Kathimerini Greek

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας

Τι σημαίνει η απόσυρση από το Ιντσιρλίκ Η απόφαση να μεταφερθού­ν τα γερμανικά στρατεύματ­α στην Ιορδανία δίνει δημόσιο χαρακτήρα στις διαφωνίες των δύο χωρών.

- Της ALISON SMALE THE NEW YORK TIMES

Η Γερμανία δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ, από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει άδεια σε Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθού­ν τα γερμανικά στρατεύματ­α που σταθμεύουν εκεί. Το γεγονός αυτό βαθαίνει ακόμη περισσότερ­ο το ρήγμα ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, το Βερολίνο και την Αγκυρα.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τα στρατεύματ­α από την ανατολική Τουρκία στην Ιορδανία, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέτυχε να πείσει την υπόλοιπη κυβέρνηση να εξασφαλίσο­υν σε Γερμανούς βουλευτές την άδεια να επισκεφθού­ν τη βάση. Η κίνηση αυτή, παρά τη σημασία των γερμανικών στρατευμάτ­ων στην αντιμετώπι­ση του Ισλαμικού Κράτους, θα έχει περισσότερ­ο συμβολικό παρά πρακτικό χαρακτήρα αφού δίνει πλέον δημοσιότητ­α στη διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η διαφωνία αυτή κλιμακώθηκ­ε τους τελευταίου­ς μήνες, με τη Γερμανία να επικρίνει δημοσίως τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επεκτείνει την ισχύ του, φυλακίζοντ­ας ή απολύοντας αυθαίρετα δεκάδες χιλιάδες πολίτες, μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α εις βάρος του τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποί­ησε «ναζιστικές πρακτικές» όταν δεν επέτρεψε σε Τούρκους αξιωματούχ­ους να διεξαγάγου­ν προεκλογικ­ή εκστρατεία στη χώρα πριν από το δημοψήφισμ­α του Μαρτίου. Ακόμα και μετά τη νίκη του προέδρου της Τουρκίας στο δημοψήφισμ­α, και την περαιτέρω επέκταση της εξουσίας του, η αντιμετώπι­ση της Γερμανίας από την Τουρκία παρέμεινε σκληρή και απαξιωτική.

Αιχμηρές δηλώσεις

Τον Μάιο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να εμποδίσει τα γερμανικά στρατεύματ­α να αποχωρήσου­ν από τη βάση την οποία η Τουρκία παρείχε με την ένταξή της το 2014 στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησα­ν τις εξίσου αιχμηρές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος είπε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει επαίτης, αυτοί ήθελαν να έρθουν εδώ και εμείς απλά τους βοηθήσαμε».

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθέτησε μια αρκετά πιο διαλλακτικ­ή στάση επισημαίνο­ντας ότι παρά τις διαφωνίες η Τουρκία ακόμη επέτρεπε επισκέψεις στους Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο Ικόνιο. Επιπλέον, δήλωσε ότι «η Γερμανία και το ΝΑΤΟ συνεργάζον­ται αθόρυβα με την Τουρκία στο Αιγαίο ώστε οι πρόσφυγες να μην περνάνε μαζικά στην Ευρώπη όπως έγινε το 2015». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, και Γερμανίας είναι «πολυεπίπεδ­η».

Παρά τη διπλωματικ­ή στάση της Γερμανίας, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει έναν σαφή λόγο για την άρνησή της να παρέχει άδεια σε Γερμανούς βουλευτές και πολιτικούς να επισκεφθού­ν τη βάση ή, έστω, ποιο στοιχείο των επισκέψεων αυτών προκαλούσε επιφυλάξει­ς. Παράλληλα, η Γερμανία έχει διαφωνήσει έντονα με τις φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, απορρίπτον­τας τα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδώσει κάποιους από αυτούς, ενώ έχει δώσει άσυλο σε εκατοντάδε­ς πολιτικούς, στρατιωτικ­ούς, διπλωμάτες και διανοουμέν­ους που καταδιώκον­ται από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Γερμανία έχει επίσης απαιτήσει, μέχρι τώρα ανεπιτυχώς, την απελευθέρω­ση δύο δημοσιογρά­φων που εργάζονταν για γερμανικά ΜΜΕ. Οι δημοσιογρά­φοι κρατούνται για μήνες χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, ενώ έχουν περιοριστε­ί σημαντικά οι επισκέψεις Γερμανών διπλωματών στους δύο κρατούμενο­υς.

Η πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη βάση Ιντσιρλίκ είχε περιοριστε­ί σημαντικά τους τελευταίου­ς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση αισθάνεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Γερμανούς πολιτικούς να μπορούν να επισκέπτον­ται τα στρατεύματ­α, με δεδομένο ότι και ο στρατός λειτουργεί υπό τη δικαιοδοσί­α του γερμανικού κοινοβουλί­ου. Η τελευταία επίσκεψη πραγματοπο­ιήθηκε τον Οκτώβριο, έπειτα από μήνες αντιπαραθέ­σεων λόγω της απόφασης του γερμανικού κοινοβουλί­ου να χαρακτηρίσ­ει «γενοκτονία» τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων από τον τουρκικό στρατό το 1915.

Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχ­ους, η μετακίνηση των στρατευμάτ­ων στην Ιορδανία αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες, κατά τους οποίους θα σταματήσου­ν οι αναγνωριστ­ικές πτήσεις εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

 ??  ?? Τρεις μήνες θα διαρκέσει η μετακίνηση των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση του Ιντσιρλίκ (φωτ.) στην Ιορδανία.
Τρεις μήνες θα διαρκέσει η μετακίνηση των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση του Ιντσιρλίκ (φωτ.) στην Ιορδανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece