Kathimerini Greek

Τα ελληνικά καλοκαίρια χτυπούν πλέον... κόκκινο

Από το 2001 και μετά, όλοι οι θερινοί μήνες εμφανίζουν υψηλότερες θερμοκρασί­ες από τον μέσο όρο των ετών 1961-1990!

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Μπορεί ο καιρός να μας ξαφνιάζει ακόμα με τις απότομες μεταβολές του, αλλά η είσοδος στους καλοκαιριν­ούς μήνες οδηγεί στο βασίλειο της ζέστης. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι συνδεδεμέν­ο με υψηλές θερμοκρασί­ες, ακόμα και με καύσωνες. Η τάση των υψηλών θερμοκρασι­ών κάνει πιο έντονη την παρουσία της τα τελευταία χρόνια, καθώς –ειδικά στην Αθήνα– από το 2001 και μετά, όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτω­ς, οι θερινοί μήνες εμφανίζουν υψηλότερες θερμοκρασί­ες από τις κλιματικές τιμές, δηλαδή τον μέσο όρο των καλοκαιριώ­ν των ετών 19611990! Στα στοιχεία που προέρχοντα­ι από τον μετεωρολογ­ικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών στο Θησείο συγκρίνοντ­αι οι μέσες μέγιστες θερμοκρασί­ες (δηλαδή ο μηνιαίος μέσος όρος των ημερήσιων ανώτερων τιμών) των θερινών μηνών 2001-2016 και είναι όλες ανώτερες των κανονικών τιμών. Σε 16 έτη, 48 θερινούς μήνες, όλοι ήταν θερμότεροι των κλιματικών τιμών και μάλιστα σημαντικά. Σε έξι μήνες η αύξηση κρατήθηκε κάτω του ενός βαθμού Κελσίου, άλλοι 12 μήνες παρουσίασα­ν αύξηση από ένα έως δύο βαθμούς Κελσίου, ενώ σε 11 μήνες τα θερμόμετρα ψήθηκαν, σημειώνοντ­ας αύξηση άνω των 3° C.

«Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι όλους τους καλοκαιριν­ούς μήνες των τελευταίων 16 ετών, η απόκλιση είναι θετική, δηλαδή η θερμοκρασί­α είναι υψηλότερη των κλιματικών τιμών. Ξεχωρίζουν μερικοί πολύ ζεστοί μήνες, όπως ο Αύγουστος του 2006, ο Ιούλιος του 2007 και ο Ιούλιος του 2012, ο πιο ζεστός καλοκαιριν­ός μήνας των τελευταίων 16 ετών, ενώ και όλο το καλοκαίρι του 2012 ήταν το πιο ζεστό της τελευταίας 16ετίας στην Αθήνα», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδο­ς, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών. Υψηλή υπέρβαση, άνω των 3,5° C, σημείωσε και ο Ιούλιος του 2010.

Η άνοδος των μέσων (θερινών και όχι μόνο) θερμοκρασι­ών τα τελευταία χρόνια συμβαδίζει με τις τάσεις της κλιματικής αλλαγής για την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη, αν και οι επιστήμονε­ς χρειάζοντα­ι περισσότερ­α έτη και στοιχεία για να συνδέσουν καταγραφές με κλιματικά σενάρια. Το σίγουρο είναι πως και στην Ελλάδα η άνοδος της θερμοκρασί­ας είναι εμφανής και έχουν καταρριφθε­ί ρεκόρ πολλών δεκαετιών τόσο στις μέσες όσο και στις απολύτως μέγιστες τιμές της. Παλαιότερη μελέτη του Αστεροσκοπ­είου Αθηνών είχε δείξει πως το 2010 ήταν το θερμότερο έτος των τελευταίων 115 ετών για την Αθήνα με μέση θερμοκρασί­α 19,6 βαθμούς Κελσίου. Δεύτερο πιο ζεστό έτος ήταν το 2007 με μέση θερμοκρασί­α 19,1 βαθμούς και ακολουθούν τα έτη 2008, 2001 και 1999 με μέση θερμοκρασί­α 19 βαθμούς Κελσίου.

«Το καλοκαίρι του 2012 ήταν το πιο ζεστό», σημειώνει ο μετεωρολόγ­ος Δημήτρης Ζιακόπουλο­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως ο Ιούνιος 2012 ήταν περίπου 3,6° C πάνω από την αντίστοιχη κλιματική τιμή, ο Ιούλιος 4,3° C (φτάνοντας 36,9 βαθμούς Κελσίου μέση ανώτερη) και ο Αύγουστος 3,8° C πάνω από το «κανονικό».

Οι διατριβές

Κάνοντας μια ποιοτική αναδρομή των καλοκαιριώ­ν σε πανελλαδικ­ό επίπεδο μετά το 2012 με τη βοήθεια του κ. Ζιακόπουλο­υ έχουμε το 2013 να καταγράφετ­αι με θερμοκρασί­ες πιο κοντινές στις κανονικές για την εποχή τιμές, με αρκετά μελτέμια και αρκετές βροχές και καταιγίδες, ειδικά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Το 2014 απουσίαζαν τα μελτέμια, αλλά υπήρχαν αρκετές βροχές και καταιγίδες, που προκάλεσαν και καταστροφέ­ς στην αγροτική περιοχή. Το 2015, παρότι οι θερμοκρασί­ες ανέβηκαν αρκετά, είχε πολλά μελτέμια που δρόσισαν τη χώρα, ενώ υπήρχαν και αρκετές βροχές. Το 2016 σημειώθηκα­ν ακόμα ψηλότερες θερμοκρασί­ες, αλλά και πάλι τα μελτέμια δρόσισαν την ατμόσφαιρα, ενώ υπήρχαν βροχές και καταιγίδες, ειδικά Ιούνιο και Αύγουστο.

Βλέπουμε δηλαδή πως τα πρόσφατα καλοκαίρια εκτός από ζεστά είναι και αρκετά βροχερά, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο στην ανακούφιση από τη ζέστη έχουν τα μελτέμια. «Πλήθος διδακτορικ­ών διατριβών έχουν εκπονηθεί για να γίνει κατανοητός ο τρόπος που σχηματίζον­ται και λειτουργού­ν τα μελτέμια. Είναι πολύ σύνθετη διαδικασία. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως τον πιο σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των μελτεμιών παίζει ο βόρειος πυλώνας, στα βόρεια Βαλκάνια, όπου δημιουργού­νται συχνά αντικυκλών­ες που αλληλεπιδρ­ούν με τον νοτιοανατο­λικό πυλώνα στην περιοχή της Κύπρου», εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλο­ς. Με βάση όλα αυτά θεωρείται αδύνατη οποιαδήποτ­ε σχετικά μακροπρόθε­σμη πρόβλεψη για την ένταση των μελτεμιών τους θερινούς μήνες.

Ορισμένες φορές τα μελτέμια (Ετησίες) φθάνουν τα 6 με 8 μποφόρ, προκαλώντα­ς προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνί­ες. Μελτέμια 9 μποφόρ και άνω είναι σπάνια. Η συνήθης πορεία των μελτεμιών είναι να σβήνουν με τη δύση του ήλιου.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετά μελτέμια αλλά και βροχές και καταιγίδες, ειδικά στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

 ??  ?? Σε 16 έτη, 48 θερινούς μήνες δηλαδή, όλοι τους στην Αθήνα ήταν σημαντικά θερμότεροι από τις κλιματικές τιμές.
Σε 16 έτη, 48 θερινούς μήνες δηλαδή, όλοι τους στην Αθήνα ήταν σημαντικά θερμότεροι από τις κλιματικές τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece