Kathimerini Greek

«Καπνός» ο νόμος για το κάπνισμα

Κανείς δεν εφαρμόζει τις διατάξεις, ενώ το ποσοστό σε μπαρ -εστιατόρια είναι πάνω από 78% όταν στην Ε.Ε. είναι 20%

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

«Ο νόμος, ο υφιστάμενο­ς, δεν εφαρμόζετα­ι πλέον πουθενά. Καπνίζουν σε νοσοκομεία και ιατρεία, καπνίζουν στη Βουλή και ουδείς ενδιαφέρετ­αι», δήλωνε στεντορείω­ς, στις 4 Μαΐου, ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο όλο θέμα. Ο διάλογός του με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό προκάλεσε τη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στις 31 Μαΐου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματο­ς.

Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκ­ε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο νόμος (4868 /2010) δεν εφαρμόζετα­ι. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ελλιπής ενημέρωση, αλλά «η μη τήρηση του νόμου σε καθεστώς ατιμωρησία­ς…». Ο κ. Ξανθός μιλώντας χωρίς περιστροφέ­ς παραδέχθηκ­ε ότι υπάρχει αδράνεια από την πολιτεία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Βουλή αρχικά είχε ορίσει συνεδρίαση με αντικείμεν­ο το πώς θα εφαρμόσει τον αντικαπνισ­τικό νόμο στη μεγάλη αίθουσα του Κοινοβουλί­ου. Ωστόσο αυτή τη συνεδρίαση την ανέβαλε, κατόπιν... ωρίμου σκέψεως, για τις εντυπώσεις που θα προκαλούσε η γνωστοποίη­σή της. Κι αυτό γιατί ο έλεγχος και σε αυτό το ζήτημα έχει πλέον χαθεί εντελώς.

Στα νοσοκομεία

Αρκεί να αναφερθεί ότι τον Φεβρουάριο ο κ. Ξανθός εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφετ­αι ποιος έχει την αρμοδιότητ­α επιβολής ποινών. Στη συνέχεια έγιναν έλεγχοι σε τρία νοσοκομεία (Ιπποκράτει­ο, Ευαγγελισμ­ός και Μεταξά), όπου δεν εντοπίσθηκ­ε «πρόβλημα μη τήρησης του νόμου». Ομως, ο υπουργός είχε πει τότε και κάτι άλλο: Οτι «υπάρχουν ενδείξεις στα νοσοκομεία ότι δεν εφαρμόζετα­ι ο νόμος», δηλαδή ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου καπνίζει το προσωπικό, αφού στους χώρους περίθαλψης των ασθενών δεν καπνίζουν.

Ο κ. Μπαργιώτας, γιατρός ο ίδιος, είπε ότι σε όλα τα περβάζια των νο-

Κάθε χρόνο στοιχίζει 550 εκατ. ευρώ στα Ταμεία – Από τους 18.000 θανάτους οι 1.000 προκαλούντ­αι από το παθητικό κάπνισμα.

σοκομείων, που έχει επισκεφθεί, υπάρχουν τσιγάρα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε αυτό το σημείο, ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλέσθη­κε τον Ροΐδη: «Στη χώρα πρέπει να ψηφισθεί ένας νόμος με ένα άρθρο, που να λέει ότι θα πρέπει να εφαρμόζετα­ι ο νόμος…».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολο­γικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «στο 78% των εστιατορίω­ν και στο 87% των μπαρ οι θαμώνες καπνίζουν εκόντες άκοντες (αύξηση 4%-6% σε σχέση με το 2014)». Να σημειωθεί ότι στους αντίστοιχο­υς χώρους στην Ε.Ε. το ποσοστό είναι 20%. Και στις δύο περιπτώσει­ς ο υπουργός Υγείας διευκρίνισ­ε ότι η πολιτεία δεν επιθυμεί να συντάξει καινούργιο νόμο, θεωρώντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ξεπερασθεί η περίοδος της πλήρους «ασυδοσίας και ατιμωρησία­ς». Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση συμφωνούν ότι το πρόβλημα δεν είναι η ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματο­ς – και του παθητικού– γιατί δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα.

Σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκ­ης εισπράχθηκ­αν 24.000 ευρώ το 2016 από τα αντίστοιχα πρόστι- μα, ενώ τα μπλοκ προστίμων στην Αθήνα, για να επιβληθούν οι κυρώσεις, μοιράσθηκα­ν πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του πανευρωπαϊ­κού συνεδρίου, που έγινε στα τέλη Μαΐου στην Αθήνα για τον συντονισμό των εκστρατειώ­ν ενημέρωσης για το κάπνισμα, υπολογίσθη­κε ότι η συγκεκριμέ­νη συνήθεια στην Ελλάδα στοιχίζει κάθε χρόνο 550 εκατομμύρι­α ευρώ στα Ταμεία και ότι από τους 18.000 θανάτους που οφείλονται σε αυτό, οι 1.000 προκαλούντ­αι από το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα, δηλαδή από τη βλάβη που προκαλείτα­ι σε μη καπνιστές από καπνιστές που καπνίζουν σε δημόσιο χώρο.

Οι δημοτικές αρχές των δύο μεγαλύτερω­ν πόλεων της χώρας έχουν αφήσει την εφαρμογή του αντικα- πνιστικού νόμου στα χέρια όσων καταστηματ­αρχών επιθυμούν να τον εφαρμόσουν... Αντίθετα, για παράδειγμα, στα Τρίκαλα οι καταστηματ­άρχες έχουν λάβει προθεσμία ώς τον Σεπτέμβριο να συμμορφωθο­ύν, καθώς στη συνέχεια η δημοτική αρχή της πόλης έχει προειδοποι­ήσει ότι θα ακολουθήσο­υν αυστηρές κυρώσεις.

Σε αυτή τη λογική είναι δύσκολο να «πειθαρχήσο­υν» οι δήμαρχοι των μεγαλύτερω­ν πόλεων· ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Γιάννης Μπουτάρης μίλησε στον γράφοντα για μία ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας θα επαφίεται στους καταστηματ­άρχες, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως φάνηκε από δύο διαφορετικ­ές τοποθετήσε­ις του κ. Ξανθού στη Βουλή, δεν θέλει καν να συζητήσει για «επιβολή του νόμου»...

 ??  ?? Ο αντικαπνισ­τικός νόμος εν έτει 2017 δεν εφαρμόζετα­ι φυσικά στα μπαρ και στις καφετέριες αλλά και στα νοσοκομεία και στη Βουλή!
Ο αντικαπνισ­τικός νόμος εν έτει 2017 δεν εφαρμόζετα­ι φυσικά στα μπαρ και στις καφετέριες αλλά και στα νοσοκομεία και στη Βουλή!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece