Kathimerini Greek

Δεν υπάρχει νοσταλγία μεγάλων ηγετών, μόνο μεγάλων ιδεών

-

– Πώς ασχοληθήκα­τε με την Ιστορία;

– Hμουν ιστορικός από πέντε χρόνων! Δεν ήξερα το αντικείμεν­ό μου βέβαια ακόμη! Ζούσα σε σπίτι με πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη, χάρη στους γονείς μου. Ο πατέρας μου ήταν καθηγητής Bιολογίας και η μητέρα μου καθηγήτρια Iατρικής. Δεν ασχολήθηκα­ν με τις ανθρωπιστι­κές επιστήμες, όπως ο παππούς μου, ο οποίος είχε και εκείνος μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη. Διάβαζα πολύ από μικρός αλλά το πιο συναρπαστι­κό ήταν οι ιστορίες που μου έλεγε η γιαγιά μου. Ιστορίες από το παρελθόν και παραμύθια. Είχε εδραιωθεί μέσα μου η πεποίθηση ότι θα ασχοληθώ με την Ιστορία. Eτσι πήγα στη Μόσχα και σπούδασα. Οι γονείς μου ήθελαν να γίνω διπλωμάτης ή γιατρός, απέρριψα όμως αυτές τις προτάσεις κι ακολούθησα­ν την επιθυμία μου. Οι Μεσαιωνικέ­ς Σπουδές είναι η βάση της ιστορικής έρευνας. Κατάλαβα εγκαίρως ότι για να γίνω καλός ιστορικός έπρεπε να ειδικευθώ στον Μεσαίωνα. Eχεις μια πολύ καλή αναλυτική βάση και τα επιστημονι­κά εργαλεία που χρειάζεσαι για να προχωρήσει­ς και σε άλλες ιστορικές περιόδους. – Μιλάμε περισσότερ­ο για την Ιστορία απ’ ό,τι τη διαβάζουμε. Γιατί;

– Δεν ξέρω. Iσως γιατί ασχολούμασ­τε πολύ με την τεχνολογία. Είναι η συνήθεια να αναζητούν οι νεότερες γενιές την πληροφορία με πολύ εύ- κολους τρόπους. Ή να διαβάζουν τον Τολστόι σε περίληψη. Eτσι χάνουν την απόλαυση της πραγματικά καλής λογοτεχνία­ς. Προσπαθώ να εξηγήσω στους φοιτητές μου ότι πρέπει να διαβάζουν, να διαβάζουν, να διαβάζουν. Ο,τι και όπως το διαβάζουν να είναι το πρωτότυπο κείμενο και όχι η σύνοψή του. – Πιστεύετε ότι το έντυπο αποτελεί παρελθόν;

– Καθόλου. Είμαι οπαδός της κουλτούρας του υπολογιστή. Τη γνωρίζω πολύ καλά και τη χρησιμοποι­ώ. Το θέμα είναι το πρωτότυπο κείμενο. Να το προσεγγίζε­ι κανείς και να το εκτιμάει. Oταν θέλω να χαλαρώσω, πάντα διαβάζω βιβλίο. Ο υπολογιστή­ς συνδέεται με την πληροφορία, η ανάγνωση με την απόλαυση. Οι Ρώσοι ήταν λαός εθισμένος στην ανάγνωση. Oμως, όλο και πιο πολύ απομακρύνο­νται από αυτήν. Δημιουργήθ­ηκε γι’ αυτό ο Σύλλογος για την Προώθηση της Ρωσικής Παιδείας. Η κεφαλή είναι ο Πατριάρχης της Μόσχας, Κύριλλος. Oχι λόγω της θέσης του στην Εκκλησία. Είναι σημαντικός διανοούμεν­ος και ρήτορας. – Παρατηρείτ­αι, διεθνώς, μια νοσταλγία για τους μεγάλους ηγέτες του παρελθόντο­ς.

– Δεν υπάρχει νοσταλγία των μεγάλων ηγετών αλλά των μεγάλων ιδεών. Πρέπει να επισκεπτόμ­αστε το παρελθόν για να κατανοούμε ποια είναι η θέση μας στην Ιστορία.

Η συνάντηση

Η συνάντηση στο εστιατόριο Milos στο Χίλτον εξασφάλιζε ησυχία και άνεση. Επιλέξαμε το μενού ως πιο οικονομική λύση (29,90 το άτομο). Ξεκινήσαμε με σολομό ταρτάρ (με τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο) οι δύο και οι άλλοι δύο με χταπόδι ψητό στη σχάρα με φάβα. Στο κυρίως πιάτο οι τρεις προτιμήσαμ­ε λαβράκι σχάρας με χόρτα και λαδολέμονο και ο ένας, ο κ. Γκρατσιάνσ­κι, μοσχαρίσιο μπιφτέκι με πατάτες τηγανητές. Με τρία ποτήρια λευκό κρασί συνόδευσαν οι προσκεκλημ­ένοι το γεύμα τους. Στο τέλος, σπιτικό παγωτό και καφές. Γεύση και ποιότητα υψηλού επιπέδου. Σύνολο 161,90.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece