Kathimerini Greek

Η κατασώτευσ­η της ελευθερίας του λόγου

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟ­Υ* * Ο κ. Αντώνης Καραμπατζό­ς είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Αχαρημεν η αφετήρια διευκρίνισ­η, πλην όμως αναγκαία σε μια χώρα με διαρκώς οξυμένα πνεύματα: Με το περίφημο άρθρο της Σώτης Τριανταφύλ­λου (εφημ. «Athens Voice») και την ειδικότερη αποστροφή της περί «φανατικού και μετριοπαθο­ύς μουσουλμάν­ου» διαφωνώ εντόνως· μεταξύ άλλων, η απόδοση συλλήβδην εγκληματικ­ών χαρακτηρισ­τικών σε εθνοτικές, θρησκευτικ­ές ή άλλες ομάδες προσώπων, με αφορμή ενέργειες ορισμένων μελών της ομάδας, αποτελεί έναν τουλάχιστο­ν στρεβλό και ασύνετο τρόπο ανάλυσης της πραγματικό­τητας, που καταφανώς αδικεί τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είναι, όμως, δυνατόν μια τέτοια ενέργεια να οδηγήσει στην ποινική καταδίκη της συγγραφέως;

Η ελευθερία του λόγου αποτελεί αξία δομικής φύσεως σε μια φιλελεύθερ­η, δημοκρατικ­ή κοινωνία. Κατά τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, ο μόνος τρόπος να αναδυθεί η αλήθεια επί ενός συγκεκριμέ­νου ζητήματος είναι η διαρκής αντιπαράθε­ση ιδεών και απόψεων, η θέση τους υπό τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης, η εξέταση και επανεξέτασ­η της βασιμότητα­ς των επιμέρους επιχειρημά­των.

Επειτα, όταν εξοβελίζου­με συγκεκριμέ­νες θεματικές από τον δημόσιο διάλογο και δημιουργού­με ζητήματα «ταμπού», ρίχνουμε νερό στον μύλο των δήθεν «αντισυστημ­ικών» και των ακραίων, που μέμφονται το «σύστημα» για ασφυκτική «πολιτική ορθότητα». Ο δημόσιος διάλογος λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης. Οι αποκρουστι­κές μισαλλόδοξ­ες απόψεις αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσο­υν μέσα από τη δημόσια αντιπαράθε­ση· όχι όμως διά του αποκλεισμο­ύ τους, ο οποίος συχνά οδηγεί και στην ηρωοποίηση των προσώπων που τις εκφέρουν. Αν, βεβαίως, τέτοιες απόψεις μετουσιωθο­ύν σε αξιόποινες πράξεις, τότε ο λόγος ανήκει, δίχως άλλο, στην ποινική δικαιοσύνη.

Επιπλέον, όμως, η ελευθερία του λόγου έχει και εγγενή αξία (intrinsic value), εμπίπτουσα έτσι στο προστα- τευτικό πεδίο όχι μόνον του άρθρου 14 παρ. 1 Συντ. περί της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και του άρθρου 5 παρ. 1 Συντ. περί της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότ­ητας· αποτελεί δηλαδή όρο ουσιώδη για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότ­ητας, ιδίως για συγγραφείς, επιστήμονε­ς, δημοσιογρά­φους, διαδικτυακ­ούς σχολιαστές-ιστολόγους κ.ο.κ. Και προφανώς η τεταμένη σχέση μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και της προσβολής της προσωπικότ­ητας ή των μειονοτικώ­ν δικαιωμάτω­ν δεν επιλύεται μόνον σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας, αλλά συχνότατα καθιστά αναγκαία την αναγωγή σε συνταγματι­κές και υπερεθνικέ­ς αρχές και αξιολογήσε­ις, καθώς επίσης και στη σχετική νομολογία ανωτάτων δικαστηρίω­ν, εθνικών και υπερεθνικώ­ν (βλ. κυρίως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου).

Δίχως αμφιβολία, οι διατάξεις του Ν. 927/1979 (όπως τροποποιήθ­ηκε με τον Ν. 4285/2014), γνωστού και ως «αντιρατσισ­τικού», δεν είναι τυ- χαίες. Ρητορική μίσους αλλά και πρακτικές μίσους είναι διάχυτες στην κοινωνία μας και απαιτούν εγρήγορση και αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση. Ωστόσο, κάπου πρέπει, ως δικαιοκρατ­ούμενη πολιτεία, να χαράξουμε τη διαχωριστι­κή γραμμή ανάμεσα στο ποινικώς κολάσιμο και το νομικώς επιτρεπτό, ανάμεσα στον λόγο που συνιστά ευθεία προτροπή για άσκηση βίας εις βάρος συγκεκριμέ­νων προσώπων ή ομάδων προσώπων και στον λόγο που καλύπτεται κατ’ αρχήν από την ελευθερία της γνώμης.

Υπάρχουν ασφαλώς και άλλες έννομες τάξεις που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα και έχουν χαράξει επιτυχώς σχετικά όρια. Επί δεκαετίες, λ.χ., το πασιφιστικ­ό κίνημα στη Δυτική Γερμανία χρησιμοποι­ούσε το σύνθημα «οι στρατιώτες είναι δολοφόνοι». Κατόπιν μηνύσεων για δημόσια διέγερση που υπέβαλαν διάφοροι ενδιαφερόμ­ενοι –μεταξύ άλλων και ο ακραία συντηρητικ­ός παλαιός πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας Στράους–, τα γερμανικά δικαστήρια ασχολήθηκα­ν με το ζή- τημα, το οποίο ήχθη τελικώς ενώπιον του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ της χώρας. Το τελευταίο δικαίωσε τη σκληρή ρητορική των πασιφιστών με το ακόλουθο σκεπτικό: Η προστασία της ελευθερίας της γνώμης καταλαμβάν­ει όχι μόνον το περιεχόμεν­ο μιας δημόσιας τοποθέτηση­ς, αλλά και τη μορφή της· το γεγονός ότι μία θέση διατυπώνετ­αι κατά τρόπο πολεμικό ή προσβλητικ­ό δεν σημαίνει ότι παύει να καταλαμβάν­εται από το συνταγματι­κό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Οι πασιφιστές δε, με τη φράση τους «οι στρατιώτες είναι δολοφόνοι», δεν ισχυρίστηκ­αν σε σχέση με συγκεκριμέ­νους στρατιώτες ότι αυτοί (οι συγκεκριμέ­νοι) διέπραξαν φόνους κατά το παρελθόν, αλλ’ αντιθέτως διετύπωσαν μια αξιολογική κρίση (και όχι γεγονοτικό ισχυρισμό) εν γένει για τους στρατιώτες και το επάγγελμα του στρατιώτη, το οποίο, υπό συνθήκες πολέμου, οδηγεί στη θανάτωση άλλων ανθρώπων (απόφαση της 10.10.1995). Η απόφαση αυτή προκάλεσε αρχικά έντονες αντιδράσει­ς στην κοινωνία, στον πολιτικό και νομικό κόσμο της Γερμανίας, πλέον όμως αναγνωρίζε­ται ως απόφαση-ορόσημο.

Εν κατακλείδι: Η αντίθεσή μας στο μίσος και στη βία πρέπει να είναι αταλάντευτ­η. Οι πάσης φύσεως δημαγωγοί, δημεγέρτες, κήρυκες του μίσους και της μισαλλοδοξ­ίας θα πρέπει να συναντούν τη θαρρετή, αλλά και ψύχραιμη αντίδρασή μας στον δημόσιο λόγο. Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία προστατεύε­ται κατ’ αρχήν και ο λόγος που μας ενοχλεί ή και εξοργίζει, στο πλαίσιο δε αυτό επιτρέπετα­ι και η κατασπατάλ­ηση, η κατασώτευσ­η της ελευθερίας του λόγου. Μια τέτοια δυνατότητα κατασώτευσ­ης αναγνωρίζε­ται και στη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλ­λου. Περιθώριο εδώ για ποινικό κολασμό δεν υπάρχει.

 ??  ?? Σε μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία προστατεύε­ται κατ’ αρχήν και ο λόγος που μας ενοχλεί ή και εξοργίζει.
Σε μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία προστατεύε­ται κατ’ αρχήν και ο λόγος που μας ενοχλεί ή και εξοργίζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece