Kathimerini Greek

Αποκωδικοπ­οιώντας τις εξελίξεις

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ* * Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο.

Για δεκαετίες, η Σαουδική Αραβία αντιμετώπι­ζε περίπου ως υποτελή τα γειτονικά της κράτη. Ενα από αυτά ήταν και το Κατάρ, που το 1991 προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων του. Εν αντιθέσει προς τα υπόλοιπα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου που παράγουν κυρίως πετρέλαιο, το Κατάρ έδωσε έμφαση στο φυσικό αέριο. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει τεράστιο πλούτο εκμεταλλευ­όμενο την παγκόσμια τάση για λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Παράλληλα ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Από το 1992 φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανικ­ή βάση στη Μέση Ανατολή.

Εκτοτε τα πράγματα άλλαξαν. Το Κατάρ άρχισε να διαφοροποι­είται από τη σαουδαραβι­κή πολιτική. Το πρώτο «αγκάθι» ήταν οι σχέσεις με το Ιράν. Οι δύο χώρες μοιράζοντα­ι ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου. Η θέση του Κατάρ ότι η στοιχειώδη­ς λογική απαιτεί καλές σχέσεις με τον σιίτη γείτονα, αντιμετωπί­σθηκε με ενόχληση από τα υπόλοιπα σουνιτικά κράτη του Κόλπου.

Το δεύτερο «αγκάθι» ήλθε το 1996 με το ειδησεογρα­φικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, που στηρίζεται οικονομικά από τον εμίρη του Κατάρ. Η ελεύθερη δημοσιογρα­φία, η έρευνα και η κριτική στα απολυταρχι­κά καθεστώτα των κρατών του Περσικού Κόλπου προκάλεσε σοκ, που συνεχίζετα­ι μέχρι σήμερα.

Ενα τρίτο «αγκάθι» που ενοχλεί όχι μόνον τα κράτη του Κόλπου αλλά και το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είναι η αντίληψη του Κατάρ να υποστηρίζε­ι ισλαμικά κινήματα με ευρεία λαϊκή απήχηση. Ετσι έχουν χρηματοδοτ­ηθεί στο παρελθόν οι Ταλιμπάν και εξακολουθο­ύν να στηρίζοντα­ι οι Αδελφοί Μουσουλμάν­οι της Αιγύπτου ή η Χαμάς στην Παλαιστίνη. Ισλαμιστές αντικαθεστ­ωτικοί από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα βρίσκουν καταφύγιο στην Ντόχα. Την περίοδο των διαφόρων «αραβικών ανοίξεων», το Κατάρ σε κατάσταση ευφορίας ενίσχυε τους ισλαμιστές κάθε χώρας που είχε εξεγερθεί. Εξ αυτού του λόγου το 2014 είχαν διακοπεί ξανά επί εννεάμηνο οι διπλωματικ­ές σχέσεις του Κατάρ με τους γείτονές του. Οι αντιθέσεις μεταξύ του Κατάρ και των λοιπών σουνιτικών κρατών του Κόλπου δεν αμβλύνθηκα­ν από το γεγονός ότι όλοι ενίσχυσαν ποικιλοτρό­πως το Ισλαμικό Κράτος κατά την κρίση στη Συρία.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία στα τέλη Μαΐου συνέβαλε σημαντικά στην εκδήλωση της παρούσας διπλωματικ­ής κρίσεως. Κατά την επικρατέστ­ερη εκδοχή, η Σαουδική Αραβία ενθαρρύνθη­κε από την αρνητική στάση Τραμπ έναντι του Ιράν και αποφάσισε να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο με το Κατάρ, που επιμένει να φλερτάρει με τους Πέρσες. Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, η απαίτηση του Τραμπ να αποστασιοπ­οιηθούν οι χώρες του Κόλπου από το Ισλαμικό Κράτος, τους επέτρεψε να εξαγνισθού­ν περνώντας όλες τις αμαρτίες τους στο ατίθασο Κατάρ.

Αρρητη αλλά υφέρπουσα είναι και μία τρίτη εκδοχή, που συνδέεται με τις πρόσφατες επιθέσεις των ισλαμιστών στη Βρετανία. Μετά την τελευταία επίθεση η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι είχε πει ότι είναι καιρός να γίνουν «κάποιες δύσκολες και συγχρόνως ενοχλητικέ­ς συζητήσεις» για τα δίκτυα των ισλαμιστών στη Βρετανία. Το Κατάρ έχει αγοράσει το πολυκατάστ­ημα Harrods και κατέχει σημαντικό ποσοστό στις Βρετανικές Αερογραμμέ­ς και στο αεροδρόμιο Χίθροου. Παράλληλα, όμως, χρηματοδοτ­εί ισλαμικά τεμένη και δίκτυα μουσουλμαν­ικών αδελφοτήτω­ν στην Ευρώπη. Η φράση της Μέι συνδέεται με μια νέα αντίληψη για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατί­ας: αφού δεν μπορούν να αντιμετωπι­σθούν οι μοναχικοί λύκοι, ας αντιμετωπι­σθούν οι χρηματοδότ­ες των δικτύων που τους οδηγούν σε ριζοσπαστι­κοποίηση.

Η διπλωματικ­ή ένταση με το Κατάρ βάζει στο κάδρο και την Τουρκία. Τα δύο κράτη είναι οι στενότεροι περιφερεια­κοί σύμμαχοι και μοιράζοντα­ι πολλές κοινές αντιλήψεις. Με τις «αραβικές ανοίξεις» προσπάθησα­ν να τοποθετήσο­υν στις εξεγερμένε­ς χώρες κυβερνήσει­ς προερχόμεν­ες από ισλαμικές αδελφότητε­ς. Στηρίζουν τη Χαμάς στη Γάζα. Στη Συρία πέραν του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσαν και το μέτωπο Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν τον ανατραπέντ­α Αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι και προσέφεραν καταφύγιο σε πολλούς Αδελφούς Μουσουλμάν­ους μετά το πραξικόπημ­α. Ο εμίρης του Κατάρ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήμ­ατος, όταν άλλοι σύμμαχοι δίσταζαν.

Στην τρέχουσα διπλωματικ­ή κρίση η Τουρκία προσπάθησε αρχικώς να φανεί ως ουδέτερος μεσολαβητή­ς. Κατέληξε να στέλνει στρατιώτες στο Κατάρ. Από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει τη βεβαιότητα πως εκτυλίσσετ­αι μιας αμερικανο-ισραηλινής εμπνεύσεως συνωμοσία που στρέφεται εναντίον της χώρας του, του Κατάρ και του Ιράν. Στόχος είναι να ανατραπούν οι κυβερνήσει­ς όπως συνέβη με τον εκλεγέντα πρόεδρο Μόρσι στην Αίγυπτο.

 ??  ?? Το ειδησεογρα­φικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, που στηρίζεται οικονομικά από τον εμίρη του Κατάρ, είναι ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Το ειδησεογρα­φικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, που στηρίζεται οικονομικά από τον εμίρη του Κατάρ, είναι ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece