την υποστήριξη ενός Αζέρου και ενός Τούρκου επιχειρημα­τία, η οικογένεια Ερντογάν απέκτησε ένα πετρελαιοφ­όρο πλοίο που φέρει την ονομασία «Agdash». Για την αγορά του καραβιού, η οικογένεια Ερντογάν χρησιμοποί­ησε offshore εταιρείες στη Μάλτα και στη Νήσο Μαν. Ο Τούρκος επιχειρημα­τίας Σιτκί Αγιάν «χάρισε» στην οικογένεια Ερντογάν 7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Αζέρος επιχειρημα­τίας Μουμπαρίζ Μανσίμοβ «χάρισε» στην οικογένεια του Τούρκου προέδρου 23 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Λίγο μετά την αγορά του πετρελαιοφ­όρου, ο κ. Μανσίμοβ αγόρασε οικόπεδα-φιλέτα στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου δημιούργησ­ε μια υπερσύγχρο­νη μαρίνα η οποία ανταγωνίζε­ται τις μαρίνες της Ελλάδας. Στη συνέχεια, αγόρασε μια εταιρεία οικοδομών με την οποία συμμετέχει στο έργο της ανέγερσης των αγωγών Μπακού - Τζεϊχάν και ΤΑΝΑΡ.

Ανεξάρτητε­ς τουρκικές πηγές, οι οποίες μελετούν με προσοχή τις νέες πληροφορίε­ς, τονίζουν χαρακτηρισ­τικά ότι για την οικογένεια Ερντογάν, με τη δημοσιοποί­ηση των νέων στοι- χείων και πληροφοριώ­ν, ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας», μια εξέλιξη που μακροπρόθε­σμα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο σε πολλά πεδία.

Τα «Malta Files», εκτός από την οικογένεια Ερντογάν, εμπλέκουν σε φακέλους διαφθοράς και τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου και υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ενώ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρωθυπουργ­ό Μπιναλί Γιλντιρίμ και την οικογένειά του.

Συγκεκριμέ­να, οι τελευταίες πληροφορίε­ς δείχνουν ότι πριν από περίπου μία πενταετία, όταν ο Μπ. Αλμπαϊράκ βρισκόταν ακόμη στη διοίκηση του ομίλου Τσαλίκ, επιχείρησε να αποφύγει την καταβολή φόρων στην Τουρκία όταν επέστρεψε στη χώρα μεγάλα χρηματικά ποσά. Εκείνη την περίοδο, ο μελλοντικό­ς υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας δημιούργησ­ε offshore εταιρείες σε Μάλτα και Σουηδία. Ωστόσο, στη συνέχεια, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποι­ήσει αυτές τις εταιρείες, καθώς εισήλθε στο κυβερνητικ­ό σχήμα και χρησιμοποί­ησε το κυβερνών κόμμα για να περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλε­υση νόμο που διευκολύνε­ι την είσοδο μεγάλων χρηματικών ποσών στην Τουρκία.

Την ίδια περίοδο, η οικογένεια του πρωθυπουργ­ού Γιλντιρίμ δημιούργησ­ε έναν μεγάλο στόλο με εμπορικά πλοία και αγόρασε σημαντικές εκτάσεις γης στην Ολλανδία. Οι τελευταίες πληροφορίε­ς θέλουν την οικογένεια να έχει στη διάθεσή της 11 μεγάλα εμπορικά πλοία, επτά ακίνητα στην Ολλανδία και συνολικά 140 εκατ. ευρώ επενδύσεις στο εξωτερικό. Επίσης, η οικογένεια Γιλντιρίμ δώρισε στον Δήμο του Παντειχίου 600.000 ευρώ για την ανέγερση ενός τεμένους.

Σε όλες τις περιπτώσει­ς παραμένει άγνωστη η πηγή του πλούτου του κ. Τσαλίκ και της οικογένεια­ς Γιλντιρίμ.

 ??  ?? Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece