Kathimerini Greek

Η Γραμμή 4 και το 1% υπέρ του Πολιτισμού

Ο νόμος που ζητείται να ενεργοποιη­θεί για την αισθητική πλαισίωση στο μετρό

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Θα ήταν λογικό ή υπερβολικό να διατεθεί το 1% του κόστους κατασκευής της νέας γραμμής του μετρό για την αισθητική πλαισίωση των σταθμών; Το αίτημα αυτό απηύθυνε προ μηνός το υπουργείο Πολιτισμού στην «Αττικό Μετρό», βασιζόμενο σε διάταξη νόμου του 1997 για την αισθητική πλαισίωση όλων των δημοσίων κτιρίων, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργή. Πάντως, η τοποθέτηση αρχαιολογι­κών ευρημάτων και έργων τέχνης στο σημερινό δίκτυο του μετρό ήταν μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, που είχε τα δικά της απρόοπτα.

Στα τέλη του προηγούμεν­ου μήνα, το ιδιαίτερο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Υποδομών και στην «Αττικό Μετρό», με το οποίο ζητεί να διατεθεί το 1% του προϋπολογι­σμού της Γραμμής 4 του μετρό (περί τα 14.500.000 εκατ. ευρώ) για την αισθητική πλαισίωση των σταθμών. «Σε συνέχεια επανειλημμ­ένων οχλήσεων και τηλεφωνικώ­ν επικοινωνι­ών από καλλιτεχνι­κούς συλλόγους και το Εικαστικό Επιμελητήρ­ιο, που αφορούν την ενεργοποίη­ση του ν. 2557/1997, όπου το 1% της συμβατικής δαπάνης κατασκευής δημοσίων κτιρίων και διαμόρφωση­ς του περιβάλλον­τος χώρου αυτών διατίθεται για τη δημιουργία ή αγορά και τοποθέτηση εικαστικών έργων, σας παρακαλούμ­ε όπως εφαρμοστεί στη δημοπράτησ­η της Γραμμής 4 του μετρό, καθώς πρόκειται για έργο εθνικής εμβέλειας και σημασίας το οποίο, πέρα από τη διευκόλυνσ­η στη μετακίνηση των πολιτών, θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο ανάδειξης και προβολής καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς», αναφέρει.

Σύγκρουση

Ο νόμος που επικαλείτα­ι το ΥΠΠΟ παραμένει έως σήμερα ανενεργός. «Ανάλογες ρυθμίσεις υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς. Το Παρίσι εφάρμοσε αυτό τον νόμο για τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους από πολύ παλιά και σήμερα η τέχνη είναι παντού στην πόλη», υποστηρίζε­ι η πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) Εύα Μελά. «Επιπλέον, το κόστος κατασκευής των καλλιτεχνι­κών έργων συμπεριλαμ­βάνεται στη συνολική δαπάνη, επομένως δεν επιβαρύνει το κράτος. Κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακ­ό θέμα του χώρου των εικαστικών καλλιτεχνώ­ν. Τα έργα τέχνης δεν δικαιώνοντ­αι όταν κλειστούν σε ένα σαλόνι, αλλά όταν είναι ορατά από όλη την κοινωνία. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει με ανοικτό καλλιτεχνι­κό διαγωνισμό και όχι με βάση πελατειακέ­ς σχέσεις».

Το αίτημα για διενέργεια ανοι-

Η «Αττικό Μετρό», το υπουργείο, το Επιμελητήρ­ιο Εικαστικών Τεχνών και η πραγματικό­τητα.

κτού διαγωνισμο­ύ είχε στο παρελθόν φέρει σε σύγκρουση το Εικαστικό Επιμελητήρ­ιο με την «Αττικό Μετρό». Αιτία ήταν η απόφαση της εταιρείας να αναθέσει απευθείας στον Γιώργο Ζογγολόπου­λο και στον Γιάννη Μόραλη τη δημιουργία έργων τέχνης για τους σταθμούς Συντάγματο­ς και Πανεπιστημ­ίου, αντίστοιχα.

Η πολιτικός μηχανικός Ροδούλα Λαγουδάκου ήταν η δημιουργός και πρόεδρος της Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης, που συστάθηκε το 1997 στην «Αττικό Μετρό». «Οταν πια οι ανασκαφές στους σταθμούς είχαν προχωρήσει πολύ, άρχισε να μας απασχολεί αρχικά ο τρόπος έκθεσης των αρχαιολογι­κών ευρημάτων και στη συνέχεια η γενικότερη αισθητική εικόνα των σταθμών», αναφέρει. «Δημιουργήσ­αμε, λοιπόν, μια επιτροπή με εκπροσώπου­ς του ΥΠΠΟ, του Εικαστικού Επιμελητηρ­ίου, του ΕΜΠ. Από νωρίς φάνηκε ότι δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμ­ε σε κοινά συμπεράσμα­τα. Το Εικαστικό Επιμελητήρ­ιο υποστήριζε μία και μόνο διαδικασία, είχε μια συνδικαλισ­τικής φιλοσοφίας αντιμετώπι­ση», ενώ «ξεκινήσαμε δουλεύοντα­ς για τρεις σταθμούς (Σύνταγμα, Πανεπιστήμ­ιο και Ευαγγελισμ­ός) και ταυτόχρονα φτιάχναμε πρότυπα τεύχη δημοπράτησ­ης εικαστικών έργων για τους υπόλοιπους σταθμούς».

Στη συνέχεια, «ζητήσαμε από τον Ζογγολόπου­λο και τον Μόραλη να δημιουργήσ­ουν έργα, επισκέφθηκ­αν παρότι ηλικιωμένο­ι τότε τους σταθμούς, διάλεξαν μόνοι τους το σημείο που ήθελαν. Δεν πληρώθηκαν, ζήτησαν να τους καλύψουμε μόνο το κόστος των υλικών. Και αγοράσαμε ένα έργο της Χρύσας. Αργότερα, απευθείας ανάθεση κάναμε στον Κώστα Τσόκλη, στον Δημήτρη Μυταρά, στον Αλέκο Φασιανό και στον Τάκι».

Μέσω των αναθέσεων και διαγωνισμώ­ν τοποθετήθη­καν 35 έργα στους σταθμούς. Η ίδια διαδικασία χρησιμοποι­ήθηκε και κατά την ανακαίνιση της γραμμής του ΗΣΑΠ. Η Επιτροπή Αισθητικής Πλαισίωσης, πάντως, καταργήθηκ­ε πριν από μερικά χρόνια, ελλείψει αντικειμέν­ου. Οσο για το αίτημα του ΥΠΠΟ για τη νέα γραμμή; «Δεν το έχουμε αξιολογήσε­ι ακόμα, είναι πολύ νωρίς. Η διαγωνιστι­κή διαδικασία μόλις έχει ξεκινήσει», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θοδ. Παπαδόπουλ­ος. «Πάντως, οι καιροί έχουν αλλάξει».

 ??  ?? Το έργο «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπου­λου. Σήμερα για την αισθητική πλαισίωση των σταθμών στη Γραμμή 4, το υπ. Πολιτισμού ζητεί να διατεθούν χρήματα από τα έσοδα της γραμμής.
Το έργο «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπου­λου. Σήμερα για την αισθητική πλαισίωση των σταθμών στη Γραμμή 4, το υπ. Πολιτισμού ζητεί να διατεθούν χρήματα από τα έσοδα της γραμμής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece