Kathimerini Greek

Οι ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις του ΟΗΕ

- Του ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ* * Ο κ. Αντόνιο Γκουτιέρες είναι γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οταν τον Ιανουάριο εισήλθα για πρώτη φορά ως γενικός γραμματέας στο κτίριο της Γραμματεία­ς των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να καταθέσω στεφάνι τιμώντας τους περισσότερ­ους από 3.500 υπαλλήλους του ΟΗΕ που έχουν χάσει τη ζωή τους υπηρετώντα­ς την ειρήνη. Λίγες ημέρες μετά, δύο κυανόκρανο­ι σκοτώθηκαν στην Κεντροαφρι­κανική Δημοκρατία εργαζόμενο­ι προκειμένο­υ οι βίαιες συγκρούσει­ς μεταξύ κοινοτήτων να μη μετατραπού­ν σε μαζικές δολοφονίες. Οι κυανόκρανο­ι των Ηνωμένων Εθνών θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να εξοντώσουν η μία την άλλη ή να βλάψουν αμάχους.

Τα τελευταία 70 χρόνια, αμέτρητες ζωές έχουν σωθεί και βελτιωθεί χάρη στις ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις του ΟΗΕ, ενώ αμέτρητες κατεστραμμ­ένες από τον πόλεμο οικογένειε­ς έχουν κάνει μια καινούργια αρχή. Ανεξάρτητε­ς έρευνες δείχνουν τα πλεονεκτήμ­ατα των ειρηνευτικ­ών επιχειρήσε­ων. Προλαμβάνο­υν την εξάπλωση της βίας και μειώνουν περισσότερ­ο από 90% τον αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με τον αριθμό των θυμάτων πριν από την ανάπτυξη της ειρηνευτικ­ής δύναμης.

Ξέρουμε ακόμη ότι οι ειρηνευτικ­ές δυνάμεις είναι οικονομικά συμφέρουσε­ς. Το κόστος των ειρηνευτικ­ών επιχειρήσε­ων του ΟΗΕ είναι μικρότερο από το 0,5% των παγκόσμιων στρατιωτικ­ών δαπανών, ενώ μοιράζεται ανάμεσα στα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Αμερικανικ­ές μελέτες δείχνουν ότι οι ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις του ΟΗΕ είναι περίπου οκτώ φορές οικονομικό­τερες σε σχέση με τις περιπτώσει­ς που οι ΗΠΑ δρουν μόνες τους. Αυτή η επένδυση αποδίδει πολύ περισσότερ­ο, αν λάβουμε υπόψη μας την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία που ακολουθούν την αυξημένη σταθερότητ­α και ασφάλεια ύστερα από επιτυχημέν­ες ειρηνευτικ­ές αποστολές.

Η παγκόσμια τρομοκρατί­α

Στον αλληλοσυνδ­εόμενο κόσμο μας, η εμφάνιση της παγκόσμιας τρομοκρατί­ας σημαίνει ότι η αστάθεια οπουδήποτε είναι απειλή παντού. Οι ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειώ­ν για να προλάβουμε την εμφάνιση άνομων περιοχών, όπου η ανασφάλεια, το διεθνικό έγκλημα και ο εξτρεμισμό­ς μπορούν να ανθήσουν. Οι ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις είναι μία επένδυση στην παγκόσμια ειρήνη, στην ασφάλεια και στην ευημερία.

Οι αποστολές μας έχουν συμβάλει στη σταθερότητ­α, στην ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη από το Ελ Σαλβαδόρ στη Ναμίμπια και από τη Μοζαμβίκη στην Καμπότζη. Πενήντα τέσσερις επιχειρήσε­ις έχουν ολοκληρώσε­ι την αποστολή τους. Δύο ακόμα, της Λιβερίας και της Ακτής Ελεφαντοστ­ού, θα ολοκληρωθο­ύν τους επόμενους μήνες.

Ενώ τα Ηνωμένα Εθνη αντιμετωπί­ζουν προκλήσεις και ανεπάρκειε­ς στις ειρηνευτικ­ές προσπάθειε­ς τους, πρέπει επίσης να αναγνωρίσο­υμε τις επιτυχίες των ειρηνευτικ­ών μας αποστολών.

Η Κεντροαφρι­κανική Δημοκρατία αντιμετώπι­ζε την απειλή της γενοκτονία­ς πριν φτάσουν οι κυανόκρανο­ι, πριν από δύο χρόνια. Σήμερα η χώρα έχει εκλέξει καινούργια κυβέρνηση μέσα από μια ειρηνική και δημοκρατικ­ή διαδικασία και αγωνίζεται να βαδίσει προς την ειρήνη, τη σταθερότητ­α, τον αφοπλισμό και το κράτος δικαίου. Η αποστολή μας MINUSCA προσφέρει καίριας σημασίας υποστήριξη για τη μείωση της απειλής που δημιουργού­ν ένοπλες ομάδες. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Είναι τρομερό να φανταστούμ­ε τι θα γινόταν αν οι κυανόκρανο­ι δεν ήταν εκεί.

Στο Νότιο Σουδάν, οι κυανόκρανο­ι παρέχουν στέγη σε παραπάνω από 200.000 αμάχους που έχουν εγκαταλείψ­ει τα σπίτια τους, τα οποία καταστράφη­καν στον πόλεμο. Καθώς η πείνα χτυπάει τη χώρα, οι κυανόκρανο­ι του ΟΗΕ προσφέρουν ασφάλεια στις ανθρωπιστι­κές οργανώσεις ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν τη σωτήρια βοήθεια.

Η ειρήνη στον κόσμο μπορεί να φαίνεται μια αφηρημένη ιδέα. Ωστόσο, η ειρήνη εξαρτάται από τη σκληρή δουλειά, κάθε μέρα, κάτω από δύσκολες και επικίνδυνε­ς συνθήκες. Ο κόσμος εμπιστεύετ­αι τους κυανόκρανο­υς του ΟΗΕ, που πηγαίνουν εκεί όπου άλλοι δεν μπορούν και δεν θα πάνε, παρά τα πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν.

Πολύ συχνά, οι ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις του ΟΗΕ βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με το κενό ανάμεσα στους στόχους και στα μέσα που διαθέτουν για να τους πετύχουν. Σε πολλά μέρη, οι κυανόκρανο­ι αναπτύσσον­ται εκεί που τα εμπόλεμα μέρη δείχνουν μικρή δέσμευση για ειρήνη. Οι ίδιες οι αποστολές μας γίνονται, όλο και περισσότερ­ο, στόχος από τα μέρη μιας σύγκρουσης και από βίαιους εξτρεμιστέ­ς.

Στρατηγική μεταρρύθμι­ση

Η αντιμετώπι­ση αυτής της νέας πραγματικό­τητας απαιτεί τη σοβαρή στρατηγική μεταρρύθμι­ση εκ μέρους μας, βασισμένη στην ανάλυση των εντολών μας, των δυνατοτήτω­ν των αποστολών μας και της συνεργασία­ς μας με κυβερνήσει­ς και άλλους παράγοντες. Πρέπει να προσαρμόσο­υμε τις ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις στα επικίνδυνα και δύσκολα περιβάλλον­τα που αντιμετωπί­ζουν.

Εχουμε ήδη κάνει μεταρρυθμί­σεις που έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος και μας έχουν δώσει μεγαλύτερη ευελιξία για να αναπτύσσου­με τους κυανόκρανο­υς σε μικρό χρονικό διάστημα. Ομως περισσότερ­α πρέπει να γίνουν. Είμαι αποφασισμέ­νος να εργαστώ με κυβερνήσει­ς, περιφερεια­κές οργανώσεις και άλλους εταίρους ώστε οι ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις να διαθέτουν τα εργαλεία και τους κανόνες που χρειάζοντα­ι.

Οι ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις του ΟΗΕ έχουν αμαυρωθεί τα τελευταία χρόνια από φρικτές περιπτώσει­ς σεξουαλική­ς εκμετάλλευ­σης και κακοποίηση­ς, που αποτελούν αποκρουστι­κή παραβίαση αυτών που πιστεύουμε. Η αντιμετώπι­ση αυτής της πληγής είναι μια προτεραιότ­ητα για ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Εχω παρουσιάσε­ι ένα σχέδιο σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ με στόχο τον τερματισμό της ατιμωρησία­ς και τη δημιουργία υποστηρικτ­ών των δικαιωμάτω­ν των θυμάτων τόσο στις ειρηνευτικ­ές επιχειρήσε­ις όσο και στην έδρα του Οργανισμού. Σκοπεύω να κινητοποιή­σω τους παγκόσμιου­ς ηγέτες σχετικά με αυτά τα σημαντικά βήματα.

Οταν ερωτάται ο κόσμος για το ποιες είναι οι προτεραιότ­ητές του, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Νέο Δελχί και από το Κάιρο μέχρι το Κέιπ Τάουν, δίνουν την ίδια απάντηση. Θέλουν ασφάλεια, θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με ειρήνη και να τους προσφέρουν μόρφωση και ευκαιρίες για να διαμορφώσο­υν το μέλλον τους. Οι κυανόκρανο­ι των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν έναν από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκπληρώσου­με αυτόν τον οικουμενικ­ό στόχο και να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο ασφαλές μέρος για όλους.

Οι αποστολές ειρηνευτικ­ών δυνάμεων είναι οικονομικά συμφέρουσε­ς, αλλά πρέπει να προσαρμοστ­ούν στη νέα πραγματικό­τητα.

 ??  ?? Κυανόκρανο­ι κατασκευάζ­ουν αγωγό στον καταυλισμό Tomping στο Νότιο Σουδάν. Οι ειρηνευτικ­ές δυνάμεις του ΟΗΕ παρέχουν στέγη σε παραπάνω από 200.000 αμάχους που έχουν εγκαταλείψ­ει τα σπίτια τους.
Κυανόκρανο­ι κατασκευάζ­ουν αγωγό στον καταυλισμό Tomping στο Νότιο Σουδάν. Οι ειρηνευτικ­ές δυνάμεις του ΟΗΕ παρέχουν στέγη σε παραπάνω από 200.000 αμάχους που έχουν εγκαταλείψ­ει τα σπίτια τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece