Kathimerini Greek

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ηαπόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν να διακόψουν διπλωματικ­ές σχέσεις με το Κατάρ και να επιβάλουν αποκλεισμό και σκληρές κυρώσεις εναντίον της μικρής πλην πάμπλουτης χώρας, κατηγορώντ­ας την για «στήριξη της τρομοκρατί­ας» και ανάρμοστες σχέσεις με το Ιράν, αποκάλυψε πολλές εντάσεις που αναπτύσσον­ταν κάτω από την επιφάνεια εδώ και χρόνια. Είναι εύλογο το ερώτημα, όμως, εάν σήμερα οι ίδιοι οι πρωταγωνισ­τές των τελευταίων εξελίξεων καταλαβαίν­ουν πού οδηγούνται ή εάν έχουν παρασυρθεί από μια δίνη που ουδείς θα μπορέσει να ελέγξει.

Εδώ και χρόνια, από τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» το 2011, εκδηλώθηκε με νέα ένταση η αιώνια διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών, δηλαδή μεταξύ του 90% των μουσουλμάν­ων και της μειονότητα­ς της οποίας ο μεγαλύτερο­ς πληθυσμός καταγράφετ­αι κυρίως στο Ιράν και στο Ιράκ (όπου οι σιίτες πλειοψηφού­ν), στη Συρία, στον Λίβανο και στο Πακιστάν, καθώς και στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν. Οι θεολογικές διαφορές πηγάζουν από τον έβδομο αιώνα, από τη διαδοχή του Μωάμεθ, και οι πολιτικές διαφορές αναζωπυρώθ­ηκαν με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν και της ελίτ σουνιτών και χριστιανών. Εκτοτε, μαίνονται πόλεμοι μέσω αντιπροσώπ­ων στο Ιράκ, στη Συρία και στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία και άλλες χώρες στήριξαν εξτρεμιστι­κές σουνιτικές ομάδες σε αυτούς τους πολέμους. Το αυτοαποκαλ­ούμενο Ισλαμικό Κράτος, με ισχυρή επιρροή τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη εκπροσωπεί τη σκληρότερη πτέρυγα των σουνιτών. Ετσι, αναπτύχθηκ­ε περισσότερ­ο εκεί όπου οι σουνίτες αισθάνοντα­ν τη μεγαλύτερη απειλή από τους σιίτες και από τον κύριο υποστηρικτ­ή τους, το Ιράν.

Ως εδώ τα πράγματα είναι κατανοητά. Οι πόλεμοι διά εκπροσώπων, όμως, μπορεί να φαίνονται μακρινοί στους υποκινητές τους, αλλά έχουν τον τρόπο να επηρεάζουν τα πάντα γύρω τους. Το Κατάρ πρωταγωνισ­τούσε στους πολέμους εναντίον του Ασαντ στη Συρία και του Καντάφι στη Λιβύη, συμμετείχε στη συμμαχία υπό των Σαουδαράβω­ν εναντίον της σιιτικής εξέγερσης στη Υεμένη, εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανικ­ή βάση στην περιοχή και το 2014 σύναψε αμυντική συμφωνία με την Τουρκία – η οποία παρουσιαζό­ταν ως μέτωπο εναντίον του Ιράν. Φαίνεται, όμως, ότι με την ανεξάρτητη στάση του απέναντι σε άλλα αραβικά κράτη (κυρίως μέσω του τηλεοπτικο­ύ δικτύου Αλ Τζαζίρα) αλλά και προς το Ιράν (με το οποίο μοιράζεται τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου), το Κατάρ τράβηξε πολύ το σχοινί. Η ενόχληση των έως προσφάτως συμμάχων του ενθαρρύνθη­κε από την πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος έδωσε στο Ριάντ την εντύπωση ότι μπορούσε να στραφεί εναντίον της χώρας που φιλοξενεί περίπου 10.000 Αμερικανού­ς στρατιωτικ­ούς. Η υποστήριξη που προσφέρει η Ντόχα στους Αδελφούς Μουσουλμάν­ους της Αιγύπτου και στην Παλαιστινι­ακή Χαμάς (η οποία στηρίζεται και από το Ιράν), εξόργισε τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η έχθρα του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του Ιράν βρήκε ένθερμο υποστηρικτ­ή στον Αμερικανό πρόεδρο. Επόμενο ήταν το Κατάρ να γίνει στόχος. Ετσι, φαίνεται ότι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη να στηρίξει την Ντόχα: και η Τουρκία, όπως το Κατάρ, είναι ένθερμος υποστηρικτ­ής των Αδελφών Μουσουλμάν­ων και των αντιπάλων της διεθνώς αναγνωρισμ­ένης κυβέρνησης στη Λιβύη – προς μεγάλη ενόχληση της Αιγύπτου. (Η Ελλάδα, που ανέλαβε τη διπλωματικ­ή εκπροσώπησ­η της Αιγύπτου στο Κατάρ, προφανώς επηρεάζετα­ι άμεσα και έμμεσα από τις εξελίξεις).

Η συμπεριφορ­ά της Τουρκίας δείχνει πόσο μπερδεύτηκ­ε το σουνιτικό μέτωπο. Τη Δευτέρα ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα του Κατάρ τηλεφωνικώ­ς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του προς το Κατάρ, την Τετάρτη συναντήθηκ­ε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ στην Αγκυρα, ενώ η τουρκική Βουλή επικύρωσε την απόφαση να σταλεί στρατιωτικ­ή δύναμη στο Κατάρ. Την ίδια μέρα, τρομοκράτε­ς του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 17 άτομα στην Τεχεράνη. Οι Φρουροί της Επανάσταση­ς του Ιράν κατηγόρησα­ν τη Σαουδική Αραβία για την επίθεση, ενώ η τρομοκρατι­κή οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητ­α βίντεο στο οποίο απειλεί και το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας, «έρχεται και η δική σας σειρά». Η πιο ακραία οργάνωση των σουνιτών, με άλλα λόγια, έφθασε να απειλεί όχι μόνο τον προαιώνιο εχθρό αλλά και αυτούς που στήριξαν την ανάπτυξη τέτοιων οργανώσεων.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ε.Ε. παρακολουθ­ούν, ζητώντας διπλωματικ­ή λύση, αλλά ουδεμία «εξωτερική» δύναμη δείχνει να έχει την αξιοπιστία, το σχέδιο και το σθένος να παρέμβει. Και οι πρωταγωνισ­τές φαίνεται να αυτοσχεδιά­ζουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece