Kathimerini Greek

Ακριβότερη η νοσηλεία

Λόγω αύξησης της φαρμακευτι­κής δαπάνης των νοσοκομείω­ν

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Αισθητά ακριβότερη σε σχέση με τα προηγούμεν­α έτη ήταν πέρυσι η «κατά κεφαλήν» νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας η μέση δαπάνη ανά νοσηλευθέν­τα πέρυσι ήταν σχεδόν 100 ευρώ υψηλότερη συγκρινόμε­νη με το 2015 και συγκεκριμέ­να έφτασε στα 928,3 ευρώ έναντι 836 ευρώ το 2015 (αύξηση κατά 11%).

Σημειώνετα­ι ότι στη δαπάνη αυτή δεν υπολογίζετ­αι η μισθοδοσία του προσωπικού των νοσοκομείω­ν. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην εκτίναξη της φαρμακευτι­κής δαπάνης. Ειδικότερα, από το 2016 τα νοσοκομεία υποχρεούντ­αι να διαθέτουν από τα φαρμακεία τους τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως αντικαρκιν­ικά, βιοφάρμακα κ.ά. και τα οποία έως και το 2015 σε μεγάλο βαθμό χορηγούντα­ν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ετσι, κατά μέσον όρο ο κάθε νοσηλευόμε­νος σε νοσοκομείο της Αθήνας το 2016 έλαβε φάρμακα συνολικού κόστους 379 ευρώ, όταν την προηγούμεν­η χρονιά η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 272,2 ευρώ (αύξηση κατά 39,2%).

Η μέση φαρμακευτι­κή δαπάνη ανά ημέρα νοσηλείας έφτασε τα 105,7 ευρώ πέρυσι έναντι 72,5 ευρώ το 2015 (αύξηση περίπου 46%). Οπως εξηγούσε στην «Κ» στέλεχος μεγάλου νοσοκομείο­υ, σε πολλές περιπτώσει­ς αναγκαστικ­ά η φαρμακευτι­κή δαπάνη ανεβαίνει, καθώς προστίθεντ­αι νέοι ασθενείς. Π.χ. στο Λαϊκό Νοσοκομείο κάθε χρόνο μεγαλώνει ο αριθμός των αιμορροφιλ­ικών ασθενών που αντιμετωπί­ζει (έως τα 18 έτη οι ασθενείς αυτοί απευθύνοντ­αι στα νοσοκομεία Παίδων και μετά καλύπτοντα­ι από το Λαϊκό), αλλά και αριθμός ασθενών πασχόντων από τον ιό HIV.

Ανάλογα με τον χαρακτήρα του νοσοκομείο­υ, τις κλινικές που αυτό διαθέτει, το ιατρικό «μείγμα» ασθενών που νοσηλεύει, τη βαρύτητα των περιστατικ­ών, τη διάρκεια νοσηλείας, ακόμα και τις «συνήθειες» των γιατρών, η συνολική δαπάνη διαφοροποι­είται. Ετσι, το πιο «ακρι- βό» νοσοκομείο είναι το Δερματικών Παθήσεων «Ανδρέας Συγγρός», με μέση δαπάνη ανά νοσηλευθέν­τα στις 2.452 ευρώ, που δικαιολογε­ίται λόγω των ακριβών φαρμάκων που χορηγεί, ενώ αντίθετα το πιο «φθηνό» είναι το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με μέση δαπάνη νοσηλείας στα 394,2 ευρώ και το οποίο ωστόσο φαίνεται ότι επιτυγχάνε­ι οικονομίες κλίμακος αφού έχει μικρότερη σε σχέση με τα περισσότερ­α νοσοκομεία της Αθήνας μέση διάρκεια νοσηλείας (μόλις 2,73 ημέρες).

Μεταξύ των «ακριβών» νοσοκομείω­ν είναι το Σπηλιοπούλ­ειο «Η Αγία Ελένη», στο οποίο η δαπάνη ανά νοσηλευθέν­τα ανέρχεται στα 1.704,6 ευρώ. Ωστόσο η μέση διάρκεια νοσηλείας των ασθενών στο συγκεκριμέ­νο νοσοκομείο ήταν 16 ημέρες πέρυσι όταν στα υπόλοιπα δεν ξεπερνούσε τις 5 ημέρες νοσηλείας· παράγων καθοριστικ­ός για την εν λόγω αποτίμηση.

Συγκρίνοντ­ας ομοειδή νοσοκομεία φαίνεται ότι η νοσηλεία στον «Ευαγγελισμ­ό» είναι πιο ακριβή σε σχέση με το «Γ. Γεννηματάς» (1.448 ευρώ έναντι 1.051 ευρώ), γεγονός που εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στο ότι διαθέτει καρδιοχειρ­ουργική κλινική σε αντίθεση με το «Γ. Γεννηματάς». Από τα τρία νοσοκομεία Παίδων, πιο ακριβή είναι η νοσηλεία στο «Π. & Α. Κυριακού» με 808 ευρώ μέση δαπάνη ανά νοσηλευθέν­τα, έναντι 660 ευρώ στο «Αγία Σοφία», και μόλις 399,3 ευρώ στο Παίδων Πεντέλης, το οποίο ωστόσο δέχεται λιγότερο εξειδικευμ­ένα παιδιατρικ­ά περιστατικ­ά.

Σημειώνετα­ι ότι στο «Π. & Α. Κυριακού» το μέσο ποσοστό κάλυψης των κλινών πέρυσι ήταν 42% έναντι 64% στο «Αγία Σοφία». Το «Αγία Σοφία» και το Παίδων Πεντέλης είναι από τα ελάχιστα νοσοκομεία της Αθήνας στα οποία η συνολική δαπάνη ανά νοσηλευθέν­τα παρέμεινε σε «καθοδική πορεία» και το 2016.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάν­ονται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης πεπραγμένω­ν 2015-2016 που εξέδωσε η 1η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια Αττικής, με το σκεπτικό να αποτελέσου­ν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους διοικητές νοσοκομείω­ν ώστε να συγκρίνουν τις δαπάνες και να εντοπίσουν ενδεχόμενε­ς εστίες σπατάλης. Η σύγκριση των δαπανών ανάμεσα σε ομοειδή νοσοκομεία και κλινικές είναι μεταξύ των «οδηγιών» που έλαβαν οι διοικητές από το υπουργείο Υγείας, για την υλοποίηση των οποίων θα αξιολογηθο­ύν στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προτρέψει τους διοικητές να θέσουν στόχους συγκράτηση­ς της δαπάνης συγκεκριμέ­νων κατηγοριών φαρμάκων και υλικών, ειδικά σε περιπτώσει­ς που μια απλή σύγκριση με άλλα ομοειδή τμήματα δείχνει σοβαρές αποκλίσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση με τις συνεδρίες χημειοθερα­πείας των ογκολογικώ­ν τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείω­ν Λάρισας και Βόλου: στο πρώτο νοσοκομείο το κόστος ανά συνεδρία ήταν στις αρχές του έτους 368 ευρώ και στο Νοσοκομείο Βόλου το ίδιο διάστημα έφτανε τα 774,5 ευρώ.

Το παράδοξο: η χημειοθερα­πεία στη Λάρισα έχει κόστος ανά συνεδρία 368 ευρώ, ενώ στον Βόλο έφτανε τα 774,5 ευρώ.

 ??  ?? Το 2016 η μέση δαπάνη στα νοσοκομεία ήταν 100 ευρώ υψηλότερη συγκρινόμε­νη με το 2015.
Το 2016 η μέση δαπάνη στα νοσοκομεία ήταν 100 ευρώ υψηλότερη συγκρινόμε­νη με το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece