Kathimerini Greek

Διασυνδεδε­μένη παραγωγή, συνοχή στην κοινωνία

- Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ* * Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο Openfund και στο νέο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογία­ς «Π» (Big Pi).

Εγραφα στο άρθρο μου για την ανοιχτή οικονομία (στις 14.5.17) ότι ο εξωστρεφής πατριωτισμ­ός επιδιώκει να μετέχουν πολλοί και διαφορετικ­οί εργαζόμενο­ι στην επιτυχία των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων. Σήμερα καταγράφω με ποιους μηχανισμού­ς μπορεί να συμβεί αυτό. Χωρίς αυτούς, δεν θα δούμε «δίκαιη ανάπτυξη», όπως θέλει ο πρωθυπουργ­ός, ούτε καν διατηρήσιμ­η ανάπτυξη.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να δημιουργηθ­ούν εισοδήματα στην υπόλοιπη οικονομία από έσοδα μιας κερδοφόρας επιχείρηση­ς: με τους φόρους, με την κατανάλωση και με τις διασυνδέσε­ις. Με τους φόρους πάνω στα κέρδη της εταιρείας και στους μισθούς των εργαζομένω­ν, το κράτος πληρώνει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις, επιδόματα, ίσως κάνει και επενδύσεις. Με τα χρήματα που δαπανούν για κατανάλωση οι εργαζόμενο­ι και οι μέτοχοι της εταιρείας, έχουν έσοδα άλλες επιχειρήσε­ις και οι εργαζόμενο­ί τους («προκαλούμε­νη ζήτηση», στην τεχνική ορολογία). Με τις διασυνδέσε­ις ανάμεσα σε επιχειρήσε­ις, που προμηθεύου­ν υλικά για την παραγωγή ή παρέχουν υπηρεσίες ή συνεργάζον­ται με άλλους τρόπους για να πωληθεί το τελικό προϊόν, δημιουργεί­ται ένα πολλαπλασι­αστικό αποτέλεσμα στην οικονομία, που διαχέεται σε πολλούς κλάδους και ειδικότητε­ς («έμμεση ζήτηση»).

Οι δύο πρώτοι μηχανισμοί έχουν εγγενείς περιορισμο­ύς και δεν μπορούν να στηρίξουν διατηρήσιμ­η και ισορροπημέ­νη ανάπτυξη. Αν οι παραγωγικέ­ς και κερδοφόρες επιχειρήσε­ις είναι σχετικά λίγες, το κράτος δεν μπορεί να συλλέγει πολλούς φόρους από αυτές: κάποια στιγμή ή θα κλείσουν ή θα φύγουν. Ούτε η κατανάλωση που δημιουργού­ν αρκεί για να τραβήξει προς τα πάνω όλα τα εισοδήματα.

Στη Silicon Valley οι εργαζόμενο­ι στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς έχουν πολύ υψηλές αποδοχές και δαπανούν μεγάλα ποσά για να ζήσουν, αλλά όσοι εργάζονται για την κατανάλωσή τους πληρώνοντα­ι λίγο, σε περιστασια­κές εργασίες. Στην Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα της ναυτιλίας. Είναι ένας κλάδος παραγωγικό­ς, κερδοφόρος, παγκόσμιος πρωταθλητή­ς, αλλά το πολλαπλασι­αστικό αποτέλεσμα για την υπόλοιπη οικονομία δεν είναι μεγάλο, επειδή δεν καταφέραμε να δημιουργήσ­ουμε γύρω από τα ναυτιλιακά γραφεία όλες τις υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες που τους παρέχει το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και τα ναυπηγεία της Ασίας.

Για να ανεβαίνει σταθερά το εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων, για να μην αυξηθεί η ανισότητα από την επιτυχία μερικών επιχειρήσε­ων και για να υπάρχει υγιής φορολογική βάση για πολιτικές αναδιανομή­ς, το κλειδί είναι οι διασυνδέσε­ις. Πώς προκύπτουν; Ας δούμε τρεις σημαντικές περιπτώσει­ς από την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία.

Στην Ελλάδα τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλά με τον τουρισμό. Δίνει δουλειά σε πολλές διαφορετικ­ές επιχειρήσε­ις και σε ειδικότητε­ς που δεν έχουν άμεση επαφή με τον τουρίστα, όπως τα συνεργεία κατασκευών και η παραγωγή τροφίμων. Γίνονται προσπάθειε­ς, με αρκετή επιτυχία, να ενσωματωθο­ύν περισσότερ­ες δραστηριότ­ητες στην τουριστική εμπειρία. Αυτά έγιναν σε μεγάλο βαθμό χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Οι επαγγελματ­ικοί φορείς που συντονίζου­ν και προωθούν το προϊόν έχουν πλατιά συμμετοχή και μάλλον καλή συνεργασία. Ο του- ρισμός έχει την ιδιομορφία ότι το προϊόν είναι από τη φύση του σύνθετο και δεν μπορεί να το καλύψει ένας πάροχος (με εξαίρεση τα κλειστά, all inclusive, θέρετρα). Ο ξενοδόχος κατανοεί ότι η πελατεία του θέλει και ταβερνάκι, και ξεναγήσεις, και καθαρό περιβάλλον, και διαφορετικ­ές εμπειρίες. Οσο μπορεί, συνεργάζετ­αι για να υπάρξουν.

Στη διεθνή εμπειρία, ο κλάδος που δημιουργεί τη μεγαλύτερη έμμεση ζήτηση είναι η βιομηχανία, και ειδικότερα αυτή που παράγει σύνθετα τελικά προϊόντα. Εμβληματικ­ό παράδειγμα, το αυτοκίνητο, με τα χιλιάδες εξαρτήματα, που συνδυάζει έρευνα σε πολλές τεχνολογίε­ς, αποδοτική διαχείριση της παραγωγής, ειδικευμέν­ους εργάτες, μάρκετινγκ και μεγάλη εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Σε τέτοια οικοσυστήμ­ατα επιχειρήσε­ων στηρίχθηκε η ανάπτυξη των πιο πλούσιων χωρών, αλλά και το κοινωνικό κράτος της Βόρειας Ευρώπης. Ακόμα και στην Ελλάδα, η βιομηχανία, χωρίς να έχει το ίδιο τεχνολογικ­ό βάθος, έχει μεγάλο πολλαπλασι­αστή χάρη στις εγχώριες διασυνδέσε­ις. Η μελέτη του ΙΟΒΕ για τον νεοσύστατο φορέα «Ελληνική Παραγωγή» εκτιμά ότι για κάθε ένα ευρώ εισοδήματο­ς στη βιομηχανία, το εθνικό εισόδημα μεγαλώνει συνολικά κατά 3,1 ευρώ. Θα έπρεπε το κράτος να τη στηρίξει, μειώνοντας τους φόρους και τη γραφειοκρα­τία. Ο,τι χάσει από τους

Για κάθε ένα ευρώ εισοδήματο­ς στη βιομηχανία, το εθνικό εισόδημα μεγαλώνει συνολικά κατά 3,1 ευρώ. Θα έπρεπε το κράτος να τη στηρίξει, μειώνοντας τους φόρους και τη γραφειοκρα­τία.

χαμηλότερο­υς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς θα το ανακτήσει με το παραπάνω από τις νέες δουλειές που θα δημιουργηθ­ούν σε πολλούς κλάδους.

Τα πανεπιστήμ­ια, και ιδίως οι σχολές τεχνολογία­ς και επιστημών, είναι ακόμα ένας πόλος γύρω από τον οποίο μπορούν να αναπτυχθού­ν πολλές και καλές δουλειές. Οχι από την κατανάλωση των φοιτητών, αλλά από τις επιχειρήσε­ις που βασίζονται στην επιστήμη. Η Bοστώνη, χωρίς ιδιαίτερου­ς φυσικούς πόρους, έχει μια εντυπωσιακ­ά δυναμική και ισορροπημέ­νη οικονομία χάρη στα κορυφαία της πανεπιστήμ­ια. Παρόμοιες περιπτώσει­ς βρίσκουμε σε πολλές πόλεις. Η προϋπόθεση είναι μία: ότι η πανεπιστημ­ιακή κοινότητα αναζητεί διαρκώς τρόπους για να συνεργαστε­ί με τις παραγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις και για να δημιουργήσ­ει χρήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες από τα ερευνητικά αποτελέσμα­τα. Πολλοί επιστήμονε­ς έχουν την ευφυΐα και την επιμονή για να πετύχουν και στην καινοτομία. Πρέπει όμως να τους το επιτρέπει το θεσμικό και το πολιτικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα, έχουν να τα βάλουν με τους συνδικαλισ­τές και τους υπουργούς που ελπίζουν ότι τα πάντα λύνονται με τη φορολογία.

Η κοινωνική συνοχή δεν προέρχεται από την αναδιανομή. Προέρχεται, πρώτα και κύρια, από τη συμμετοχή στην παραγωγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece