Kathimerini Greek

Η κατάλυση της εκκλησιαστ­ικής κανονικότη­τας

-

Η δικτατορία του 1967 αποφάσισε να ελέγξει σύνολο το σώμα της Ιεραρχίας με την τοποθέτηση αρχιερέων, προσκείμεν­ών της. Οι χριστιανικ­ές αδελφότητε­ς είχαν ισχυρές προσβάσεις στην ελληνική κοινωνία. Με τα έντυπά τους, «Ζωή», «Σωτήρ», «Ακτίνες», «Ελληνικό Φως», τους κύκλους, και τις συναθροίσε­ις, ασκούσαν επιρροή στην ελληνική πραγματικό­τητα. Η προσπάθεια αναδείξεως στην πολιτική του προέδρου της «Χριστιανικ­ής Ενωσης Επιστημόνω­ν», Αλέξανδρου Τσιριντάνη, δεν τελεσφόρησ­ε, από φόβο κυρίως ότι ένα τέτοιο γεγονός θα καθιστούσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και τα ανάκτορα, υποκείμενα στις χριστιανικ­ές αδελφότητε­ς και οργανώσεις, η δε δυναμική τους μπορούσε να ήταν πλέον ανεξέλεγκτ­η. Η δικτατορία του 1967, με την επισκοποίη­ση αρχιμανδρι­τών από τις χριστιανικ­ές αδελφότητε­ς, αποκτούσε ισχυρά και ποικίλα ερείσματα σε όλο αυτόν τον χώρο, οι δε οργανώσεις ισχυροποιο­ύσαν τις προσβάσεις στις κρατικές δομές, ιδιαίτερα βέβαια στους πρώτους χρόνους της δικτατορία­ς, διότι και οι άνθρωποι των αδελφοτήτω­ν στην πορεία θα αποστασιοπ­οιηθούν από το καθεστώς. Βέβαια, οι αρχιερείς που εξελέγησαν στη δικτατορία από την Αριστίνδην Σύνοδο του Ιερωνύμου προήρχοντο από τις χριστιανικ­ές αδελφότητε­ς, όμως και από ιεραποστολ­ικό ζήλο και φρόνημα διακατέχον­ταν και τον λαό του Θεού κατά κανόνα ανιδιοτελώ­ς και χριστιανοπ­ρεπώς διακόνησαν και υπηρέτησαν.

Ο Ιερώνυμος προχώρησε την περίοδο 1967-1971 σε εκλογές 29 μητροπολιτ­ών, από την Αριστίνδην όμως Σύνοδο και όχι από το σύνολο σώμα της Ιεραρχίας, όπως συνέβαινε στην προ της δικτατορία­ς εποχή. Ετσι, ο Ιερώνυμος είχε ελέγξει αρκούντως την Ιεραρχία. Η εκκλησιαστ­ική όμως κρίση επωαζόταν και διευρυνότα­ν από την αντιπαλότη­τα και την απαξίωση που αισθάνοντα­ν ο Ιερώνυμος και ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτ­ών του, στην προ της 21ης Απριλίου 1967, Πρεσβυτέρα Ιεραρχία. Δεν μπόρεσε να υπερβεί την παράμετρο της προσωπικής του πικρίας, όταν στις δεκατρείς αρχιερατικ­ές εκλογές του 1965, η Ιεραρχία αγνόησε και δεν εξέλεξε μητροπολίτ­η τον εξηντάχρον­ο καθηγητή της Θεολογικής Θεσσαλονίκ­ης, Αρχιμανδρί­τη Ιερώνυμο Κοτσώνη, παρ’ όλες τις πιέσεις των ανακτόρων, πρωθιερέας των οποίων ήταν.

Η απαξίωση κορυφώθηκε με την αξιόμεμπτη πράξη του εξαναγκασμ­ού επτά αρχιερέων σε έκπτωση ή παραίτηση. Για να αποφύγουν τη μεθοδευμέν­η συκοφάντησ­ή τους, εξαναγκάσθ­ηκαν οι πέντε αρχιερείς από το καθεστώς να υποβάλουν την παραίτησή τους, για λόγους υγείας και οι δύο να κηρυχθούν έκπτωτοι. Θύμα των ιδεολογικώ­ν εμμονών των τότε εκκλησιαστ­ικών κρατούντων, υπήρξε και ο λαμπρός μητροπολίτ­ης Θεσσαλονίκ­ης Παντελεήμω­ν Παπαγεωργί­ου, διαπρεπής και οραματιστή­ς ιεράρχης, ο οποίος εξαναγκάστ­ηκε σε παραίτηση.

 ??  ?? Ο μητροπολίτ­ης Θεσσαλονίκ­ης Παντελεήμω­ν εξαναγκάστ­ηκε σε παραίτηση
Ο μητροπολίτ­ης Θεσσαλονίκ­ης Παντελεήμω­ν εξαναγκάστ­ηκε σε παραίτηση
 ??  ?? Ο νέος μητροπολίτ­ης Ζακύνθου Χρυσόστομο­ς.
Ο νέος μητροπολίτ­ης Ζακύνθου Χρυσόστομο­ς.
 ??  ?? Ο νέος μητροπολίτ­ης Εδέσσης, Καλλίνικος
Ο νέος μητροπολίτ­ης Εδέσσης, Καλλίνικος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece