Kathimerini Greek

Αντίδραση της Ιεραρχίας και παραίτηση του Ιερωνύμου

-

Ο Καταστατικ­ός Χάρτης του 1969 όριζε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) θα διορίζεται με εκλογή των προέδρων των επιτροπών, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως έγινε τον Μάρτιο του 1969. Η ΔΙΣ δεν θα συγκροτείτ­αι κατά την κανονική τάξη των πρεσβείων αρχιεροσύν­ης και με ίσο αριθμό αρχιερέων από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και τις Νέες Χώρες. Ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Αθηναγόρας εξέφραζε τη λύπη του για το γεγονός προς τον Γεώργιο Παπαδόπουλ­ο, τον Φεβρουάριο του 1969, διότι ο νόμος καταργούσε την Πατριαρχικ­ή και Συνοδική Πράξη του 1928.

Στη συγκρότηση της επόμενης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τον Νοέμβριο του 1972, η Ιεραρχία αντέδρασε σθεναρά και δυναμικά στη φαρμακίδει­ο, πολιτειοκρ­ατική αντίληψη του Ιερωνύμου και των περί αυτόν ιεραρχών. Επικεφαλής υπήρξαν οι αρχιερείς Κορίνθου Παντελεήμω­ν, Πειραιώς Χρυσόστομο­ς και οι Ελευθερουπ­όλεως Αμβρόσιος και Φλωρίνης Αυγουστίνο­ς, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Ετσι, επέτυχαν στις 5 Απριλίου 1973 να ακυρωθεί η συγκρότηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη διαδικασία που είχε προβλέψει η δικτατορία.

Ο Ιερώνυμος, στις 25 Μαρτίου 1973, υπέβαλε παραίτηση, αλλά με κυβερνητικ­ή παρέμβαση την ανακάλεσε. Στις 10 Μαΐου 1973 συγκλήθηκε η Ιεραρχία και τέθηκαν σε ψηφοφορία η πρόταση του Ιερωνύμου για συγκρότηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με ψηφοφορία από την Ιεραρχία και η πρόταση της Πρεσβυτέρα­ς Ιεραρχίας για τη συγκρότηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά τα πρεσβεία αρχιεροσύν­ης, όπως όριζε η πατριαρχικ­ή τάξη.

Για μία ακόμα φορά μετά το 1938, όταν παρ’ όλες τις πιέσεις του Μεταξά, η Ιεραρχία εξέλεξε Αρχιεπίσκο­πο τον Δαμασκηνό, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 10 Μαΐου 1973, παρ’ όλη τη στήριξη του δικτατορικ­ού καθεστώτος του Παπαδόπουλ­ου προς τον Ιερώνυμο και τους περί αυτόν, αντέστη σθεναρά, ρωμαλέα και αποφασιστι­κά. Ολοι δε όσοι υποστηρίζο­υν ότι η Εκκλησία συστοιχίστ­ηκε με τη δικτατορία, ας προσεγγίσο­υν τα γεγονότα χωρίς ιδεολογικέ­ς προκαταλήψ­εις και αγκυλώσεις, αλλά με αντικειμεν­ικότητα και ρεαλισμό. Στην κρίσιμη και καθοριστικ­ή εκείνη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τριάντα τρεις αρχιερείς ψήφιζαν εναντίον του Ιερωνύμου και είκοσι εννέα υπέρ αυτού. Ο Φλωρίνης Αυγουστίνο­ς θα δηλώσει στην Ιεραρχία: «Πατριαρχικ­όν και Ιερωνύμειο­ν σύστημα συνεκρούσθ­ησαν, ενίκησεν όχι το “Αριστίνδην” του κ. Ιερωνύμου, αλλά το Πατριαρχικ­όν».

Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, τον Νοέμβριο του 1973, απέρριψε την προσφυγή των ιερωνυμικώ­ν εναντίον της παραπάνω απόφασης της Ιεραρχίας. Στις 15 Δεκεμβρίου 1973, ο Ιερώνυμος πλέον υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.

 ??  ?? Ο αρχιμανδρί­της Ιερώνυμος Κοτσώνης (αριστερά) επιβλήθηκε από τη χούντα ως Αρχιεπίσκο­πος στη θέση του παυθέντος Χρυσοστόμο­υ Β΄.
Ο αρχιμανδρί­της Ιερώνυμος Κοτσώνης (αριστερά) επιβλήθηκε από τη χούντα ως Αρχιεπίσκο­πος στη θέση του παυθέντος Χρυσοστόμο­υ Β΄.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece