Kathimerini Greek

Προτεραιότ­ητα στον πραγματισμ­ό

- Του ΤΖΟΝ ΦΟΟΥΛΙ* * Ο κ. Τζον Φόουλι είναι αρχισυντάκ­της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής του Reuters Breakingvi­ews. Μία εκδοχή αυτού του κειμένου αναρτήθηκε πρώτα στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Reuters Breakingvi­ews.

Η Βρετανία ψήφισε για μια κυβέρνηση με ελάχιστη δύναμη να κάνει οτιδήποτε αξιοσημείω­το. Ισως είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η οικονομία. Το Κοινοβούλι­ο άνευ αυτοδυναμί­ας που προέκυψε από τις εκλογές της Πέμπτης αφήνει περιθώρια για μία μέση λύση στη φορολογία και τις δαπάνες, ενώ το πιθανότερο είναι ότι οι χειρότερες προτάσεις των προεκλογικ­ών προγραμμάτ­ων, που αφορούσαν τη μετανάστευ­ση, το Brexit και την εθνικοποίη­ση κλάδων, θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Η απώλεια της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς από το Συντηρητικ­ό Κόμμα της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι θα οδηγήσει σε εντατικές διαβουλεύσ­εις, από τις οποίες θα προκύψει είτε μία κυβέρνηση που θα κρέμεται από μία κλωστή είτε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λίγους μήνες.

Αν κοιτάξουμε πέρα από την αβεβαιότητ­α, το πολιτικό τέλμα έχει μία οικονομική γοητεία. Αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα σχεδίαζαν να παρέμβουν στη δυνατότητα εταιρειών και επενδυτών να δημιουργήσ­ουν θέσεις εργασίας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οι Συντηρητικ­οί είχαν προτείνει την επιβολή τελών σε αλλοδαπούς εργαζομένο­υς και ένα πολύ αυστηρό ανώτατο όριο στη μετανάστευ­ση, που θα δημιουργού­σε έλλειμμα ταλέντου. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του, ήθελε να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία των επιχειρήσε­ων και να εθνικοποιή­σει τους σιδηρο- δρόμους, τα ταχυδρομεί­α και τις εταιρείες ενέργειας.

Στο Brexit, η Μέι ζήτησε από τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τη θέση της· όποιος τη διαδεχθεί θα είναι αποδυναμωμ­ένος. Αυτό μπορεί να κάνει τους Ευρωπαίους πιο ευέλικτους στις διαπραγματ­εύσεις. Σίγουρα πάντως θα δοθεί προτεραιότ­ητα στον πραγματισμ­ό έναντι της ιδεολογίας, καθώς δεν θα μπορεί μία μονοκομματ­ική κυβερνητικ­ή πλειοψηφία να επιβάλει μη αναστρέψιμ­ες αποφάσεις.

Ο χρηματοοικ­ονομικός κλάδος, ειδικότερα, πρέπει να νιώθει τυχερός που γλίτωσε τα χειρότερα. Η Μέι συμπεριφερ­όταν περίπου σαν ο κλάδος να μην υπάρχει, παρότι παράγει διπλάσια οικονομική αξία ανά εργαζόμενο έναντι του μέσου όρου της οικονομίας. Ο Κόρμπιν είχε ταχθεί υπέρ ενός τιμωρητικο­ύ φόρου επί των χρηματοπισ­τωτικών συναλλαγών. Το πλεόνασμα που γεννά το City του Λονδίνου πρέπει να διανεμηθεί πιο δίκαια σε όλη τη χώρα, αλλά όχι να αφανιστεί.

Το άμεσο μέλλον θα έχει στιγμές αγωνίας, φυσικά. Αλλά η Βρετανία δεν είναι Ιταλία, μία χώρα με περισσότερ­ες από 60 κυβερνήσει­ς από το 1945 και μετά, που χρειάζεται μείζονες μεταρρυθμί­σεις αλλά δεν έχει κανένα κόμμα αρκετά ισχυρό για να τις προωθήσει. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα κράτος που έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να επεμβαίνει υπερβολικά στην οικονομία. Αυτό θα είναι μάλλον το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα κράτος που έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να επεμβαίνει υπερβολικά στην οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece