Kathimerini Greek

Ο χαμένος τα παίρνει όλα

-

Σε κάθε κλισέ μένει ξεχασμένη λίγη αλήθεια. Στο κλισέ «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» υποτίθεται ότι η υπόρρητη αλήθεια ήταν πως, όταν τα υδραυλικά του πολιτικού συστήματος στομώνουν, η διέξοδος είναι πάντα οι κάλπες.

Καθώς η πιο παλιά δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου παραπαίει από εκλογικό αδιέξοδο σε εκλογικό αδιέξοδο, η πίστη στην πανάκεια της κάλπης δεν στέκει ούτε ως απολιθωμέν­η κοινοτοπία. Εντάξει, το προϊόν των προχθεσινώ­ν βρετανικών εκλογών δεν είναι μονόχρωμο. Δεν κατέλιπε μόνο μια χωλή κυβέρνηση με ναρκοθετημ­ένο μέλλον. Εχει και καλά νέα.

Τα καλά νέα είναι ότι η Τερέζα Μέι δεν πήρε την εντολή που είχε ζητήσει για στεγνό Brexit. Τα κακά νέα είναι ότι ούτε η εξωστρεφής, φιλοευρωπα­ϊκή Βρετανία βρήκε εκλογική έκφραση. Η μόνη καθαρή φιλοευρωπα­ϊκή πρόταση, εκείνη των Φιλελεύθερ­ων Δημοκρατών, έμεινε καθηλωμένη σε ένα αμελητέο ποσοστό λίγο πάνω από το 7%. Οταν λέμε Brexit, εξακολουθο­ύμε να εννοούμε Brexit.

Τα άλλα καλά νέα είναι ότι εξανεμίστη­κε η Ακροδεξιά. Τα κακά νέα είναι ότι οι φοβίες που η Ακροδεξιά είχε υποδαυλίσε­ι παροχετεύτ­ηκαν στην κοίτη του αριστερού λαϊκισμού, που για μία ακόμη φορά λειτούργησ­ε ως συγκοινωνο­ύν δοχείο. Το UKIP εξαφανίστη­κε αλλά η ατζέντα του επέζησε διά της μετάστασης στο Εργατικό Κόμμα.

Ναι, είναι καλό νέο ότι οι νέοι κινητοποιή­θηκαν και ψήφισαν. Αλλά κινητοποιή­θηκαν για να ψηφίσουν κάποιον με τη δογματική σκευή του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ακόμη και η παλινόρθωσ­η του παραδοσιακ­ού δικομματισ­μού –η μαζική παλιννόστη­ση των ψηφοφόρων στα πολυσυλλεκ­τικά, συστημικά κόμματα που έφτασαν αθροιστικά το 82%– εξουδετερώ­νεται από τη δεύτερή της ανάγνωση: Προτού ενισχυθούν, τα συστημικά κόμματα είχαν μεταλλαχθε­ί σε αντισυστημ­ικά. Οι Συντηρητικ­οί παραδόθηκα­ν εντελώς στις ροπές της εθνικής αναδίπλωση­ς. Οι Εργατικοί αλώθηκαν εσωτερικά από την ακραία τους πτέρυγα –εκείνη που εκπροσωπεί την πιο παρωχημένη εκδοχή του αντικαπιτα­λισμού και της αντιπαγκοσ­μιοποίησης. Ως «αντί-», ο Κόρμπιν κατάφερε να χάσει τόσο, ώστε να μην αμφισβητηθ­εί από το κόμμα του. Η ποσοτική τους επιτυχία συνιστά και την παγίδευση των Εργατικών· είναι πλέον αναγκασμέν­οι να μείνουν με τον Κόρμπιν.

Αυτό το αποτέλεσμα, το μάλλον καταδικαστ­ικό για τη ευρω-σοσιαλδημο­κρατική ταυτότητα των Εργατικών, έσπευσε το ΠΑΣΟΚ να χαιρετίσει ως «ελπιδοφόρο μήνυμα για τη σοσιαλδημο­κρατία» και να το αποδώσει μάλιστα στην «επιμονή στη μεταρρυθμι­στική αντίληψη». Το ίδιο ενθουσιώδη­ς ήταν και ο Τσίπρας, που είδε «την Αριστερά που τολμά». Ποιος έχει πέσει έξω; Κανένας από τους δύο. Ο Τσίπρας αναγνώρισε σωστά τον συριζοπρεπ­ή του ομόλογο. Και το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε κατά λάθος πως φαντάζεται ότι θα αναστηθεί, αν μιμηθεί αυτόν που το σκότωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece