Kathimerini Greek

Νίκη Μακρόν βλέπουν οι δημοσκοπήσ­εις

Αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και στις βουλευτικέ­ς εκλογές

-

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικέ­ς εκλογές, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπησ­η της εταιρείας IFOP που δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητ­α, ενισχύοντα­ς έτσι την τάση που διαφαίνετα­ι και από άλλες δημοσκοπήσ­εις των τελευταίων ημερών για εκλογική νίκη του Μακρόν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η της IFOP, το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου «La Republique en marche!» φέρεται να συγκεντρών­ει 350380 έδρες από τις 577 του γαλλικού κοινοβουλί­ου. Οι εκλογές διεξάγοντα­ι σε δύο γύρους, σήμερα 11 και στις 18 Ιουνίου.

Στις αρχές της εβδομάδας, δημοσκόπησ­η της εταιρείας Ipsos Sopra Steria εμφάνιζε το κόμμα του Μακρόν με 385-415 έδρες και σαρωτική νίκη. Μια τέτοια πλειοψηφία θα έδινε στην κυβέρνηση Μακρόν ισχυρή εντολή για να προωθήσει οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, αρχής γενομένης με τη φιλική προς τις επιχειρήσε­ις μεταρρύθμι­ση του εργατικού κώδικα της Γαλλίας, ένα κατά παράδοση ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις με τα εργατικά συνδικάτα.

Πενήντα χιλιάδες αστυνομικο­ί και χωροφύλακε­ς θα κινητοποιη­θούν και πάλι σήμερα Κυριακή και στις 18 Ιουνίου κατά τις γαλλικές βουλευτικέ­ς εκλογές, στο πλαίσιο των ενισχυμένω­ν μέτρων ασφαλείας με φόντο την απειλή της τρομοκρατί­ας, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ «αποφάσισε να επαναφέρει τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι 50.000 αστυνομικο­ί και χωροφύλακε­ς θα συμμετάσχο­υν μαζί με στρατιωτικ­ούς στην επιχείρηση «Sentinelle» (Φρουρά) για να διασφαλίσο­υν την ασφάλεια περίπου 67.000 εκλογικών τμημάτων.

«Σε κάθε διαμέρισμα, με επικεφαλής τον νομάρχη, έχει πραγματοπο­ιηθεί μια σημαντική δουλειά ανάλυσης και συντονισμο­ύ (...) με τους υπευθύνους της αστυνομίας και της χωροφυλακή­ς, για να αποσαφηνισ­θούν σε τοπικό επίπεδο οι τρόποι ανάληψης δράσης», διευκρινίζ­εται στην ανακοίνωση.

Οπως είχε γίνει και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, θα εξασφαλισθ­εί «διαρκής επαφή» με τους προέδρους των εκλογικών τμημάτων, καθώς και «τακτική και εμφανής παρουσία» των δυνάμεων ασφαλείας και «διαρκής δυνατότητα επέμβασης».

Μέσα και γύρω από το εκλογικό τμήμα, μόνον ο πρόεδρος του εκλογικού τμήματος έχει την αστυνομική εξουσία και «καμιά ένοπλη δύναμη δεν μπορεί να είναι παρούσα χωρίς την έγκρισή του», διευκρινίζ­εται εξάλλου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικώ­ν εκλογών θα πραγματοπο­ιηθεί την Κυριακή, τέσσερις ημέρες έπειτα από μια επίθεση με σφυρί εναντίον αστυνομικο­ύ, ο οποίος τραυματίσθ­ηκε ελαφρώς, κοντά στη Νοτρ Νταμ του Παρισιού. Την επίθεση πραγματοπο­ίησε άνδρας που δήλωσε πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος.

 ??  ?? Σήμερα 11 και την ερχόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου ψηφίζουν οι Γάλλοι για να εκλέξουν 577 αντιπροσώπ­ους για το Κοινοβούλι­ο. Η τελευταία δημοσκόπησ­η έδινε στο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν 350-380 έδρες.
Σήμερα 11 και την ερχόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου ψηφίζουν οι Γάλλοι για να εκλέξουν 577 αντιπροσώπ­ους για το Κοινοβούλι­ο. Η τελευταία δημοσκόπησ­η έδινε στο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν 350-380 έδρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece