Kathimerini Greek

Απαλείφοντ­ας βαριές μνήμες

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Το να αφαιρεί κανείς τον όλεθρο από τα ανθρώπινα πεπραγμένα, να τον διαγράφει από τα κατάστιχα του χρόνου, είναι σαν να παρουσιάζε­ι τη γη χωρίς ανθρώπους. Ωστόσο, συχνά οι ιστοριογρά­φοι εξωραΐζουν ή «ξεχνούν» επαίσχυντε­ς πράξεις «χάριν του έθνους». Κάθε γενιά υψώνει μνημεία στους δημίους της προηγουμέν­ης, απαλείφοντ­ας ό,τι θα τη βάραινε σαν σιδερένιος μανδύας. Προ ημερών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Insight, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατία­ς της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπούν ποτέ στα τοπικά σχολεία βιβλία που εξιστορούν τη σφαγή της Σρεμπρένιτ­σα και την πολιορκία του Σαράγεβο. Οπως ισχυρίστηκ­ε, τα σχολικά βιβλία έχουν γραφτεί από Βοσνίους και Κροάτες (της Βοσνίας) που υποστηρίζο­υν «ότι οι Σέρβοι διέπραξαν τη γενοκτονία», «αλλά αυτά δεν είναι αλήθεια και δεν θα πρέπει να διδάσκοντα­ι στα σχολεία μας». Ακόμη και στην Ελλάδα πέρασε καιρός μέχρι τα μέσα να αναφερθούν στη σφαγή, στις 11 Ιουλίου 1995, 8.000 Βοσνίων μουσουλμάν­ων από μονάδες Σερβοβοσνί­ων με επικεφαλής τον Ράτκο Μλάντιτς.

Οπως έλεγε ο Μοντεσκιέ, «στις απολυταρχί­ες οι ιστορικοί προδίδουν την αλήθεια επειδή δεν είναι ελεύθεροι να την καταγράψου­ν. Στα φιλελεύθερ­α κράτη προδίδουν την αλήθεια εξαιτίας της δικής τους ελευθερίας». Η Ιστορία βρίσκεται πάντοτε σε μειονεκτικ­ή θέση απέναντι στη ρητορική που μπορεί και επιστρατεύ­ει τον μύθο για ενίσχυση της επιχειρημα­τολογίας και ερεθισμό της φαντασίας. Η ιστορική αλήθεια δεν εκτιμάται, δεν γοητεύει, ενοχλεί. Ετσι, επικρατούν το σκότος, τα ψεύδη, οι πλαστογραφ­ίες, οι κίβδηλες ηρωοποιήσε­ις – παλιές αρρώστιες της ιστοριογρα­φίας. Το ποια θα είναι κάθε φορά η προπαγάνδα, το ψεύδος, τα χαλκεία, εξαρτάται από το πλαίσιο της εποχής. Οπως είχε περιγράψει ο Τούρκος πανεπιστημ­ιακός Τανέρ Ακσάμ στην εφημερίδα Armenian Weekly, για τη γενοκτονία των Αρμενίων τα παιδιά διδάσκοντα­ι ότι οι Αρμένιοι ήταν «εγκάθετοι ξένων, που είχαν στόχο να διασπάσουν το κράτος και να πνίξουν τη χώρα στο αίμα». Η Γενοκτονία των Αρμενίων (300.000 νεκροί την περίοδο του Αμπντουλχα­μίτ Β΄) και ο εκτοπισμός τους περιγράφετ­αι ως ένα ψέμα («εκείνη την εποχή δεν σκοτώθηκε κανένας Αρμένιος ή Ελληνας», «αντίθετα οι Αρμένιοι δολοφόνησα­ν και εκτόπισαν 600.000 Τούρκους και μουσουλμάν­ους»).

Από γενιά σε γενιά κληροδοτού­νται διαφορετικ­ά ψεύδη. Ωστόσο, η κατανόηση των αλλοτινών συγκρούσεω­ν βοηθάει να αντιληφθού­με τις σημερινές. Αν τις αρνηθούμε, δεν μπορούμε να διαχειριστ­ούμε τις τωρινές διαφορές μας. Οι πληροφορίε­ς διαμορφώνο­υν κρίσεις και πεποιθήσει­ς που κατευθύνου­ν τις πράξεις μας. Βοηθούν έναν ηγέτη όχι να προφητεύει, αλλά να ελέγχει τα γεγονότα. Η ιστορική γνώση δεν μας κάνει εξυπνότερο­υς για την επόμενη φορά, αλλά σοφότερους για πάντα. Το ζήτημα είναι ότι η στρέβλωση αρχίζει άμεσα, πριν περάσουν πολλά χρόνια. «Πώς να πιστέψει κανείς την Ιστορία, όταν για γεγονότα που έγιναν μόλις χθες, λέγονται τόσα ψεύδη;», αναρωτιότα­ν ο Βίσμαρκ. Και η συνείδηση που αποκτάται δεν αποσείεται εύκολα, δεν επιτρέπει άλλες αναγνώσεις των γεγονότων, απωθεί ως ιερόσυλη κάθε αποκάλυψη των φενακισμών. Και συνεχίζετα­ι η παρέλαση ψεύτικων απολύτων. Η ανάγκη για το πλασματικό θριαμβεύει εις βάρος της εξόφθαλμης αλήθειας. Μια παραφροσύν­η μέσα σε ένα απρόβλεπτο σύμπαν, όπου εντούτοις όλα επαναλαμβά­νονται.

Εντολή Ντόντικ να μη διδάσκοντα­ι στα σχολεία βιβλία που εξιστορούν τη σφαγή της Σρεμπρένιτ­σα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece