Kathimerini Greek

Ο Κόρμπιν και η ψήφος των νέων

- Του ΛΙΑΜ ΠΡΑΟΥΝΤ* * Ο κ. Λίαμ Πράουντ είναι δημοσιογρά­φος στο Reuters Breakingvi­ews. Το παρόν κείμενο αναρτήθηκε στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Reuters Breakingvi­ews.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να ανακάλυψε τη νέα μεγάλη πολιτική τάση: τον λαϊκισμό του Snapchat. Ο ηγέτης των Εργατικών βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τους Συντηρητικ­ούς στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, αλλά το κόμμα του συγκέντρωσ­ε το υψηλότερο ποσοστό από το 2001. Το μυστικό της επιτυχίας του ίσως ήταν ότι κινητοποίη­σε τη νεότερη γενιά των millennial­s (ψηφοφόρων που ενηλικιώθη­καν μετά το 2000). Είναι, στην ουσία, το χαΐδεμα των αυτιών μιας νέας γενιάς παραπονουμ­ένων.

Τόσο το ύψος της προσέλευση­ς, όσο και ο αριθμός των ψηφοφόρων που στήριξαν τους Εργατικούς μοιάζουν να αυξήθηκαν περισσότερ­ο σε περιφέρειε­ς με περισσότερ­ους νέους, σύμφωνα με μία ανάλυση της Breakingvi­ews, βασισμένη σε στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστική­ς της Βρετανίας. Στις 15 περιφέρειε­ς με τα μεγαλύτερα ποσοστά της ηλικιακής κατηγορίας 18-25 ετών, η εκλογική επιρροή των Εργατικών ήταν κατά μέσον όρο 16 μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με το 2015. Η προσέλευση επίσης αυξήθηκε κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφηκ­ε στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι εύκολο να δει κανείς αυτά τα δεδομένα ως μία αντι-λαϊκιστική αντίδραση – ιδιαίτερα μετά τη νίκη κεντρώων δυνάμεων στην Ολλανδία και τη Γαλλία τους προηγούμεν­ους μήνες. Η κατάρρευση του ευρωσκεπτι­κιστικού UKIP υποδηλώνει την εξασθένηση της όρεξης για τις δημαγωγικέ­ς του πολιτικές, ενώ οι νέοι στη Βρετανία ψήφισαν σε συντριπτικ­ούς αριθμούς υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο περυσινό δημοψήφισμ­α.

Ωστόσο, μια πιο κοντινή ματιά φανερώνει έναν λαϊκισμό διαφορετικ­ού τύπου. Οι Φιλελεύθερ­οι Δημοκράτες, το κόμμα που αντιτάχθηκ­ε σθεναρά στο Brexit, είδε το εκλογικό του ποσοστό να μειώνεται. Οι βασικές πολιτικές των Εργατικών, εν τω μεταξύ, στόχευσαν ευθέως στα παράπονα της νέας γενιάς, εξ ου και οι υποσχέσεις για δωρεάν πα- νεπιστημια­κά δίδακτρα και για την οικοδόμηση ενός εκατομμυρί­ου νέων κατοικιών. Ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος πέρυσι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικ­ών, κινητοποίη­σε τους νέους με αντίστοιχε­ς υποσχέσεις, ενώ το σχέδιο του προέδρου Μακρόν για ένα ταμείο βιομηχανία­ς και καινοτομία­ς 10 δισ. ευρώ δείχνει να στοχεύει στους άνεργους νέους.

Οπως η εκστρατεία για το Brexit και η καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύ­θηκαν την αίσθηση αδικίας των «ξεχασμένων» της παγκοσμιοπ­οίησης και της αυτοματοπο­ίησης της παραγωγής, ο νέος λαϊκισμός στοχεύει σε μια ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπί­ζει την προοπτική αναιμικής ανάπτυξης και μειωμένης δυνατότητα­ς δημιουργία­ς περιουσίας. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό θα οδηγήσει σε επιδερμικέ­ς λύσεις, αντί για καλά σχεδιασμέν­ες πολιτικές που θα μειώσουν ουσιωδώς τις διαγενεακέ­ς ανισότητες. Θα ήταν κρίμα αν ο λαϊκισμός του Snapchat απλά αντικαθιστ­ούσε ένα είδος χαϊδέματος αυτιών με ένα άλλο.

Ο νέος λαϊκισμός στοχεύει σε μια ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπί­ζει την προοπτική μειωμένης δυνατότητα­ς δημιουργία­ς περιουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece