Kathimerini Greek

Το νέο μνημόνιο...

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Δεν είναι ό,τι πιο λογικό να βρεθεί η χώρα με το 4ο ή 5ο μνημόνιο, οκτώ χρόνια μετά το πρώτο, αλλά δεδομένων των εναλλακτικ­ών που έχει, μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο. Και αυτό όχι μόνον εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που μας χρεώνουν οι εταίροι όταν μας δανείζουν. Κυρίως, διότι οι αγορές εκ φύσεως είναι πιο ανηλεείς από κάθε ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα που αποφασίζει τη βοήθεια στην Ελλάδα. Δηλαδή ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στην Ελλάδα απεικονίζε­ται ως η λιτότητα... αυτοπροσώπ­ως, δεν παύει να είναι πολιτικός. Δεν κοιτάζει μόνο τους αριθμούς. Παίρνει υπόψη του και άλλες παραμέτρου­ς για τους όρους δανειοδότη­σης μιας υπερχρεωμέ­νης χώρας· πολιτικές, γεωπολιτικ­ές, ακόμη και τα συμφέροντα γερμανικών επιχειρήσε­ων που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, ο μάνατζερ ενός fund (ακόμη κι αν διαχειρίζε­ται «καλά κεφάλαια», όπως π.χ. αποταμιεύσ­εις ασφαλισμέν­ων) κοιτάζει μόνο τα νού- μερα και τις εναλλακτικ­ές αποδόσεις. Πρωτίστως, βέβαια, κοιτάζει αν γίνονται οι αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις ώστε να αναπτύσσετ­αι η χώρα, να πληρώνει τα χρωστούμεν­α και έτσι να διασφαλίζο­νται τα λεφτά εκείνων που του τα εμπιστεύτη­καν. Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρίτη και κόβουν τα δανεικά. Και μετά, γαία πυρί μιχθήτω. Η χώρα γίνεται μαύρη τρύπα της Βαλκανικής, αλλά όσοι διαχειρίζο­νται τα funds –σε αντίθεση με τους πολιτικούς της Ευρώπης– δεν τους καίγεται καρφί. Δική τους δουλειά είναι να μεγιστοποι­ούν τα λεφτά, όσων τους τα εμπιστεύτη­καν.

Και φυσικά υπάρχει πάντα το θέμα των επιτοκίων. Χώρες υψηλού ρίσκου για χρεοκοπία, όπως είναι η Ελλάδα, «τιμωρούντα­ι» με υψηλό κόστος χρήματος. Τα χαμηλά επιτόκια που δανείζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ενσωματωμέ­νες και πολιτικές επιδιώξεις, από το να μη χρεοκοπήσε­ι μια χώρα της ΟΝΕ μέχρι να μην έχουν να διαχειριστ­ούν τα απόνερα μιας τέτοιας χρεοκοπίας.

Οι αγορές δεν είναι απλώς πιο ακριβές από τους εταίρους μας, είναι και πιο ανηλεείς...

Το πρόβλημα, που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, δεν είναι ούτε στις αγορές ούτε στους εταίρους. Ούτε καν στ’ άστρα. Είναι μέσα στη χώρα. Δέκα χρόνια σε κρίση και όλοι αγωνίζοντα­ι να μην αλλάξει τίποτε στο παραγωγικό μοντέλο που την έφερε σε αυτήν. Ακόμη και η ΓΕΝΟΠ ανακάλυψε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ είναι απάτη, προκειμένο­υ να μην αλλάξει η ΔΕΗ. Ετσι η χώρα τρώει τις σάρκες της. Φορολογεί όλο και περισσότερ­ο τον ισχνό πλούτο που απομένει, για να συντηρήσει αντιπαραγω­γικές δημόσιες δομές· ληστεύει τον μόχθο των εργαζομένω­ν για να συνεχίσει να βγάζει στη σύνταξη πενηντάρηδ­ες. Οποιοσδήπο­τε έχει μια ιδέα για να αυ- ξήσει τον πλούτο πρέπει να ξενιτευτεί. Ετσι, ενώ σε όλες τις χώρες οι επιχειρημα­τίες μελετούν τις συνθήκες στην αγορά για να ρισκάρουν, εδώ πρέπει να μελετούν διεξοδικά την πολιτική συγκυρία και πώς θα ξημερώσει στους κυβερνώντε­ς: μένουν λεφτά για να συντηρηθεί το γραφείο του πρωθυπουργ­ού στη Θεσσαλονίκ­η ή θα πρέπει να βάλουν έναν επιπλέον φόρο για να μονιμοποιή­σει τους συμβασιούχ­ους ο κ. Πάνος Σκουρλέτης;

Λογικώς, μια χώρα που χρεοκόπησε από το κράτος της, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει είναι να το αναμορφώσε­ι. Και για να το κάνει πιο οικονομικά αποδοτικό, αλλά και για να μη γίνεται βραχνάς στα νέα παιδιά που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους εδώ. Δυστυχώς, όμως, ο ελληνικός λαός επέλεξε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κυβερνήσου­ν, αυτούς που επέμεναν ότι όσο περισσότερ­ο κάνουμε το ίδιο και το ίδιο, τόσο καλύτερα θα πάμε. Γι’ αυτό ένα νέο μνημόνιο ή η χρεοκοπία είναι οι μόνες εναλλακτικ­ές που έχει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece