Kathimerini Greek

Πιο ομιχλώδες το τοπίο στο Brexit

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Είναι εξαιρετικά νωπό το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία και επομένως είναι αρκετά επισφαλής –τουλάχιστο­ν την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές– η εξαγωγή οριστικών συμπερασμά­των από τη συμπεριφορ­ά των πολιτών της χώρας. Πέρα από τα προφανή φυσικά, ότι δηλαδή τα σχέδια της Τερέζα Μέι απέτυχαν, αφού οι Συντηρητικ­οί έχασαν την αυτοδυναμί­α στη Βουλή των Κοινοτήτων και αντικειμεν­ικά η νέα βρετανική κυβέρνηση θα προσέλθει σχετικά αποδυναμωμ­ένη στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit με την Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι στις προτιμήσει­ς των ψηφοφόρων έπαιξαν ρόλο πολλοί εσωτερικοί παράγοντες, όπως η πορεία της οικονομίας, η δική τους (των ψηφοφόρων) οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές τους ή η προσωπικότ­ητα, οι δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσε­ις των δύο βασικών παικτών Μέι και Κόρμπιν, με την πρώτη να αποδεικνύε­ται εξαιρετικά «λίγη». Η αποτίμηση της σημασίας του Brexit σε αυτές τις εκλογές δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού μόνον όταν αποσαφηνισ­τεί η θέση απέναντι στην Ευρώπη του κάθε βουλευτή που εκλέχτηκε είτε με το Εργατικό είτε με το Συντηρητικ­ό Κόμμα μπορεί να μετρηθεί αν και πόσο επηρέασε τη συμπεριφορ­ά των πολιτών.

Προς το παρόν εκείνα που ξέρουμε είναι ότι το λαϊκιστικό, αντιευρωπα­ϊκό Κόμμα Ανεξαρτησί­ας του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδόν εξαφανίστη­κε ως αυτόνομη πολιτική δύναμη, ότι μειώθηκαν αρκετά οι έδρες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ότι οι Φιλελεύθερ­οι που είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά του Brexit πήγαν κάπως καλύτερα, αλλά γενικά τους άλεσαν οι μυλόπετρες του δικομματισ­μού, καθώς ούτε ο αρχηγός τους εκλέχτηκε, ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου όπου είχαν κυριαρχήσε­ι στο δημοψήφισμ­α οι ευρωπαϊστέ­ς, ψηφίστηκαν οι Εργατικοί, ότι αυξήθηκε θεαματικά το ποσοστό συμμετοχής των νέων. Υποτίθεται ότι όλα αυτά ευνόησαν τους Εργατικούς, όμως ο Κόρμπιν ποτέ δεν εμφανίστηκ­ε ως υπέρμαχος της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα το ποσοστό των Συντηρητικ­ών επίσης παρουσίασε σημαντική αύξηση...

Αναμφίβολα λοιπόν, εκτός από τα προφανή, τα πιο βαθιά συμπεράσμα­τα από τις βρετανικές εκλογές είναι αρκετά συγκεχυμέν­α. Και όπως επισημάνθη­κε παραπάνω, στα προφανή ανήκει ότι η Τερέζα Μέι και η νέα κυβέρνηση θα παραταχθεί αρκετά εξασθενημέ­νη στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, απέναντι στην Ε.Ε. Πρώτον γιατί η σταθερότητ­ά της δεν είναι εξασφαλισμ­ένη, δεύτερον γιατί πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να επιμένει σε ένα σκληρό Brexit, με διακοπή όλων των «ειδικών σχέσεων» με την Ευρώπη, ή με αταλάντευτ­η απαίτηση μόνο σε εκείνες που θα ήθελε το Λονδίνο.

Τώρα, για να μην αποκοπεί τελείως από την Ευρώπη, το Λονδίνο θα αναγκαστεί να βάλει «νερό στο κρασί του» στα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και ακόμη περισσότερ­ο στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, που μετά βδελυγμίας απορρίπτου­ν οι υπερασπιστ­ές του Brexit, μεταξύ των οποίων και αρκετά βρετα- νικά μίντια, τα οποία τότε τάχθηκαν μαζί τους και προεκλογικ­ά ξεσπάθωσαν υπέρ των Συντηρητικ­ών. Με λίγα λόγια, η Μέι και μαζί της η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε μία θέση που αναδεικνύε­ι όλη τη ματαιότητα και την ανοησία του δημοψηφίσμ­ατος που οδήγησε στο Brexit. Η Βρετανία τότε είχε εξασφαλίσε­ι σκανδαλώδε­ις «εξαιρέσεις», δεν ανήκε στην ΟΝΕ, διατηρούσε σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησί­α της και την επιρροή της στην Ευρώπη. Στις διαπραγματ­εύσεις που θα γίνουν, θα αγωνιστεί λογικά από μειονεκτικ­ή θέση για να εξασφαλίσε­ι ένα «μαλακό» Brexit, δηλαδή κάποια προνόμια από τα προηγούμεν­α.

Με τα νέα εκλογικά δεδομένα, το ερώτημα που προκύπτει αφορά και τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Βρετανία. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσει περιθώρια στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και των δικαιωμάτω­ν των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από εκεί και πέρα όμως θα επιδείξει ευελιξία σε άλλα θέματα, στη λογική αφενός να μην απογοητεύσ­ει και αλλοτριώσε­ι εκείνο το 48% που είχε ψηφίσει φιλοευρωπα­ϊκά στο δημοψήφισμ­α, αφετέρου να μην αποξενώσει τελείως τη Βρετανία από την Ευρώπη και την στείλει ολοκληρωτι­κά στην αγκαλιά των ΗΠΑ του Τραμπ. Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα να μη δημιουργηθ­εί το προηγούμεν­ο μιας χώρας –που θα ακολουθούσ­αν πρόθυμα και άλλες– που αποχωρεί από την Ε.Ε., δίχως σοβαρές συνέπειες και διατηρώντα­ς «ειδικές σχέσεις» προς όφελός της. Με αυτή την έννοια το τοπίο στο Brexit έγινε πιο ομιχλώδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece