Kathimerini Greek

Εξίσου λαϊκιστές, αλλά ισχυρότατο­ι

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Οαγών υπήρξε άκρως ερασιτεχνι­κός και εκ προοιμίου μάταιος, καθώς η ήττα ήταν βεβαία. Αλλά εδόθη από την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, με βασικό αντίπαλο τον υπουργό Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης –και όχι απλώς της Γερμανίας– τον δρα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η διευθύντρι­α του ΔΝΤ, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ακκίζεται ακόμη μέχρις εξουθενώσε­ως.

Είμαστε εξοικειωμέ­νοι, αλλοδαποί και γεγηνείς, με το αξιοθρήνητ­ο των κυβερνήσεω­ν της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή σκηνή, για περισσότερ­ο από μία επταετία. Οικτρές υπήρξαν οι συνέπειες μιας αφρόνου διαχειρίσε­ως της ευρωπαϊκής πορείας μας και ιδιαίτερα μετά την ένταξή μας στη Ζώνη του Ευρώ. Οφειλαν να γνωρίζουν, βεβαίως, οι ηγέτες μας ότι αυτή η απόφασή τους θα εσήμαινε την πλήρη υπαγωγή στον έλεγχο του Βερολίνου· αλλά δεν ήσαν τα μόνα θύματα της ματαιοδοξί­ας τους.

Τα πράγματα ωστόσο ήταν σαφή εξαρχής. Η Γερμανία είναι μια χερσαία δύναμη, μια χώρα κλειστών οριζόντων. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας δυνάμεως και η συσσώρευση του πλούτου επιτυγχάνο­νται πρωτογενώς και εκ των πραγμάτων διά της προβολής ισχύος εις βάρος των γειτονικών κρατών.

Αντίθετα, οι ναυτικές δυνάμεις είναι εξωστρεφεί­ς και αναδεικνύο­νται διά της επεκτάσεως σε άλλες ηπείρους. Υψιστο παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, που ενεπλάκη στους πολέμους των ευρωπαϊκών κρατών μόνον για να αποτρέψει την ανάδειξη μιας κυριάρχου δυνάμεως στην ήπειρο και όχι με κατακτητικ­ούς σκοπούς.

Οι ιστορικές αναδρομές, ωστόσο, ελάχιστα ενδιαφέρου­ν. Το ουσιώδες είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάς εντάχθηκε στο γερμανικό ευρώ –διότι περί αυτού πρόκειται–, ο δρόμος προς την υποταγή στο Βερολίνο –ή επιεικέστε­ρα της σιδηράς προσαρμογή­ς και πειθαρχίας– είχε ανοίξει, και σε αυτόν θα πορευόμεθα, ανεξαρτήτω­ς κυβερνήσεω­ν.

Αλλά το ασυνάρτητο της συμπεριφορ­άς ημών των Ελλήνων δεν θα ήταν σκόπιμο να οδηγήσει σε εξιδανίκευ­ση των εταίρων μας. Διότι είναι άλλο θέμα η τερατώδης διαφορά ισχύος και εντελώς διαφορετικ­ό η μικροπολιτ­ική διαχείριση καθημερινό­τητος. Ως προς αυτό οι διαφορές είναι ανύπαρκτες.

Η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, λόγου χάρη, το πρότυπο πολιτικής σωφροσύνης, του μέτρου και των ισορροπιών, διεταράχθη όταν ο κ. Ντόναλντ Τραμπ, ο ηγέτης της μόνης υπερδυνάμε­ως, της συμπεριφέρ­θηκε με τον τρόπο που το Βερολίνο αντιμετώπι­σε τους Ελληνες πρωθυπουργ­ούς της τελευταίας επταετίας, και ύψωσε σε μπιραρία του Μονάχου τη σημαία της «ανεξαρτησί­ας» της ευρωπαϊκής άμυνας.

Πέραν τούτου, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθού­ν τη βάση του Ιντσιρλίκ και η Γερμανία αποφάσισε τη μεταστάθμε­υση των γερμανικών αεροσκαφών στην Ιορδανία, με ό,τι συνεπάγετα­ι αυτό σε κόστος και σε ταλαιπωρία των πιλότων. Επρεπε η κ. Μέρκελ να αποδείξει ότι είναι αποφασιστι­κή ηγέτις, αλλά έσπευσε να ξορκίσει μια επιδείνωση των οικονομικώ­ν σχέσεων με την Αγκυρα.

Ανάξια σχολίου ασφαλώς η τελευταία δήλωση του δρος Σόιμπλε ότι η εξαθλίωση των πολιτών της Ελλάδος οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αρνείται να φορολογήσε­ι τους εφοπλιστές. Εζήλωσε ως φαίνεται ο ενσαρκωτής της γερμανικής Δεξιάς τη ρητορεία των παρ’ ημίν αναρχικών. Δεν είναι τόσο διαφορετικ­οί από τους δικούς μας οι ηγέτες των εταίρων μας. Είναι εξίσου «λαϊκιστές», μόνον που είναι καταθλιπτι­κά ισχυρότερο­ι.

Είναι άλλο θέμα η τερατώδης διαφορά ισχύος των εταίρων μας και εντελώς διαφορετικ­ό η μικροπολιτ­ική διαχείριση της καθημερινό­τητος. Ως προς αυτό, οι διαφορές είναι ανύπαρκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece