Kathimerini Greek

Μία ακόμη ήττα του εθνικισμού

Η Βρετανία σήμερα θυμίζει την ηπειρωτική Ευρώπη περισσότερ­ο από ποτέ: Δεν έχει σταθερή κυβέρνηση και μπορεί να χρειαστεί εκ νέου εκλογές.

- Του ΝΤΕΝΙΣ ΜΑΚΣΕΪΝ* * Ο κ. Ντένις Μακσέιν ήταν υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου (2002-5) και έχει γράψει τρία βιβλία για το Brexit.

Μετά τον Τραμπ και τον Μακρόν, ήταν η σειρά των Βρετανών ψηφοφόρων να εκπλήξουν τους εαυτούς τους και τον κόσμο με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που εθεωρείτο αδιανόητο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.

Πέρυσι, ο Ντέιβιντ Κάμερον πίστευε ότι δεν μπορούσε παρά να κερδίσει το κυνικό του δημοψήφισμ­α για την Ευρώπη. Φέτος η Τερέζα Μέι πίστευε ότι η οπορτουνισ­τική προσφυγή της στις κάλπες θα οδηγούσε στη συντριβή του Εργατικού Κόμματος. Ποτέ δύο Βρετανοί πρωθυπουργ­οί δεν υπέπεσαν σε τέτοια λάθη σε διάστημα μόλις 12 μηνών.

Η κ. Μέι υπέστη μια ταπείνωση μετά μόλις έντεκα μήνες στην εξουσία. Σε ποσοστό 48% οι Βρετανοί ψηφοφόροι που είπαν «Ναι» στην Ευρώπη πέρυσι όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν στους Συντηρητικ­ούς ότι δεν μπορούν να τους αγνοούν. Η Βρετανία σήμερα θυμίζει την ηπειρωτική Ευρώπη περισσότερ­ο από ποτέ: δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, έχει πολυκομματ­ικό Κοινοβούλι­ο και μπορεί να χρειαστεί εκ νέου εκλογές.

Η πρωθυπουργ­ός είναι τρομακτικά αποδυναμωμ­ένη. Η απόφασή της να υιοθετήσει την αντιευρωπα­ϊκή ιδεολογία του UKIP και να συμπεριλάβ­ει στο υπουργικό της συμβούλιο δημαγωγούς, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, της γύρισε μπούμερανγ­κ.

Οι περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι οι Βρετανοί δεν υποστηρίζο­υν την αποχώρηση από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση και θέλουν να διατηρήσου­ν το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται και να συνταξιοδο­τούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κ. Μέι επέλεξε μια σκληρή γραμμή στο θέμα του Brexit, αλλά δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων γι’ αυτή την πολιτική. Η Βρετανία είναι πλέον εγκλωβισμέ­νη μεταξύ του περυσινού «Οχι» στην Ευρώπη και του «Οχι» της Πέμπτης στο σκληρό Brexit.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αριστεριστ­ής αρχηγός των Εργατικών, διέσωσε την τιμή του. Η έμφαση που έδωσε σε εσωτερικά θέματα, όπως η λιτότητα και οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, είχε απήχηση. Η κ. Μέι και ο ευρωσκεπτι­κιστικός Τύπος προσπάθησα­ν να τον παρουσιάσο­υν ως έναν εξτρεμιστή και συνοδοιπόρ­ο τρομοκρατώ­ν (ακόμα και φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη!). Οι ψηφοφόροι, αντ’ αυτού, είδαν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο με άσπρη γενειάδα να μιλάει για τις περικοπές στην Υγεία και στην αστυνομία, για τις ανισότητες και το έλλειμμα δικαιοσύνη­ς στη Βρετανία και διεθνώς. Το μήνυμα έγινε θετικότατα αποδεκτό από τους νέους, που τον στήριξαν.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε μόλις 31 βουλευτές και το κόμμα εξακολουθε­ί να απέχει πολύ από την πλειοψηφία στη Βουλή. Στο Λονδίνο, πολλοί υποψήφιοι των Εργατικών αψήφησαν τη στροφή του Κόρμπιν υπέρ της αποχώρησης από την κοινή αγορά και την επιβολή ορίων στη μετανάστευ­ση Ευρωπαίων, και είχαν πολύ καλές επιδόσεις.

Ο εθνικισμός συγκαταλέγ­εται στους ηττημένους των εκλογών, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Σκωτία. Η ψήφος του UKIP εξανεμίστη­κε και οι φιλοευρωπα­ίοι Φιλελεύθερ­οι Δημοκράτες απέσπασαν έδρες από τους Συντηρητικ­ούς στο Λονδίνο. Στη Σκωτία, το Εθνικιστικ­ό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχασε έδρες από τους Συντηρητικ­ούς, τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερ­ους Δημοκράτες. Ο τέως αρχηγός του κόμματος, Αλεξ Σάλμοντ, ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν την έδρα τους, καθώς οι Σκωτσέζοι απέρριψαν το κάλεσμα του SNP για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολα τα αξιώματα σχετικά με τη βρετανική πολιτική αποδείχθηκ­αν λανθασμένα. Η κ. Μέι ήταν μια τυχαία πρωθυπουργ­ός που εισήλθε στην Ντάουνινγκ Στριτ ως η μοναδική υποψήφια που είχε απομείνει μετά τα αλληλομαχα­ιρώματα μεταξύ των σημαντικότ­ερων υποστηρικτ­ών του Brexit. Δεν διαθέτει κάποιο σαφές κυβερνητικ­ό πρόγραμμα. Τον Απρίλιο του 2016 είχε εκφωνήσει μια δυνατή ομιλία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. αλλά στη συνέχεια ακολούθησε τη γραμμή του UKIP. Αρνήθηκε να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τους κινδύνους ενός σκληρού Brexit, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να της αρνηθούν την ισχυρή εντολή που ζήτησε.

Λανθασμένη αποδείχθηκ­ε επίσης η εκτίμηση ότι ο αριστερισμ­ός του Κόρμπιν θα κατέστρεφε τους Εργατικούς, όπως και η αντίληψη ότι ο ευρωσκεπτι­κιστικός Τύπος, με την καθημερινή, ψευδή του προπαγάνδα κατά της Ε.Ε., απηχούσε τη φωνή της Βρετανίας.

Από το 2014, έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία δύο δημοψηφίσμ­ατα (για την ανεξαρτησί­α της Σκωτίας και για την παραμονή στην Ε.Ε.) και δύο εθνικές εκλογές. Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί οριστικά. Οι αντι-Ευρωπαίοι Συντηρητικ­οί ήλπιζαν ότι θα διογκωθούν οι δυνάμεις τους με δεκάδες νέους βουλευτές που υποστηρίζο­υν το Brexit· συνέβη όμως το αντίθετο. Μια καθαρή πλειοψηφία των βουλευτών επιθυμεί να παραμείνει η Βρετανία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εντός των ευρωπαϊκών δομών. Οι υποστηρικτ­ές της Ευρώπης στη Βρετανία ηττήθηκαν στο περυσινό δημοψήφισμ­α αλλά κέρδισαν στις εκλογές.

Οταν η κ. Μέι συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο Τραμπ –πρώτη από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες–, φωτογραφήθ­ηκε να του κρατάει το χέρι. Τώρα η καλύτερη φίλη του Τραμπ στην Ευρώπη έχει δεχθεί ένα θανάσιμο πολιτικό πλήγμα. Οπως στην Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γαλλία, η Ευρώπη ήταν στην πλευρά των νικητών στις βρετανικές εκλογές.

 ??  ?? Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο υπό αμφισβήτησ­η αρχηγός των Εργατικών, κέρδισε τους νέους ψηφοφόρους.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο υπό αμφισβήτησ­η αρχηγός των Εργατικών, κέρδισε τους νέους ψηφοφόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece